- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Omul de afaceri Ion Sturza investeste 1,2 mil. euro intr-o librarie online. Vezi pentru ce au fost alocati banii

17 Jun, 15:27 • emanuel.ceciu
Fondul de investitii Greenlight Invest, detinut de omul de afaceri Ion Sturza, a lansat magazinul online de carte Elefant.ro. In acest proiect se vor investi intr-un an circa 1,2 mil. euro, suma alocata pentru depozitul propriu, logistica, contracte cu editurile precum si dezvoltarea si intretinerea platformei si publicitate.
Omul de afaceri Ion Sturza investeste 1,2 mil. euro intr-o librarie online. Vezi pentru ce au fost alocati banii

Ion Sturza

s-a lansat in afaceri la inceputul anilor ’90. A lansat si condus afaceri in domeniul bancar, in cel al distributiei de produse alimentare si in industria petroliera. A fost prim-ministru al Republicii Moldova in anul 1999.

Managementul proiectului este asigurat de o echipa de 10 persoane si colaboratori ai Universal Online Promotion (UOP), compania care a construit site-ul.

Universal Online Promotion este o companie romaneasca axata pe proiecte on-line, infiintata in anul 2010 pentru a dezvolta, pentru inceput, portalul elefant.ro. UOP are o echipa de 12 persoane si intentioneaza sa se extinda pe piata din Republica Moldova dupa primul an de activitate. UOP este detinuta in procet de 51% de Ion Sturza.

In prima faza, biblioteca virtuala are 10.000 de titluri disponibile, cele mai multe in limba romana. Compania are parteneriate cu peste 60 de edituri.

„In conditiile in care avem in Romania orase fara nicio librarie – Gaesti, Adjud, Abrud, Rosiorii de Vede – sau orase in care librariile isi restrang activitatea si rezista cu greu – Oradea, Alexandria, Focsani, Tulcea, Medgidia, Slatina – este important ca accesul la lectura sa fie sustinut”, spune Ion Sturza.

Piata de carte din Romania a fost estimata in 2009 la aproximativ 80 de milioane de euro, de patru ori mai mica decat cea din Ungaria si aproximativ egala cu cifra de afaceri a unei singure edituri din Marea Britanie. „Exista, in consecinta, un potential semnificativ de dezvoltare pe termen mediu, chiar daca in contextul economic actual se preconizeaza o scadere de 30-40% in vanzari pentru 2010. Bucurestiul reprezinta aproximativ 70% din piata locala de carte, prin urmare, accesul online pentru achizitionarea de carti este o oportunitate de afaceri, oferind in acelasi timp un sprijin pentru cresterea ritmului de lectura si in celelalte orase ale tarii”, sustine Sturza.

Principalii concurenti ai Elefant.ro sunt Librarie.net, BuyBooks.ro sau CartiOnline.ro, precum si librariile traditionale precum Carturesti, Diverta sau Humanitas.