- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Cele mai interesante site-uri pe care poti publica fotografii. Vezi parerile Google si ale managerilor locali

09 Oct, 00:01 • emanuel.ceciu
Ai un numar impresionant de fotografii "depozitate" in computer si vrei sa le postezi pe Internet, astfel incat sa le vada si altii. Multitudinea de site-uri foto te copleseste insa, si doresti sa afli care ti se potrivesc cel mai bine. DailyBusiness.ro a discutat cu cativa dintre oamenii ce activeaza in industrie pentru a afla ce este esential sa contina un site de photo-sharing, acestia oferind totodata si sfaturi antreprenorilor din domeniu.
Cele mai interesante site-uri pe care poti publica fotografii. Vezi parerile Google si ale managerilor locali

Steffen Ehrhardt, product specialist emerging markets EMEA al Google

, a oferit cateva sfaturi antreprenorilor ce doresc sa lanseze sau sa isi perfectioneze site-urile de photo-sharing.

„Pentru ca un antreprenor sa poata concura cu site-uri deja consacrate in industrie, cum ar fi Google Picasa, Flickr dar si retele sociale precum Facebook, un site de photo-sharing trebuie neaparat sa fie in primul rand un serviciu foarte stabil, care sa ofere posibilitati de sincronizare (intre server si computerul utilizatorului) si sa aiba incluse si functii de backup, pentru a nu pierde fotografiile dintr-o eroare”, spune Ehrhardt pentru DailyBusiness.ro.

De asemenea, in epoca retelelor sociale, site-urile de fotografie trebuie sa permita integrarea cu retele precum Twitter sau Facebook.

„Pentru cei ce doresc sa printeze fotografiile, trebuie ca site-ul sa fie integrat cu servicii de imprimare. Avand in vedere si cresterea folosirii smartphone-urilor, este necesar ca site-urile sa ofere suport pentru mobile de ultima generatie – de exemplu iPhone sau Android”, mai spune oficialul Google.

In ultima instanta, site-urile de sharing pentru fotografii trebuie sa contina un minim de optiuni de editare ale fotografiilor – reducerea efectului de ochi rosii, de exemplu.

In mod previzibil, Steffen Ehrhardt spune ca foloseste in mod frecvent Google Piacasa, insa subliniaza ca „in mod clar doua alte servicii concurente foarte bune sunt Flickr si Facebook”.

Intrebat de ce anume a nominalizat aceste trei servicii, oficialul companiei ce detine cel mai mare motor de cautare din lume spune: „Picasa, deoarece are cateva optiuni interesante, precum cautarea fotografiilor in functie de culori si integrare eficienta cu terminalele ce au sistem de operare Android. Facebook, deoarece poti incarca rapid fotografii si sa le arati imediat prietenilor”.

Totodata, Ehrhardt spune ca recomanda Flickr intrucat „este un serviciu de incredere, fiind si foarte vechi pe piata”.
[quote=Stefan Ichim, Panasonic Romania] Cred ca ar fi interesant ca, in momentul upload-ului sa se creeze, pentru o perioada limitata de timp, si un link de la care destinatarul fotografiilor sa le poata descarca la rezolutia originala[/quote]
Georgian Dobre, reprezentant al Skin Media, companie ce reprezinta Nikon in Romania, spune ca recomanda, pe langa Facebook si Flickr si DeviantArt.com. „Am testat si Picasa, dar nu mi-a oferit nimic in plus fata de cele trei enumerate anterior, de aceea nu il mai folosesc”.

Dobre subliniaza ca alege sa „urce” pe DeviantArt fotografiile cu o oarecare valoare artistica, „utilizatorii acestui site oferind comentarii folositoare din punct de vedere artistic. Acest tip de fotografii le urc si in galeriile de pe Forumul Nikonistilor din acelasi motiv legat de comentariile folositoare ale celorlalti fotografi. Facebook este foarte usor de accesat de catre prieteni, ceea ce inseamna ca este cel mai bun loc pentru fotografii de grup, de la petreceri, din excursii. Flickr ofera o varietate de grupuri in care te poti inscrie, in functie de temele de interes”, spune el.
[quote=Dragos Salamac, BenQ Romania]Cea mai mare provocare pe care un site foto din Romania ar trebui sa o aiba este legata de elementul de noutate si de valoare adaugata pe care o poate aduce comparativ cu o platforma online deja consacrata[/quote]
Din Romania, reprezentantul Nikon spune ca una dintre platformele dedicate fotografilor ce pun accent pe fotografii artistice este BadOrGood.com si, din Republica Moldova (dar tot in limba romana – n.r.), Foto.md.

