New Media

Pana la urma, cat platesc romanii pe Internet? Principalii jucatori se contrazic

12 Jan, 00:05 • cristian.lacraru
Estimarile privind volumul platilor online realizate cu cardul in Romania in 2011 se situeaza la aproape 159 mil. euro in cazul raportului de piata emis de catre procesatorul ePayment si la peste 200 mil. euro in cazul studiului furnizat de catre concurentii de la Netopia. Ambele estimari au fost emise in aceeasi zi de ambii jucatori, la o distanta de doar cateva ore.
Pana la urma, cat platesc romanii pe Internet? Principalii jucatori se contrazic

De ce aceasta discrepanta? Reprezentantii Netopia spun ca pur si simplu nu au fost luati in calcul de concurentii de la ePayment, in realizarea estimarilor.

„Din pacate, ePayment/Romcard nu a luat in calcul si tranzactiile efectuate de mobilPay (serviciul Netopia – n.r.) si alti procesatori. De aici rezulta aceasta diferenta”, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Netopia.

Compania sustine ca a realizat 1,4 milioane de tranzactii in 2011, in valoare totala de aproximativ 40 milioane de euro. Concurentii de la ePayment au realizat in acelasi interval circa 2 milioane de tranzactii, potrivit estimarilor Netopia, iar piata insumeaza un total de aproximativ 3,8 milioane de tranzactii [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-new-media/netopia-platile-online-cu-cardul-au-depasit-200-mil-euro-in-2011-72603/]in valoare de peste 200 milioane de euro[/url]. 

Pe de alta parte, reprezentantii ePayment, care [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-new-media/platile-online-in-crestere-cu-24-ce-cumpara-mai-nou-romanii-de-pe-internet-72577/]estimeaza piata la 159 milioane de euro[/url], spun ca au ales sa se raporteze doar la cifrele procesorului de tranzactii cu cardurile Romcard.

„Politica ePayment este de a comunica propriile rezultate, inregistrate de sistemele proprii si de a se raporta doar la cifre oficiale disponibile in piata, in mod public, acestea fiind transmise, pana in acest moment, de catre Romcard”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Cristian Herghelegiu, country manager ePayment.

In ceea ce priveste ceilalti jucatori din piata sau bancile care ofera pe cont propriu servicii de eCommerce, Herghelegiu spune ca compania sa a ales sa nu le includa in estimarea oferita.

„Pe piata mai sunt prezenti si alti jucatori, printre care si numeroase banci ce vand pe cont propriu servicii eCommerce, dar pentru ca aceste cifre nu sunt comunicate public de catre jucatori, preferam sa ne ferim din a face estimari si declaratii care, in lipsa unor date concrete, pot induce in eroare, acesta fiind si motivul pentru care nu am estimat public o cota de piata, desi volumele vorbesc de la sine”, a mentionat acesta.

„Fiecare jucator din piata are libertatea de a alege daca comunica sau nu cifrele pe care le realizeaza”, a incheiat seful ePayment.

Netopia mobilPay reuneste toate modalitatile de plata de care un comerciant online are nevoie pentru monetizarea produselor sau serviciilor: plata prin card, prin SMS, prin apel voce sau cash la automate de plati. Netopia mobilPay este lider pe piata din Romania in ceea ce priveste microplatile cu telefonul mobil si unul dintre cei mai importanti procesatori de plati online prin card, potrivit datelor furnizate de companie. 

ePayment este furnizor de solutii de plata online integrate, parte a grupului international PayU, detinut de Naspers Ltd, al doilea jucator in eCommerce la nivel global. PayU desfasoara operatiuni de integrare plati online in Polonia, Cehia, Romania si Ungaria, procesand in 2010 un numar de 31 milioane de tranzactii in valoare de peste 800 milioane de euro. In Romania, ePayment este lider pe piata de plati online, cu peste 2 milioane de tranzactii procesate in 2011 in valoare de 138.8 milioane de euro si o cota de 88% din volumul total al tranzactiilor derulate prin Romcard, potrivit estimarilor proprii.