- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Cum este \”Garcea\” ca business-man: Cand negociam cu televiziunile mi se spunea \”evreul\” si sunt mandru de asta

23 Jun, 00:01 • cristina.mihai
Dupa ce a renuntat la chipiul lui Garcea, actorul Mugur Mihaescu a intrat in business, starnind reactii acide din partea fostilor chiriasi din magazinul Muzica, carora nu le-a prelungit contractele. "Mugur Mihaescu e un mascarici", a acuzat unul din fostii chiriasi. Cum este, de fapt, ca om de afaceri, un artist care timp de 20 de ani a facut pe mascariciul?
Cum este \Garcea\ ca business-man: Cand negociam cu televiziunile mi se spunea \evreul\ si sunt mandru de asta

„Lumea imi spune ca sunt intransigent, pornit, vehement, dar asta pentru ca nu suport minciuna, coruptia si spaga in business. Cuvantul care m-ar caracteriza cel mai bine este corectitudinea. Sunt in zodia Gemeni, cu mine este ca la promotie, iei unu si primesti doi. Entertainerul este partea mea nebuneasca, zapacita, iar business-ul partea pragmatica, de matematician”, se descrie Mugur Mihaescu.

Despre „supararile” fostilor chiriasi din incinta magazinului Muzica, Mihaescu spune simplu: „este problema lor. Au semnat niste contracte si acum trebuie sa-si asume pe ce au dat cu pixul”. Dupa preluarea dreptului de administrare, omul de afaceri a inchiriat firmei de distributie de instrumente muzicale Senia Music cei 500 de metri patrati de la Muzica.
[quote]TV-ul face pe dracu in patru, pe bani putini. Cu bani putini ai produse „made in China”[/quote]
Mugur Mihaescu vede afacerile ca pe un „hobby”. In birou nu prea sta, ii place sa fie tot timpul la „fata locului”, unde se deplaseaza cu bicicleta, mijloc de transport care are un mare avantaj: poti sa vorbesti la telefon cand esti „la volan”.

Entertainerul marturiseste ca inceputurile in business isi au radacinile in televiziune, cand el si Radu Pietreanu, colegul de la Vacanta Mare, isi negociau singuri contractele.

Cum negocia cu televiziunile? „Mi se spunea evreul si sunt mandru de asta. Nu era doar o chestiune de bani, ci si o placere a negocierii„.

Cum au fost negocierile cu Adrian Sarbu, managerul televiziunii care a adus grupul Vacanta Mare la apogeul carierei? „L-as decrie ca managerul perfect”, spune Mihaescu.

Intrebat cum negociaza „un evreu” cu managerul perfect, el spune, zambind, ca si Sarbu e evreu. „Eu insa sunt un evreu mai mic, nu ma compar cu el. Este unul dintre cei mai buni 4 oameni din Romania din toate punctele de vedere, unul dintre putini oameni de afaceri care au inceput de la zero si au ajuns sus prin fortele proprii”.
[quote]Am asteptat 20 de ani sa-mi ofere statul ceva si nu mai am rabdare. De-asta am inceput sa fac business[/quote]
Prima intalnire cu Adrian Sarbu a avut loc dupa o sedinta. „Am fost la o masa cu 12 insi cu clipboarduri. Noi (Mihaescu si Radu Pietreanu – n.r.) ne intrebam ce dracu vor astia de la noi. Dupa intalnire, am fost chemati la Adrian Sarbu in birou. Ne-a explicat unde ne aflam atunci si unde trebuie sa ajungem. A avut dreptate si am castigat si el si noi”, povesteste Mihaescu.

Acum insa cariera de entertainer este pe hold, iar cea de antreprenor incepe sa prinda contur.

„Imi place teribil de mult business-ul. Am reabilitat fatada cladirii unde am pub-ul din centrul istoric, pe banii mei. Mi-as dori ca primaria sa-mi dea mie reabilitarea centrului vechi. As investi din banii mei, ca sa pot fi mandru de cum arata orasul. As termina repede si cu bani putini”, spune Mihaescu.

De ce ar fi dispus omul de afaceri sa investeasca in schimbarea la fata a orasului? „Nu mai am rabdare. Am avut 20 de ani rabdare sa-mi ofere statul ceva si nu mai am rabdare. De-asta am inceput sa fac business”.

Ca domenii de activitate tentante pentru investitii viitoare, Mihaescu spune ca ar vrea sa isi bage banii in arii care cer imaginatie si creativitate, cum ar fi arhitectura si constructiile. Pana acum, Mihaescu a derulat investitii de peste 2 mil. euro, din care 600.000-800.000 euro sunt bani proprii, iar restul de 1,5 mil. euro credite bancare.

Ca reprezentant al mediului de business, Mihaescu nu crede in manifestatiile bugetarilor.

Am propus ca si mediul de afaceri sa intre in greva si sa nu mai plateasca nicio taxa. Sa vedem de unde vor mai cere marii grevisti salarii. In plus, am mai propus ca noi, IMM-urile, sa angajam fiecare cate 4 bugetari pentru care sa nu platim impozite 5 ani, dar pe care sa ii muncim, sa vada si plimbatorii de foi cum este sa ai ce face. La 200.000 de IMM-uri ar inseamna ca am putea sa atragem din mediul de stat 800.000 de bugetari. Daca vor mari taxele si impozitele, am sa-mi folosesc imaginea si influenta pentru a convinge mediul de business sa intram in greva”, afirma Mihaescu.
[quote=]Sunt un evreu mai mic, nu ma compar cu Adrian Sarbu[/quote]
Ce isi propune in business? „Vreau macar jumatate din succesul pe care l-am avut cu Vacanta Mare”, spune actorul.

Despre caderea trupei umoristice, vorbeste cu seninatate: „Eu am cunoscut succesul treapta cu treapta, nu am fost aruncat direct in varf ca sa mi se urce la cap. Nu mi s-a parut o cadere. Dupa 20 de ani de munca trebuia sa fac o pauza. Scaderea dupa un apogeu este normala, asa este in orice moda. Nu sunt omul caruia sa-i fie dor de acea isterie in masa”.

Referitor la consumatorul de entertainment de acum, fata de cel de acum 10 ani, Mihaescu spune doar atat: „Publicul e public. E o chestiune de gust si de situatie economica. Si eu vreau sa revin in televiziune, dar daca situatia este asa cum este, televizunea cu ce sa ma sustina? TV-ul face pe dracu in patru, pe bani putini. Cu bani putini ai produse made in China. Nu este vina televiziunilor, ci a actualei conjuncturi economice”, considera Mihaescu.

„Acum la TV sunt show-uri sarace, pentru ca televiziunile, chiar daca nu au bugete, trebuie sa isi umple grila de programe cu ceva. Emisiunile gen tabloid sunt facute pe bani foarte putini si nu cred ca oamenii din TV daca ar avea bani ar continua tot asa, pentru ca ar fi niste mari dobitoci„.

Despre necesitatea difuzarii unor programe educationale acum la TV, Mihaescu spune ca nu ar prinde. „E necesar un alt mediu social, o alta treapta a dezvoltarii societatii, pentru ca unui om cu un miliard de probleme nu-i sta capul la asta. Vrea sa-si refuleze frustrarile in scandaluri”.

Mihaescu a contribuit si la realizarea unuia dintre cele mai bine vizionate filme din Romania, Garcea si Oltenii. „Poate ca un alt film dupa aceasta perioada de pauza va avea succes. Mi-am produs sa fac o comedie care sa fie povestea Vacanta Mare si sa ne incheiem frumos cariera. Am scris deja jumatate din scenariu”, mai spune el.