„Exista loc insa si pentru platforme dedicate publicului larg. Nu stiu daca ar putea oferi ceva mai interesant decat site-urile internationale, dar simplul fapt ca este un site 100% in romaneste, realizat pentru publicul autohton, ar putea aduce succesul”, spune, optimist, Dobre.

Stefan Ichim, country manager al Panasonic Romania, spune ca de circa doi ani foloseste serviciul Picasa pentru a publica fotografii. Acesta recunoaste ca nu a incercat alte site-uri, aratandu-se multumit de cel pe care il foloseste in prezent.

Ca si idee de business si un lucru pe care Ichim il considera necesar intr-un site de photo-sharing este posibilitatea de download a fotografiilor la rezolutia originala. „In anumite cazuri, sunt prieteni care-mi solicita pozele la rezolutia originala, astfel incat trebuie sa apelez la un site pentru transfer de fisiere sa le transmit. Cred ca ar fi interesant ca, in momentul upload-ului sa se creeze, pentru o perioada limitata de timp, si un link de la care destinatarul fotografiilor sa le poata descarca la rezolutia originala. S-ar putea ca un astfel de site sa fie de succes, mai ales daca, fiind vorba de un site gazduit de un server local cu iesire directa la reteaua metropolitana, viteza de acces (upload/download) ar putea fi mai mare. Mai mult, si o facilitate de share-uire a imaginilor video (cam ce ofera youtube) ar fi foarte interesanta”, considera Ichim.

Dragos Salamac, seful BenQ Romania, spune ca atunci cand vorbeste de impartasire de continut se gandeste la mai multe platforme care sa ofere solutii adaptate atat pentru foto cat si pentru video.

„De cele mai multe ori folosesc contul personal de Facebook. YouTube.com ramane un site de referinta, insa pentru multe dintre fotografiile pe care le impart atat cu prietenii cat si cu colaboratorii folosesc site-uri de content sharing de tipul Transfer.ro”.

Salamac urmareste ca fotografiile sa poata fi accesate doar de anumite persoane, dar, la nevoie, sa aiba acces cat mai multi oameni. In acest sens, Facebook este unul dintre site-urile potrivite, spune el.

„Apreciez flexibilitatea, adresabilitatea crescuta, compatibilitatea cu diferitele formate. Ca facilitati, apreciez spre exemplu posibilitatile de personalizare a paginilor de Facebook sau Youtube”, spune Salamac.

Seful local al BenQ Romania considera ca cea mai mare provocare pe care un site foto din Romania ar trebui sa o aiba este legata de elementul de noutate si de valoare adaugata pe care o poate aduce comparativ cu o platforma online deja consacrata.

„Consider ca un astfel de site autohton ar putea avea succes doar daca ar aduce servicii inovatoare, in timp ce ar pastra accentul pe oferirea unor solutii tehnice usor de utilizat la care sa ai acces oricand, cu posibilitatea de a personaliza si seta diferite modalitati de securizare a continutului”, mai spune Salamac.

Pe langa site-urile de photo sharing enuntate de managerii citati, mai puteti folosi si platforme precum Photo.net, KeepAndShare.com sau DropShots.com

In Romania, pe langa BadOrGood.com mai puteti incerca si FotoDigital.ro.

Flickr avea in noiembrie 2009 peste 40 de milioane de membri care incarcasera peste 4 miliarde de fotografii pe platforma. Facebook a anuntat totodata recent ca cei 0,5 mld. utilizatori ai retelei sociale incarca circa 1.000 de fotografii pe secunda, adica aproximativ 2,5 miliarde poze lunar.

Dumneavoastra ce site-uri de photo sharing folositi? Care sunt motivele pentru care va plac?