- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Romanii de la Zitec si-au dublat veniturile si investesc 250.000 euro intr-o platforma de streaming video

08 Jul, 00:01 • emanuel.ceciu
Compania autohtona dezvoltatoare de aplicatii online Zitec Com S.R.L. a inregistrat anul trecut afaceri de circa 740.000 euro si un profit de circa 145.000 euro, dublu fata de anul precedent, cresterea fiind sustinuta de noile contracte ale companiei, unul dintre cele mai mari vizand dezvoltarea unei platforme de video publishing pentru un client american.
Romanii de la Zitec si-au dublat veniturile si investesc 250.000 euro intr-o platforma de streaming video

In ceea ce priveste veniturile companiei pe 2009, oficialii companiei au comentat pentru DailyBusiness.ro ca trendul ascendent ar putea sa se pastreze.

„In februarie 2008 am inceput sa lucram pentru Ledra Capital pentru a dezvolta in regim de outsourcing VideoPublishing.com, o tehnologie de streaming video care permite publicarea rapida si rularea de continut video, la costuri scazute”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alexandru Lapusan, director executiv, fondator si actionar al Zitec.

Ledra Capital este o companie cu sediul in New York ce are ca obiecte de activitate dezvoltarea de proiecte online si outsourcing.

VideoPublishing.com permite companiilor sa ofere continut video on-line fara investitii in infrastructura IT. Calitatea materialelor video poate fi selectata in functie de nevoi, de la rezolutie standard pana la full-screen 1080p HD, clientii putand alege din o serie de formate predefinite combinatia de dimensiune, calitate, si compresie. „Cu siguranta audiovizualul este viitorul web-ului, iar ajungerea la transmisii si comunicatii video de inalta rezolutie in timp real prin Internet e doar o chestiune de timp”, a spus Alexandru Lapusan.

Proiectul VideoPublishing.com s-a derulat pe intreg anul 2008 fiind sustinut de fonduri ale Ledra Capital.

„In 2009 insa, vom investi chiar noi 250.000 de euro in dezvoltarea proiectului, intrand astfel si in actionariatul companiei americane. Dupa investitie vom detine sub 10% din aceasta companie”, a mai spus Lapusan.

Aproximativ 85% din proiectele Zitec au clienti straini. Zitec are sediul in Bucuresti.

„Anumite produse dezvoltate pentru clienti romani au inceput sa fie implementate si in strainatate. De exemplu, aplicatia Amadeus de gestionare a rapoartelor catre clienti este utilizata de filialele firmei de rezervari online de bilete Amadeus din Romania, Egipt si Grecia, urmand si alte implementari in alte tari”, a spus Alexandru Lapusan.

Zitec are in prezent peste 30 de angajati. Actionarii initiali ai Zitec sunt cei trei fondatori ai companiei –
Alexandru Lapusan, Alexandru Novac si Simona Lapusan, din 2008 intrand in actionariat si Ionut Voda, Alexandru Axon si Stefan Stoica.

„Intentia noastra este ca structura Zitec sa fie modificata in societate pe actiuni, probabil acest lucru se va intampla spre sfarsitul anului 2009”, a mai spus Lapusan.

Printre clientii Zitec se numara companii din SUA, Canada, Marea Britanie, Cipru, Germania, Italia sau Danemarca. Printre acestea sunt nume precum J.W. Marriott, Mercedes-Benz, Bullguard, Proventys, Amadeus sau La Farge.