- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Fondatorul Mozilla: Pentru a decide ce browser preferati, alocati timp ca si cum v-ati alege o masina

18 Dec, 00:01 • emanuel.ceciu
Batalia dintre browsere a ajuns la un maxim istoric anul acesta, Mozilla lansand Firefox 3.5 si fiind foarte aproape de lansarea versiunii 3.6. Google a lansat propriul browser, Chrome, iar Microsoft a ripostat prin lansarea Internet Explorer 8. Avand in vedere ca timpul petrecut pe Internet il depaseste in multe cazuri pe cel petrecut in propria masina, utilizatorii trebuie sa fie foarte atenti la alegerea solutiei potrivite de navigare online, spune pentru DailyBusiness.ro fondatorul Mozilla, Tristan Nitot.
Fondatorul Mozilla: Pentru a decide ce browser preferati, alocati timp ca si cum v-ati alege o masina

El a explicat ca, in conditiile „aglomerarii” segmentului de piata, utilizatorii trebuie sa faca o alegere judicioasa a browser-ului folosit, atat la birouri cat si acasa. „Web browser-ul este motorul activitatii tale online. Acesta trebuie sa fie rapid, sigur, puternic, versatil. Trebuie sa iti ofere securitate. Stiu ca in Romania, traficul este intens si ma gandesc ca alegerea unei masini dureaza ceva timp. Sfatul meu pentru voi – acordati cel putin tot atata timp alegerii browser-ului preferat cat alocati alegerii unei masini”, incheie Nitot.

Nitot (43 ani) a lucrat in perioada 1997-2003 la dezvoltarea browser-ului Netscape, avand atributii in special in Europa. Din ianuarie 2004 este fondator si presedinte al fundatiei non-profit Mozilla. Detine si un blog in limba franceza, dedicat in special promovarii mediului open-source.

Firefox isi creste cota de piata

„Cota de piata a Mozilla creste constant in Europa de Est si in Romania, este insa greu sa spun cu exactitate cat are browser-ul in Romania. Firefox este lider in anumite tari din Europa de Est. La nivel mondial, Firefox a atins anul acesta 25% cota, fata de 20% cat aveam la finele lui 2008”, spune Tristan Nitot.

El accentueaza faptul ca Mozilla nu monitorizeaza timpul petrecut de utilizatori pe browserele Firefox, astfel incat nu poate preciza daca acesta a evoluat in ultimul timp sau nu. „Pot spune doar ca sezonalitatea indica cresteri sustinute in octombrie si noiembrie, la nivel global”.

Cresterea cotei de piata, lansarea unor noi versiuni ale browser-ului si imbunatatiri ale acestora au ajutat compania sa nu fie afectata de criza economica internationala.

„Am fost norocosi si criza economica nu ne-a afectat. Ce s-a intamplat cu adevarat nou anul acesta a fost cresterea puternica a concurentei pe piata browserelor”, spune Nitot. „Microsoft a lansat IE8 iar Google Chrome devine un browser din ce in ce mai bun. Competitia nu ne face viata mai usoara, este foarte adevarat, dar este ceva ce ne-am dorit inca de la lansarea proiectului Mozilla”, continua fondatorul si presedintele fundatiei.
[quote]Nu cred ca Google vrea sa atraga utilizatori de la Mozilla, ci de la Internet Explorer[/quote]
Acesta isi aminteste de perioada in care pe piata era un singur browser cu adevarat important, si anume Internet Explorer 6, in care insa Microsoft nu mai investea aproape deloc, deoarece concurenta era aproape inexistenta. „Toti internautii oricum nu aveau de ales asa ca dezvoltau website-uri care functionau doar pe IE6. Acestea au fost vremuri foarte negre pentru Web. De asta am si lansat Firefox acum 5 ani – pentru a aduce competitia pe piata astfel incat Microsoft sa fie obligata sa investeasca iar in browsere. Deci, desi concurenta din partea Microsoft, Google si Apple ne face viata mai grea, consideram ca aceasta este o dovada a succesului nostru”, explica Tristan Nitot.
[img=486][/img]
Intrebat, punctual, daca Google Chrome este, in ciuda cotei de piata inca mici la nivel global (circa 3% – n.r.) un concurent serios pentru Firefox, Tristan Nitot nu a ezitat: „Bineinteles ca este. Google are foarte multe fonduri disponibile dezvoltarii, tehnicieni foarte buni si, per total, intelege foarte bine dezvoltarea si trendurile de pe Internet”.

