- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Cei 100.000 de euro scosi la concurs au adus Realitatii TV o amenda in loc de audienta

17 Mar, 15:41 • marian.rujoiu
Concursul lansat de RealitateaTv, "Trebuie sa plece Guvernul Boc? De ce?", a adus postului de televiziune o amenda de 15.000 de lei, in locul cresterii de audienta asteptate. Datele Gfk Romania arata ca pe tot parcursul zilei de miercuri, postul nu a reusit sa atraga decat 180.000 de romani, inregistrand o cota de piata de 8,8%.
Cei 100.000 de euro scosi la concurs au adus Realitatii TV o amenda in loc de audienta

Potrivit reprezentantilor Consiliului National al Audiovizualului, Realitatea nu a informat corect si nu a respectat prevederile privind concursurile in audiovizual.

Astfel, Realitatea Tv a fost amendata de CNA chiar din cauza premiului scos la concurs.

Desi se promitea o suma de 100.000 de euro, premiul consta intr-un apartament si alte premii „surpriza”, in echivalentul aceleiasi sume, se arata in regulamentul concursului.

CNA a mai amendat RealitateaTv si in urma cu doua saptamani, cu suma de 20.000 de lei, tot din cauza emisiunii „Bursa pariurilor”.

Motivul a fost dat de acuzatiile de coruptie nesustinute de dovezi, dar si de incalcarea reglementarilor din audiovizual privind jocurile si concursurile.

Pe de alta parte, reprezentantii RealitateaTv sustin ca respectivul concurs este unul care are drept scop educarea publicului, in sensul participarii acestuia „la un exercitiu civic de evaluare a activitatii guvernului”.

Realitatea TV a desemnat-o pe Iuliana Sufideanu castigatoarea concursului de marti, avand ca tema „Trebuie sa plece Guvernul Boc? De ce?”.

Iuliana Sufideanu, 42 de ani, este profesor psihopedagog si a afirmat ca „principalul motiv pentru care acest guvern trebuie sa plece este incompetenta si autismul de care da dovada in relatiile sale, atat cu bugetarii, cat si cu partea patronala, intr-un cuvant cu intreaga societate”.

374.000 de romani, cu ochii pe Antena3 si Realitatea in ziua motiunii

Posibilitatea caderii actualului Guvern, precum si protestul confederatiilor sindicale, au facut ca aproximativ 374.000 de persoane sa stea cu ochii atintiti pe principalele televiziuni de stiri, Antena3 si RealitateaTv.

Datele furnizate de Gfk Romania arata ca Antena3, post detinut de familia Voiculescu, a atras miercuri o medie de 194.000 de telespectatori din mediul urban, cu o varsta de peste 18 ani, echivalentul a 9,5% din audienta.

Alti 180.000 de romani au urmarit la Realitatea Tv votul motiunii de cenzura „Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentare”, dar si protestele sindicatelor care a inregistrat o cota de piata de 8,8%.

ProTv, lider de audienta pe general

In ceea ce priveste audientele inregistrate de posturile generaliste, ProTv s-a clasat pe primul loc, fiind vizionat 316.000 de telespectatori, urmat de Antena 1, cu 273.000 de telespectatori.

Referitor la audienta inregistata in prime time, respectiv intervalul orar 19.00- 20.00, cele mai vizionate canale au ramas tot Pro Tv, care a obtinut 6,4 rating si 14,3% share, si Antena 1 cu 6,2 rating si 13,8% cota de piata.

In timpul discursului premierului Boc, audienta principalelor televiziuni de stiri aratau astfel: Antena 3, cu 4,1% puncte audienta si 8,9% share, RealitateaTv , cu 3,7 puncte audienta si 8% share.

Cu toate ca rezultatul votului motiunii de cenzura a fost anuntat putin dupa ora 23.00, incepand de la ora 21.00, interesul telespectatorilor pentru evenimentele politice a fost mult diminuat.

Potrivit acelorasi date ale Gfk Romania, in intervalul orar 21-24, cand au avut loc cele mai tensionate momente ale zilei, televiziunile au strans in fata micului ecran o audienta crescuta, mai ales in randul publicului Antena 1 si Antena 3.

Astfel, Antena 1, care a obtinut 5,2% rating, respectiv 13,4% cota de piata, iar Antena 3 s-a clasat pe pozitia a doua, cu 4,4% rating si 11,3% share, urmatoarele pozitii in acelasi clasament fiind ocupate de Pro Tv, TVR 1 si Prima Tv.

Totodata, RealitateaTv, un alt post urmarit cu intensitate pe parcursul zilei de marti, s-a plasat doar pe pozitia a sasea, cu 2,4 puncte rating si 6,1% cota de piata.

Datele Gfk mai arata ca in intervalul orar prime-time 19-23, Realitatea Tv a atins un rating de 2,8 puncte rating si 6,2% cota de piata.

Si asta in ciuda sumei de 100.000 de euro, scoasa la concurs pentru atragerea publicului.

In schimb, in acelasi interval orar, Antena3 a reusit sa atraga o medie de 4,1 rating si 9,2% share. In tot acest timp, postul de stiri a difuzat editiile speciale „La Ordinea Zilei” cu Dana Grecu si Radu Tudor, „Stirea Zilei” cu Gabriela Vranceanu Firea, „Sinteza Zilei” cu Mihai Gadea si Razvan Dumitrescu.