- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Publicitarii se asteapta la clienti mai pragmatici, competitie mai dura si evolutie moderata a pietei

28 Nov, 15:16 • andra.gheorghe
Anul 2009 va aduce schimbari pentru advertisingul local - clienti mai pragmatici, investitii directionate cu precadere catre branduri de succes, pretentia pentru rezultate imediate si masurabile, in timp ce agentiile vor fi obligate la competitie mai dura, considera jucatorii din publicitate prezenti vineri la evenimentul Zilele Biz.
Publicitarii se asteapta la clienti mai pragmatici, competitie mai dura si evolutie moderata a pietei

Potrivit Mariei Tudor, managing director al agentiei Zenith Media Romania, 2009 nu va mai aduce aceleasi „cresteri extraordinare” cu care s-a obisnuit publicitatea locala in ultimii ani.

„Clientii vor cere mai multa eficienta, vor investi in brandurile care se vor vinde mai bine, iar consumatorul, daca anul trecut se apropiase de produsele premium, acum se va reorienta pe cele mainstream”, a declarat Tudor.

Pentru ca advertiserii vor incepe sa puna accentul pe masurarea rezultatelor campaniilor, fiind in acelasi timp foarte atenti cu cheltuielile in promovare, unul din mediile care vor avea de castigat in urma recesiunii din advertising va fi online-ul.

„Online-ul va creste, inclusiv din perspectiva bugetelor alocate. Este un mediu eficient, cu avantajul gradului ridicat al masurabilitatii campaniilor derulate”, a afirmat Teddy Dumitrescu, CEO-ul Publicis Romania.

Manuela Necula, head of country Ogilvy Romania, compara recesiunea prin care trece in prezent Romania cu cea din 1999, cu diferenta ca acum sistemul bancar local este ceva mai puternic.

„Insa nu trebuie sa omitem faptul ca Romania face si ea parte din categoria tarilor emergent market. Asa ca vom continua sa crestem, si per total economie, si in advertising, insa ritmul de evolutie va fi ceva mai incetinit”, a afirmat Necula.

Totusi, Necula a observat cateva schimbari produse de instabilitatea economica: clientii au inceput deja sa fie din ce in ce mai in reticenti la experiente noi, vor solutii sigure si vor sa identifice din timp brandurile care merita sustinute.

Teddy Dumitrescu a sustinut, la randul sau, ideea eficientei pe termen scurt.

„Clientii vor dori mai multa eficienta pe termen mai scurt, intr-un an, un an si jumatate. Multi dintre ei vor realiza ca rezultatele imediate vor face diferenta. Daca tintesti prea sus si nu te uiti pe unde mergi, sigur o sa cazi – mai devreme sau mai tarziu – intr-o gura de canal”, a opinat Dumitrescu.

Felix Tataru, managing directorul de la GMP Advertising, vede criza financiara ca pe un fenomen care va „aseza” piata.

„Va fi o criza buna. Va disparea acel du-te-vino din garile agentiilor noastre. Noi – angajatorii – ne vom gandi de doua ori inainte de a ne uita in curtea vecinului dupa oameni noi, iar angajatii, la randul lor, vor fi mai stabili”. Alaturi de acest aspect – al stabilitatii profesionistilor -, Tataru considera ca presiunea exercitata asupra industriei va obliga jucatorii la mai mult profesionalism si precautie.

„Sper ca aceasta criza sa ne faca mai buni profesionisti, sa gandim mai mult, sa fim mai rezervati, sa ne planificam mai bine resursele”, a afirmat directorul GMP.

Piata creste cu pana la 10%

Potrivit directorilor de agentii prezenti la Zilele Biz, piata de publicitate va creste cu maxim 10% anul viitor, iar jucatorii cei mai expusi la efectele recesiunii declansate in septembrie sunt cei mici si mijlocii.

„Noi (grupurile mari afiliate la retele internationale) vom fi ultimii expusi falimentului, insa cei mici si mijlocii vor fi cei mai afectati. Sa nu uitam ca 10 tipografii au dat faliment in ultima perioada. Acesta este un semnal foarte grav pentru industria de comunicare si marketing”, a declarat seful Publicis Romania.

Cu toate acestea – a adaugat Dumitrescu – toate declaratiile aparute in media, referitoare la declinul pietei si bugete taiate, sunt deocamdata fara fundament.

„Majoritatea clientilor nu si-au facut inca business-planul pe 2009, in consecinta nici noi. Asa ca inca toate afirmatiile raman la nivel de speculatii”.

In ceea ce priveste preferinta advertiserilor pentru grupuri mari de comunicare vs. agentii mici, si aici parerile sunt impartite. Bogdan Prajisteanu, managing directorul agentiei de media Mediaedge:cia, considera ca clientii nu vor opta neaparat pentru o agentie mare sau mica, ci pentru cea mai sigura, care le asigura eficienta si transparenta, calitati care se gasesc, insa, in special, in agentiile mari.

„Agentiile mici sunt poate mai flexibile, dornice de implicare, insa cele mari sunt, intr-adevar, cele mai transparente”, a afirmat si Carmen Tanasie, directorul Omnicom Media Group.

Clientii cei mai afectati de criza ar putea fi cei mai mari spenderi

Companiile din auto, imobiliare si financiar sunt cele mai expuse recesiunii, insa asta nu inseamna neaparat ca vor reduce din cheltuielile publicitare.

„Chiar si cei care o duc foarte rau, spre exemplu producatorii de automobile, ar putea investi in advertising foarte mult. Vor trebui sa vanda, deci vor veni pe piata cu noi oferte pentru consumatori. Pentru a vinde, trebuie sa promoveze”, a opinat Dumitrescu.

Unde se duc bugetele: in TV-ul clasic sau pe nise?

Bogdan Prajisteanu se asteapta ca anul viitor investitiile sa mearga doar catre jumatate dintre televiziunile generaliste existente, canalele TV de nisa fiind cele exploatate la maxim.

„Va fi un mix, o combinare a investitiilor. Dar sa nu uitam de tendinta care se manifesta de circa 3 ani incoace: televiziunilor generaliste le-a scazut cota de piata cu 30%, in timp ce TV-ul de nisa a crescut cu 40%”, a explicat Prajisteanu.

Felix Tataru nu a facut o delimitare clara a celor doua media, afirmand ca bugetele vor merge acolo unde vor gasi consumatorul.

Maria Tudor, de la Zenith, afirma totusi ca TV-ul clasic are un avantaj la nivel de costuri, insa recomanda clientilor un mix optim intre cost si eficienta.

Teddy Dumitrescu considera ca in ciuda avantului televiziunilor de nisa si a usoarei diminuari a celor clasice, companiile ar putea avea nevoie de campanii blitz, care sa atinga un numar cat mai mare de consumatori, si atunci ar apela la televiziunile generaliste.