- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Platile online cresc cu 75% in 2009, dar incetinesc in 2010

11 Dec, 15:37 • emanuel.ceciu
Valoarea comertului electronic cu plata online prin carduri bancare va fi in 2009 de circa 93 mil. euro, in crestere cu 75% fata de cea de 53 mil. euro din 2008. In 2010, segmentul va continua sa creasca, insa cu ponderi mai mici, din cauza contextului economic nefavorabil ce se va resimti mai puternic, a declarat pentru DailyBusiness.ro Carmen Sebe, director general Gecad ePayment.
Platile online cresc cu 75% in 2009, dar incetinesc in 2010

Oficialii companiei nu au oferit estimari mai clare pe 2010. „Preferam sa asteptam rezultatele finale pe anul in curs pentru a putea sa oferim date mai exacte pentru anul viitor”.

Gecad ePayment va termina anul cu o cota de piata de circa 90% pe segmentul de plati online cu cardul, constant fata de 2008. In 2010, oficialii companiei nu exclud posibilitatea ca noi companii sa intre pe piata solutiilor ecommerce. „Estimam ca 2010 va aduce si o concurenta mai puternica din partea bancilor pe segmentul de solutii ecommerce. Nu este exclusa nici intrarea altor jucatori noi pe piata”, spune Sebe.

Principalele dificultati ale anului 2010 raman aceleasi – criza economica, care insa va afecta si mai mult piata de plati electronice pe fondul reducerii si mai mari a puterii de cumparare a consumatorilor. De asemenea, reticenta consumatorilor fata de plata online cu cardul este o constanta de la intrarea acestui sistem pe piata autohtona.

Exita trei segmente ce vor inregistra o dinamica accelerata de crestere. „Daca ne referim strict la plata online cu cardul, o dinamica mai accelerata va fi inregistrata in domeniul turismului, unde estimam o crestere a numarului de agentii si de operatori de turism care vor implementa aceasta modalitate de plata. Alte domenii unde vor avea loc cresteri sunt telecomul si plata utilitatilor”, este de parere Carmen Sebe.