- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Filmbox.ro: In doi ani, site-urile romanesti de filme online vor avea sute de clienti pe zi

18 Jan, 12:15 • emanuel.ceciu
In doi ani, internautii romani ar putea sa vizioneze cateva sute de filme pe zi de pe site-uri de download legal de filme, spune George Rusu, manager si fondator Interglob, compania ce detine site-ul de specialitate Filmbox.ro. Acesta a atras, in patru luni de la lansare, 1.300 de conturi. "Lucram deja pe profit intrucat in maxim o luna recuperam costurile fiecarei licente in parte", a spus Rusu.
Filmbox.ro: In doi ani, site-urile romanesti de filme online vor avea sute de clienti pe zi

Investitia in Filmbox.ro s-a ridicat pana in prezent la circa 100.000 euro.

George Rusu admite ca piata este inca foarte mica, insa, urmand trendul inregistrat in tarile din vestul Europei si SUA, el nu se indoieste ca in doi ani internautii din tara vor downloada cateva sute de filme, contra cost, pe zi. „Piata este influentata de calitatea, continutul si costul serviciului furnizat”, spune Rusu.

Managerul Interglob a infiintat compania furnizoare de solutii de comunicatii Euroweb in 1993 si a vandut-o in 2000, ulterior, in 2003, infiintand call-centerul EasyCall pe care l-a vandut in 2006.

Licentele filmelor si documentarelor de pe Filmbox.ro sunt achizitonate de la reprezentantii din Romania ai producatorilor internationali. „Multi producatori din Europa sau SUA, de la Hollywood, au reprezentanti in Romania – in special din cadrul televiziunilor – ProTV sau TVR, de exemplu. In cazul Disney insa, reprezentantul regional este situat in Grecia asa ca a trebuit sa incheiem contract acolo”, spune Rusu.

Acesta subliniaza ca in prima faza a negociat astfel incat sa ia licentele gratuit, producatorii si reprezentantii acestora urmand sa primeasca cota parte din vanzari. Practic, Filmbox.ro nu acopera decat costurile unor operatiuni de gestionare a filmelor, care implica setarea rezolutiei sau realizarea de subtitrari. Acestea se ridica la maxim 100 euro/film, conform lui Rusu. „Avem deja filme care au fost downloadate de peste 50 de ori”.

Pretul unui film variaza intre 7 si 20 de lei.

Planurile de viitor ale lui Rusu implica incheierea de contracte cu producatori romani si straini de documentare, pentru a putea incarca productiile cat mai rapid pe Filmbox.ro, uneori chiar inainte de finalizarea efectiva a documentarelor. „Exista posibilitatea de a incheia contracte astfel incat sa incarc pe site clipuri din procesul de productie al documentarelor. In prezent discutam cu 60-70 de producatori romani de documentare”, spune George Rusu.

In ceea ce priveste productiile abia lansate in cinematografe, managerul Interglob subliniaza ca in ultimii ani s-a schimbat radical viziunea producatorilor. „Daca acum ceva ani managerii site-urilor de download de filme trebuiau sa insiste pentru a primi cat mai repede dreptul de a publica online filmele, acum lucrurile s-au cam inversat. Producatorii si reprezentantii lor vin catre noi sa le vanda. Au realizat ca online-ul reprezinta o sursa suplimentara de venituri pentru ei”, spune Rusu.

Principalul concurent al Filmbox.ro pe piata locala este proiectul realizat de MediaPro Interactiv, Muvix.ro. Oficialii Muvix.ro nu au oferit amanunte despre acest proiect.

Construit pe structura video on demand, Muvix.ro ofera o selectie de filme care pot fi vizionate online. Taxa de vizualizare a filmelor variaza intre 1,19 euro si 2,97 euro. In cazul ambelor site-uri, plata se face prin SMS sau cu ajutorul cardului bancar.