- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Lupta televiziunilor cu ANAF. Cum ar putea TVR sa-si deblocheze conturile

24 May, 00:03 • ioana.mucenic
Modificarea legii de functionare, restructurarea, inchiderea unor posturi, limitarea cheltuielilor sau cresterea taxei TV ar putea fi cateva dintre solutiile pe care Televiziunea Romana ar trebui sa le ia pentru a-si putea plati datoriile, iar ANAF sa-i deblocheze conturile. Totusi, TVR nu este singura televiziune careia i s-au blocat conturile.
Lupta televiziunilor cu ANAF. Cum ar putea TVR sa-si deblocheze conturile

In lipsa achitarii datoriilor sau a stergerii acestora, institutia nu are prea multe sanse de rezolvare a situatiei.

In tot acest timp, jurnalistii TVR se intreaba daca isi vor mai primi salariile, pana la data convenita in contract. Banii angajatilor sunt virati de doua ori pe luna, in zilele de 15 si 30.  

Datoriile restante, acumulate, din 2005 si pana la finalul lui 2011, catre bugetul de stat sunt in [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-media-marketing/fiscul-a-blocat-conturile-televiziunii-romane-76763/]valoare de 272,699 milioane de lei[/url], conform oficialilor Societatii Romane de Televiziune (SRTv).

Tratament preferential pentru TVR? 

Pasuita de ani intregi,Televiziunea Romana pare ca a beneficiat de un tratament preferential din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in comparatie cu alte institutii de presa ale caror conturi au fost blocate din cauza arieratelor inregistrate pe perioade de timp mult mai mici.

Analistul media, Iulian Comanescu, a afirmat in acest sens ca la societatile private, conturile se blocheaza dupa 2 luni de intarziere, iar faptul ca diverse regii si companii de stat sunt tot timpul pasuite sau iertate reprezinta o problema.

„Deci nu vad de ce TVR ar beneficia de un regim preferential”, a spus Comanescu, pentru DailyBusiness.ro, adaugand ca daca este vorba despre blocarea conturilor din cauza restantelor vechi, datornicul trebuie sa plateasca. 

Conturi blocate la Realitatea Media 

De exemplu, la inceputul lui 2010, inspectorii fiscali blocau conturile Realitatea Media pentru o datorie considerabil mai mica. Compania era detinuta atunci de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

Astfel, conturile societatii, deschise la opt banci, erau atunci blocate din cauza unor obligatii fiscale restante ajunse la scadenta si neachitate in valoare de 4,89 milioane de lei. Suma reprezenta in principal contributii neplatite la bugetul asigurarilor sociale.

La scurt timp dupa aceasta, Realitatea Media si-a platit datoriile pentru a-si debloca conturile, iar Fiscul a motivat atunci ca acest lucru s-a intamplat ca parte din „actiunea de blocare a conturilor la marii contribuabili, in vederea scaderii arieratelor la bugetul de stat”, dupa cum afirma Andrei Haas, directorul de atunci al Directiei Generale a Marilor Contribuabili din ANAF.

Controale si la Intact 

Cateva luni mai tarziu, in vara lui 2010,  ANAF lua la puricat si trustul Intact Media Grup. Motivul? Suspiciuni legate de evaziunea fiscala, resprectiv drepturile de autor si publicitatea mascata.

Luni intregi, inspectorii fiscali au stat pe capul institutiilor de presa ale trustului condus de familia Voiculescu, insa fara niciun rezultat.  

Pe de alta parte, jurnalistul Victor Ciutacu, redactor-sef al Jurnalul National, a declarat ca daca in cazul controlului din Intact actiunea ANAF nu a fost justificata, in ceea ce priveste situatia de la TVR, masura ANAF este perfect fundamentata economic, dar si una morala. 

De unde va face rost de bani TVR?

In lipsa stergerii datoriei, este greu de imaginat cum ar putea Televiziunea Publica sa-si plateasca restantele. In aceste conditii, Televiziunea Romana ar trebui sa inchida cel putin TVR 3 si TVR Info, ca o solutie la actualele probleme, sustine analistul media, Iulian Comanescu. 

El este de parere ca TVR 3 a fost creat pentru ca angajatii din studiourile locale sa nu ramana fara loc de munca, iar audienta este una apropiata de zero. In ceea ce priveste TVR Info, existenta postului „e greu de justificat altfel decat prin dorinta unei parti a spectrului politic de a avea o televiziune de stiri”. 

„TVR Info mai ia si ea ceva din ratingul aflat in cadere al TVR 1, de parca doar concurenta privatilor n-ar fi fost suficienta. De altfel, TVR Info concureaza TVR 1 nu doar la public, ci si ca resurse”, a mai spus analistul media. 

Totodata, Comanescu este de parere ca institutia este dependenta de mediul politic, astfel ca situatia se poate debloca la initiativa politicienilor, iar cel mai sigur indiciu in acest sens ar fi modificarea legii TVR.

„Propunerile legislative zac insa prin sertare în Parlament de vreo opt ani, de cand a cazut guvernul Nastase. Probabil ca se va isca un nou balamuc la punerea in discutie a raportului de activitate, care e depus pe undeva prin Parlament. Nu stiu daca Alexandru Lazescu (n.r. presedintele institutiei) va supravietui votului acestui raport, pentru ca picarea raportului inseamna demiterea conducerii”, a declarat Comanescu.

Societatea Romana de
Televiziune (SRTv) a incheiat anul 2011 cu un deficit brut de 160,8 milioane de
lei, potrivit raportului de activitate. Televiziunea a avut anul trecut
venituri totale de 583,03 milioane de lei si cheltuieli totale de 743,84
milioane de lei. Totodata, cifra de afaceri neta a SRTv a fost, anul trecut, de
544,416 milioane de lei.