- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Creditorii Realitatea Media, resemnati ca nu-si vor recupera banii. Vezi cat insumeaza datoriile

17 Nov, 15:10 • marian.rujoiu
Cei care au de recuperat bani de la Realitatea Media, companie aflata in procedura de insolventa, considera ca au sanse mici, sau chiar inexistente, sa incaseze acesti bani, dar s-au alaturat totusi masei credale. Pentru a-si putea achita datoriile, compania ar trebui sa inregistreze in viitor un profit de cateva zeci de milioane de euro.
Creditorii Realitatea Media, resemnati ca nu-si vor recupera banii. Vezi cat insumeaza datoriile

Acest lucru este putin realizabil intr-o piata media aflata in plina criza, cu incasari din publicitate tot mai reduse.

Despre care sunt sansele de a-si recupera banii, DailyBusiness.ro a stat de vorba cu cativa creditori, dar si cu Iulian Urban, cel care conduce o companie de recuperare a creantelor.

Jurnalistul Doru Buscu, fost  director editorial al Academiei Catavencu, apare si el pe lista creditorilor Realitatea Media, avand de recuperat o suma de aproximativ 100.000 de euro.

Buscu: Nu sunt sanse sa-mi recuperez banii

Buscu este de parere ca nu sunt sanse sa-si recupereze acesti bani.

„Situatia dificila de pe piata media face imposibila achitarea acestor datorii”, a adaugat Doru Buscu, referindu-se la suma totala pe care creditorii o au de recuperat de la Realitatea Media, companie aflata in procedura de insolventa.

Jurnalistul a adaugat ca pentru a-si putea achita toate datoriile, grupul Realitatea ar trebui sa realizeze cateva zeci de milioane de euro intr-un interval de timp scurt.

Buscu a explicat ca datoria dateaza din 2008, fiind rezultata din vanzarea actiunilor detinute de jurnalist la Grupul Catavencu.

La randul sau, Mircea Toma, unul dintre fondatorii Academia Catavencu si actual presedinte al ActiveWatch, sustine ca a facut solicitarea de a-si recupera banii (aproximativ 105.000 euro) doar pentru ca exista cadrul legal de a face acest lucru, nu pentru ca ar spera sa primeasca banii. Acestia provin tot din vanzare actiunilor sale catre Realitatea Media.
 
Pe de alta parte, Toma a afirmat ca  „daca vrea cineva sa-si pastreze obiectul scos la mezat (n.r. Realitatea Media), atunci este posibil sa-mi recuperez banii”.

Fondatorul publicatiei de satira a adaugat ca “pe masa credala exista multe entitati”, iar “eu sunt unul din puzderia de marunti”.

In acelasi timp, Daniel Trasca, director executiv Zirkon Media, a declarat ca societatea pe care o conduce are de incasat de la Realitatea Media 30.000 de euro, suma rezultata din prestarea de servicii, respectiv abonamente de presa.

Contractul de colaborare cu Realitatea Media, incheiat “de cativa ani”, a fost intrerupt in urma cu aproximativ 1 an de zile, pentru ca reprezentantii grupului aflat in insolventa nu si-au mai  putut plati datoriile, a mentionat Trasca.

Intrebat daca spera ca Zirkon Media sa-si mai recupereze banii, acesta a spus ca nu stie, adaugand, ironic, ca mai usor i-ar fi sa estimeze un curs valutar decat sa raspunda acestei intrebari.

Iulian Urban, senior partner la Urban si Asociatii, este de parere ca acesti creditori nu au nicio sansa sa-si recupereze banii.

Plata datoriilor, ultimul scop al Realitatea Media

Si asta pentru ca Realitatea Media a intrat in insolventa, punandu-se „la adapostul instantelor de judecata”,  pentru ca a-si aduce veniturile la acelasi nivel cu cheltuielile, repsectiv pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare.

Astfel, potrivit lui Urban, procedura a fost indusa de Realitatea Media astfel incat sa-si poata continua existenta, iar plata creantelor fiind scopul ultim al insolventei cerute de companie.

Urban estimeaza ca, pentru a-si plati toate sumele datorate creditorilor, Realitatea Media trebuie sa faca un profit de cel putin 70 milioane de euro, suma vehiculata ca fiind datoriile totale ale companiei aflata in procedura de insolventa.

In cazul in care, presupunand ca acest lucru ar fi posibil, reprezentantul companiei de recuperare creante a explicat ca intaietate la plata o au datoriile la bugetul de stat, urmate de creditorii cu creante garantate, respectiv pentru creditele pentru care s-a garantat cu bunuri.  Astfel, cei din urma ar putea recupera un maximum de 15% din datorie.

Cine sunt cei din coada listei la impartirea banilor

In astfel de situatii, ultimii aflati pe lista de recuperare a banilor se gasesc creditorii de rand, care nu au o creanta garantata.

Astfel, potrivit listei de creditori, Marfin Bank are de recuperat o suma de 2,4 milioane euro de la Realitatea Media, in timp ce datoriile catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala se ridica la 19 milioane lei (creanta garantata, echivalentul a 4,5 milioane euro), si 17 milioane lei (creanta in litigiu, echivalentul a 4 milioane euro).

Reprezentantii Rovigo, companie care se ocupa de insolventa Realitatea Media nu au putut fi contactati pentru a comenta situatia.

De asemenea, reprezentantii Realitatea Media nu au dorit sa comenteze pe tema datoriilor pe care compania le are catre creditori.

Nici reprezentantii RAPPS sau cei ai Coresi, care au de recuperat, impreuna o suma de aproape 1 milion de euro, nu au putut fi contactati.

Printre cei mai mari creditori ai Realitatea Media se numara fiul lui Sorin Ovidiu Vintu, Ionut Vintu, care este cel mai mare creditor persoana fizica,  cu o suma de recuperat de aproximativ 250.000 de euro, urmat de Sorin Freciu, care figureaza cu aproape 120.000 de euro de recuperat, potrivit tabelului preliminar al creantelor, citat de Paginademedia.ro.