Media & Advertising

Sanctiuni pentru „Boc nud”. Ce doare mai tare, amenda sau suspendarea emisiei?

16 Feb, 14:59 • marian.rujoiu
Difuzarea filmului care prezenta imaginile cu fostul premier Emil Boc nud a adus o suspendare de emisie pentru postul Antena 1, timp de 10 minute, iar pentru OTV, care a difuzat aceleasi imagini dupa ce le-a preluat, o amenda de 200.000 de lei.
Sanctiuni pentru Boc nud. Ce doare mai tare, amenda sau suspendarea emisiei?

Imaginile au fost prezentate marti, in cadrul emisiunii „Un show pacatos”, realizata de Dan Capatos, la Antena1.

Sorin Oancea, managerul si actionar al B1 TV, fost sef al Antenelor, a declarat ca in regulamentul Consiliului National al Audiovizualului (CNA), suspendarea emisiei este o sanctiune mai grava decat o amenda, din punct de vedere moral, dar nu si din punct de vedere al businessului.

Potrivit legii, amenda de 200.000 de lei este maximul care poate fi aplicat pentru sanctionarea unui post TV.

Sorin Oancea a adaugat ca amenda data OTV, de aproape 50.000 de euro, reprezinta o suma importanta pentru orice post de televiziune, pe cand suspendarea emisiei nu este o pierdere financiara, decat daca agentiile de media vor avea o reactie in acest sens.

„Ma indoiesc ca agentiile si clientii de publicitate tin cont de aceste lucruri”, a adaugat Oancea, referindu-se la efectele suspendarii emisiei.

Acesta a mai spus ca prin decizia data joi de CNA, se creeaza un precedent, pentru ca pana acum, singura statie careia i-a mai fost intrerupta emisia a fost cea a postului OTV.
[quote=Sorin Oancea, manager si actionar al B1 TV]Antenele sunt suparate mai mult din orgoliu, comercial decizia nu afecteaza cu nimic[/quote] 
Pe de alta parte, potrivit analistilor consultati de DailyBusiness.ro, Antena1 se va alege cu o pierdere de audienta, pentru ca telespectatorii vor migra catre alte posturi, in intervalul celor 10 minute de suspendare, si ar putea reveni la programul Antenei peste aproximativ o ora.

La o prima estimare, este vorba de 4-5.000 de telespectatori care probabil se vor duce catre jurnalele de stiri ale Pro TV sau Kanal D, posturi care difuzeaza emisiuni informative in acelasi interval orar ca si Antena1, respectiv prime-time-ul 19.00-20.00, au calculat surse din piata. 

In opinia altor surse consultate de DailyBusiness.ro, pierderea “nu este una ireparabila”, existand asteptari pentru sanctiuni mai mari.

La randul sau, jurnalistul Radu Moraru a declarat ca in cadrul Antenelor, “se intampla lucruri mult mai grave decat ca au difuzat imagini cu fundul lui Emil Boc”.
[quote=Radu Moraru, realizator TV]Eu as fi suspendat emisia cate o ora, timp de o luna de zile[/quote]
Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii Antena1 nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Cititi aici deciziile CNA dupa scandalul „Boc nud”.