Media & Advertising

Pe urmele lui Burci: Fiscul vrea sa bage in insolventa una din primele agentii de publicitate din Romania

18 Sep, 17:32 • traian.badulescu
Fiscul solicita in instanta deschiderea procedurii de insolventa in cazul unei firme cu o vechime de peste 20 de ani pe piata locala de publicitate si asociata cu numele omului de afaceri Cristian Burci.
Pe urmele lui Burci: Fiscul vrea sa bage in insolventa una din primele agentii de publicitate din Romania

Directia Generala de Impozite si Taxe Locale Sector 1 cere insolventa firmei Global Media SA, potrivit unui dosar inregistrat pe 16 septembrie la Tribunalul Bucuresti.

Anul trecut, aceasta companie raporta la Ministerul Finantelor pierderi de aproape 300.000 de lei la afaceri mai mici de 50.000 de lei.

De asemenea, datoriile Global Media SA depaseau 7 milioane de lei, in vreme ce creantele insumau usor peste 2 milioane de lei.

Pe site-ul companiei sunt mentionate o serie de activitati derulate de aceasta in premiera pe piata locala de publicitate precum: 1992 – primele contracte cu mediile (televiziune, presa scrisa, radio), primul rooftop instalat in Romania (Marlboro – Piata Romana, Bucuresti), prima retea nationala de panouri publicitare (Philips Morris), 1993 – primele contracte cu agentii de publicitate, primele campanii publicitare integrate (Nei, Eduscho), prima retea citylight, 1994 – lansarea serviciului de mare publicitate la cotidianul Evenimentul Zilei.

In 2001, agentia si-a extins serviciile de publicitate outdoor in aeroporturi, gari si trenuri, conform informatiilor de pe site-ul propriu.

Agentia de publicitate asociata cu numele lui Cristian Burci a ajuns in atentia presei la inceputul anilor 2000. El a fost atunci protagonistul unui amplu scandal de finantare, mentiona specialistul media Larisa Ghitulescu intr-un articol de opinie publicat pe DailyBusiness.ro.

Doua firme in care Burci era implicat, Global Media si Romanian Investment & Developement (RID), au beneficiat de finantari succesive de la stat, prin intermediul Ministerului Transporturilor, condus de Miron Mitrea. Este vorba de o suma de circa 5 milioane de euro pe care Burci i-ar fi investit apoi in afacerea sa de media. „Practic, au salvat Prima TV de la un faliment iminent„, comenta presa acelor vremuri, potrivit specialistului media.

Revista Capital se referea la Global Media ca la una dintre „marile iubiri” ale lui Cristian Burci intr-o analiza publicata in urma cu mai multi ani. „Global Media si-a castigat notorietatea si prin contractul de asociere in participatiune cu televiziunea MTC Constanta, prin care a administrat un buget de sase milioane de dolari pentru promovarea televiziunii si a imaginii unor institutii din subordinea Ministerului Transporturilor”, scria publicatia de business.

La acea data, Cristian Burci detinea 78% din Global Media, iar restul de actiuni era impartit intre alti 11 actionari: Mihail Burci – 3,9%, Violeta Rusca – 7,9%, Iulian Sandu – 3,1%, Ioana Straulea – 3%, Ion Tobosaru – 3,9%, Constantin Diamandi – 2,9%, Gheorghe Marangoci – 5%, Iulian Vasile Dutu – 1,1%, Sorina Turdeanu – 0,018%, Nora Marcovici – 0,056%, Dragos Grigoriu – 0,18%.

Citeste si Asaltat de creditori, Cristi Burci baga in insolventa Media Direction