Media & Advertising

Rosia Montana: Realitatea TV, reclamata la CNA pentru „Patrimoniul Nimanui” (Video)

07 Feb, 00:05 • marian.rujoiu
Emisiunea "Patrimoniul Nimanui", difuzata duminica de Realitatea TV si moderata de Mihai Tatulici, a starnit nemultumirea Asociatiei Alburnus Maior, care a depus o reclamatie la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), dupa cum a declarat Eugen David, presedintele organizatiei, pentru DailyBusiness.ro.
Rosia Montana: Realitatea TV, reclamata la CNA pentru Patrimoniul Nimanui (Video)

Reprezentantii CNA au spus insa ca pana luni, scrisoarea nu ajunsese la sediul institutiei.

Reprezentantii Asociatiei au spus ca au trimis o scrisoare, inaintea difuzarii emisiunii, catre Realitatea Media, respectiv in atentia lui Mihai Tatulici si a producatoarei Valentina Iancu, prin care puneau „sub semnul intrebarii” impartialitatea postului Realitatea TV, ca institutie de presa. Scrisoarea a ramas fara raspuns, a precizat Eugen David.

In replica, Mihai Tatulici a declarat pentru DailyBusiness.ro ca nu participa „la disputa dintre ONG-uri si arheologi”, iar emisiunea nu a facut altceva decat sa prezinte pareri pro si contra patrimoniului de la Rosia Montana.

Printre nemultumirile prezente in scrisoarea Alburnus Maior s-a numarat aceea potrivit careia „realizatorii emisiunii nu au adresat o invitatie de participare unui reprezentant al Asociatiei, in conditiile in care actiunile in justitie promovate de asociatie impotriva Ministerului Culturii in vederea redobandirii statutului de protectie al Masivului Carnic de la Rosia Montana au avut un rol hotarator in ansamblul dezbaterilor si deciziilor administrative privind posibilitatea insasi de realizare a proiectului minier de la Rosia Montana”.

[img=2546]invitati la „Patrimoniul Nimanui”[/img] De ce nu au fost invitati la emisiune reprezentantii Alburnus Maior

Potrivit lui Tatulici, acest lucru s-a intamplat deoarece scrisoarea a ajuns in posesia sa cu doar trei ore inainte de emisiune.

„Reprezentantii Asociatiei, inclusiv Eugen David, cu care am o relatie amicala, au fost prezenti in celelalte emisiuni despre Rosia Montana”, a spus realizatorul TV. El a precizat ca pana acum, a realizat 7 emisiuni pe aceeasi tema.

In ceea ce priveste restul nemultumirilor Alburnus Maior, Tatulici nu a dorit sa le mai comenteze.

„Nu comentez pentru ca nu ma intereseaza”, a spus prezentatorul emisiunii difuzata duminica la Realitatea TV.

Studioul, amplasat pe o proprietate RMGC

Astfel, reprezentantii Alburnus Maior au reclamat si faptul ca studioul principal al emisiunii a fost amplasat intr-unul dintre imobilele din Rosia Montana, apartinand SC Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC), mai precis Biroul de Arheologie al companiei.

De asemenena, invitatii „din acest birou sunt reprezentanti ai companiei miniere SC Rosia Montana Gold Corporation si exclusiv membri ai Grupului Independent de Montorizare a Patrimoniului Cultural de la Rosia Montana”.

„Mentionam faptul ca activitatea Grupului Independent de Montorizare a Patrimoniului Cultural de la Rosia Montana este sustinuta financiar de catre RMGC. Mai mult, alegerea locatiei pentru studioul local este cu atat mai ingrijoratoare cu cat in Rosia Montana se puteau identifica spatii publice neutre adecvate gazduirii emisiunii”, se arata in aceeasi scrisoare.

Invitatii emisiunii

Invitatii „Patrimoniul Nimanui”, prezentati in deschiderea emisiunii de Tatulici au fost Alexandru Diaconescu – doctor conferentiar,  Vasile Moga – doctor conferentiar universitar, Cosmin Popa – istoric la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Romane,  Ioan Opris – doctor profesor universitar, specialist in muzeologie si Eugen Furdui – primarul localitatii Rosia Montana.

„Am invitat la aceasta emisiune mari personalitati ale stiintei, ale arheologiei, adversari, oameni care sustin proiectul, oameni care il neaga”, a afirmat Tatulici in deschiderea emisiunii. 

Emisiunea integrala, in clipul de mai jos:

[dbvideo=806]

De asemenea, reprezentantii Alburnus Maior mai reclamau si faptul ca titlul atribuit emisiunii „Patrimoniul Nimanui” este „rau-intentionat, in contextul in  care numeroase obiective de patrimoniu de la Rosia Montana beneficiaza, asa cum se cunoaste, de un statut de protectie de cel mai inalt grad in conditiile legislatiei aplicabile in domeniul protectiei monumentelor istorice, acela de monumente de importanta nationala si universala”.

In acest sens, membrii aceleiasi Asociatii considera „ca aceasta dezbatere este lipsita de legitimitate si continut, fara prezenta Ministerului Culturii, principalul actor responsabil de protejarea patrimoniului cultural de la Rosia Montana. In lipsa unui reprezentant al Ministerului Culturii nu se pot dezbate obiectiv gradul de protectie atribuit prin lege monumentelor din Rosia Montana si nici solicitarile venite din partea organisemelor de specialitate pentru includerea localitatii pe lista indicativa UNESCO”.

Tatulici: „In primul rand oamenii, si dupa aia restul”

Pe de alta parte, tot in deschiderea emisiunii, Tatulici a spus ca prin titlul „Patrimoniul Nimanui”, se refera „nu numai la aur si descoperirile arheologice,  ci si la oameni, la case si la viata lor. „Ca place sau nu place unora, asta este adevarul, totul este patrimoniu romanesc. In primul rand, oamenii si dupa aia restul”, a subliniat acesta.

Scrisoarea mai arata insa ca „desi emisiunea se numeste ‘Patrimoniul Nimanui’, ea este promovata de catre RMGC ca fiind o emisiune dedicata relansarii mineritului in Rosia Montana, fara ca acest lucru sa fie comunicat de catre Realitatea TV in promo-ul emisiunii sau invitatilor in studio”.

Pe de alta parte, in viziunea lui Mihai Tatulici, emisiunea a fost „o noua tentativa de a incerca sa clarificam lucruri latente, confuze si din pacate lipsite de orice tip de actiune si finalizare, de ani buni”.

O alta nemultumire a contestatarilor a fost si aceea ca „Tatulici nu-si poate exercita in mod independent rolul de moderator al emisiunii, caci a beneficiat de o excursie in Noua Zeelanda, platita de Rosia Montana Gold Corporation”.

Pe aceeasi tema puteti citi si:
Scandalul Rosia Montana: A reusit „aurul” RMGC sa inchida gura presei?