Cu toate acestea, Tristat Nitot crede ca Google nu este interesat sa concureze cu Mozilla. „Google vrea sa atraga utilizatori de Internet Explorer, deoarece Microsoft este compania ce concureaza cu ei pe segmentul de publicitate si cautare, in timp ce noi nu facem acest lucru”, explica Nitot. Cu toate acestea, fondatorul Mozilla spune ca orice utilizator ar trebui, mai ales avand in vedere multitudinea de optiuni de pe piata, sa incerce toate browserele si sa vada care li se potriveste.

„Incercati-le in paralel, un timp. Este foarte bine ca avem posibilitatea de a alege. Ca in orice ecosistem, diversitatea este extrem de importanta, deci daca vrem sa avem un Internet robust este nevoie de concurenta. Nu vom mai avea in viitor un singur jucator dominant”, este de parere Tristan Nitot.

„Secretul” Firefox in pietele din Europa de Est, inclusiv Romania, e reprezentat de faptul ca acestea „s-au conectat la Internet” cand Firefox era deja lansat pe piata si Microsoft nu oferea decat Internet Explorer 6. „Intre cele doua, majoritatea utilizatorilor au ales Firefox, bineinteles”, spune Nitot.

In Europa de Vest, lucrurile stau insa diferit. „Majoritatea oamenilor inca apasa de ‘butonul cu litera E albastra’ deoarece asa s-au obisnuit, desi exista pe piata alternative mai bune”.

Ca si intr-un interviu acordat anterior DailyBusiness.ro, Tristan Nitot „loveste” in Internet Explorer declarand ca desi browser-ul Microsoft face progrese in ceea ce priveste interfata vizibila userilor, partea ascunsa care reprezinta „restul iceberg-ului”, este mult in spatele altor browsere.
[quote]Incercati browserele in paralel un timp si vedeti care vi se potriveste cel mai bine[/quote]
„Interfata vizibila nu este decat varful icebergului. Este vizibila dar mult mai putin importanta decat restul, care este ceea ce noi numim ‘motorul browser-ului’, adica ceea ce ajuta la afisarea paginilor. Firefox, Chrome si Safari au motoare mult mai rapide decat Internet Explorer si permit totodata construirea de pagini web mult mai bune. De exemplu, browserele moderne implementeaza ceea ce se numeste standardul HTML 5, care permite crearea de aplicatii Web mai puternice, editarea de fotografii in timp real sau rularea de clipuri fara a fi nevoie de instalarea unor plug-in-uri precum Flash. In sensul evolutiei tehnologice, Internet Explorer, chiar si in versiunea 8, nu este un browser modern. Compania face progrese, e adevarat, dar inca raman in urma in ceea ce priveste adoptia tehnologica standard, ceea ce duce la incetinirea inovatiei pe web”, este de parere Nitot.

Intrebat cand estimeaza ca Firefox va depasi Internet Explorer ca si cota de piata la nivel global, Nitot a replicat ca nu acesta este target-ul primar al companiei. „Oricum, cu o cota de piata globala de 25%, cred ca suntem departe de acest lucru”.

Contactati de catre DailyBusiness.ro, oficialii Microsoft au dorit sa sublinieze faptul ca browser-ul Internet Explorer a facut un salt foarte mare de la versiunile anterioare la Internet Explorer 8, acesta din urma pornind mai rapid, incarcarea de pagini realizandu-se mult mai eficient, iar siguranta fiind imbunatatita.

„Imbunatatirile aduse IE8 au convins NSS Labs sa acorde browser-ului titlul de cel mai sigur browser organizational iar un studiu competitiv din punct de vedere al securitatii spune ca dintre toate Web browserele, Mozilla Firefox avea la jumatatea anului curent cele mai multe vulnerabilitati, urmat indeaproape de Safari”, a declarat Tudor Galos, Windows business group lead.

Mare parte din veniturile Mozilla sunt generate prin parteneriate de cautare cu Google. La nivelul anului 2008 compania a atras venituri de 78,6 mil. $, in crestere de la 75 mil. $ cu un an inainte, si estimeaza pentru 2009 „o crestere usoara a veniturilor, in ciuda crizei economice”. Mare parte din bani sunt investiti in salariile celor circa 200 de angajati ai companiei, acoperind totodata investitiile operationale, in infrastructura tehnica, echipamente, si dezvoltarea de software.