- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Blogurile si site-urile care includ clipuri video ar putea fi obligate sa plateasca 1.000 lei/luna

15 Oct, 11:52 • emanuel.ceciu
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) a demarat procedurile pentru a reglementa distributia muzicii si clipurilor in mediul online, acest lucru putand obliga la taxe de pana la 1.000 lei/luna pe detinatorii de site-uri sau blog-uri ce includ bannere, si care doresc sa puna link-uri catre clipurile de pe portaluri in genul YouTube.com.
Blogurile si site-urile care includ clipuri video ar putea fi obligate sa plateasca 1.000 lei/luna

Uniunea vizeaza promulgarea unui act normativ prin care utilizatorii care au blog-uri sau site-uri ce contin bannere de orice natura (platite sau neplatite) sa fie obligati la plata lunara a 1.000 de lei daca, in cadrul acelor site-uri, utilizatorii includ link-uri sau videoclipuri cu trimitere catre clipuri sau muzica de pe portaluri in genul YouTube.com sau Trilulilu.ro.

UCMR doreste sa promulge acest act normativ fiind sprijinita si de Oficiul Roman al Drepturilor de Autor (ORDA), care este autoritate guvernamentala. Oficiul a numit mai multe comisii pentru stabilirea si votarea metodologiilor care sa reglementeze distributia muzicii in mediul online.

Metodologiile sunt acele acte normative cu caracter general obligatoriu (asa numita legislatie secundara) care stabilesc modul in care se calculeaza remuneratiile datorate titularilor de drepturi pentru un anumit tip de utilizare a operelor protejate de copyright.

Daca metodologiile vor fi aprobate, acestea vor deveni valabile de la inceputul lunii noiembrie.

„In cazul acesta este vorba de Metodologiile privind comunicarea publica a operelor muzicale prin Internet, care in forma propusa de organismele de gestiune colectiva vor avea efecte economice devastatoare pentru detinatorii de site-uri si bloguri„, a declarat Sorin Manea, avocat si director executiv al ARONSA, Asociatia Furnizorilor de Continut din industria de telecomunicatii.

ARONSA s-a mai opus cu succes unei astfel de legi in luna iulie a anului curent.

„Celor de la ORDA nu le-a convenit ca ne-am opus si am stopat in vara promulgarea acestui act normativ absolut aberant si nemaintalnit in cadrul tarilor membre UE, asa ca au facut in asa fel incat in prezent sa nu mai facem parte din comisia de negociere care va decide daca va deveni valabil acest act normativ. Domnul Iorgulescu, fostul Ministru al Culturii, dar presedintele UCMR, are tot interesul ca aceste metodologii sa fie acceptate, intrucat ar veni multi bani de aici”, a mai spus Manea pentru DailyBusiness.ro.

Sorin Manea a subliniat ca au fost exclusi din comisie pe motiv ca „ARONSA, asociatie din care fac parte nume precum Voxline Communication sau Intertel Communications, nu ar avea nicio treaba cu Internetul”.

„De fapt, pe cei de la UCMD si ORDA i-a deranjat chiar prezenta mea, pentru ca eu m-am opus cel mai vehement acestor reglementari. Asa ca m-am inscris in alta asociatie ce a fost acceptata in cadrul comisiei de decizie – Asociatia Nationala a Internet Service Provider-ilor – ANISP”, a mai spus Manea.

Conform acestuia, din cadrul comisiei ce va decide daca actul normativ va fi promulgat fac parte cei mai mari operatori telecom din Romania, ANISP-ul, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI), ARHEXIM (asociatie care detine mai multe mall-uri virtuale) si UCMR.

„Operatorii de telefonie mobila sunt destul de pacifisti, nu prea-i intereseaza aceasta tema, deci pot fi considerati neutri. In afara de UCMR, nimeni nu este insa de-acord cu promulgarea acestui act normativ. Se va ajunge in arbitraj, unde sper sa castigam, corpul de arbitri fiind somitati juridice din Romania”, a conchis Manea.

Sergiu Biris, Trilulilu.ro: Cei de la UCMR se opun evolutiei Internetului romanesc

Sergiu Biris, fondatorul Trilulilu.ro, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca daca acest act normativ va deveni valabil „s-ar putea distruge o intreaga industrie, lasand la o parte ca va afecta puternic si business-ul nostru. Va afecta online-ul in general”.

„Nu am auzit sa existe asa ceva in afara Romaniei. Acolo, eventual, se incheie deal-uri intre companii mari, dar nu poate fi vorba ca cineva sa fie obligat sa plateasca o suma atat de mare pentru a ‘trage’ un link pe un blog personal”, a mai spus Biris.

„Nu consider ca un asemenea act normativ ar putea sa treaca vreodata si sa fie implementat”, a incheiat acesta.

Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii UCMR nu au dorit sa ofere un punct de vedere privind aceasta situatie. Oficialii ORDA nu au putut fi contactati.