- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Studiu: 89% dintre tinerii internauti din Romania folosesc computerele pentru comunicare. 61% trag jocuri, filme, muzica

10 Mar, 12:34 • emanuel.ceciu
89% dintre internautii tineri din Romania folosesc computerele pentru comunicare, urmatoarele activitati preferate fiind informarea (80%), divertismentul (79%), scopurile educationale (78%) si descarcarea de fisiere - jocuri, filme, muzica - in pondere de 61% rezulta dintr-un studiu APDETIC.
Studiu: 89% dintre tinerii internauti din Romania folosesc computerele pentru comunicare. 61% trag jocuri, filme, muzica

Studiul a inregistrat 10.010 respondenti si a fost realizat in mediul online in perioada 15 februarie – 5 martie. 61% dintre respondenti sunt femei si 39% barbati. Aproape 50% dintre respondenti sunt studenti si aproape 40% sunt elevi.

33% dintre respondenti detin deja un laptop, iar 49% un desktop, in timp ce 17% dispun de ambele echipamente.

62% dintre respondenti si-au exprimat dorinta de achizitionare, in perioada urmatoare, a unui laptop, in timp ce restul respondentilor au declarat ca nu doresc sa isi schimbe calculatorul. Doar 9% mai doresc sa isi achizitioneze un desktop.

In ceea ce priveste timpul petrecut in fata computerului, 80 % petrec peste 3 ore zilnic la calculator, 18% aloca acestei activitati intre una si trei ore pe zi si doar 3% mai putin de o ora.

87% dintre respondenti au achizitionat produse prin intermediul Internetului, dar majoritatea (60%) utilizeaza ca metoda de decontare „plata ramburs”, in timp ce 20% realizeaza doar plati electronice, restul utilizand ambele variante.

Aceasta utilizare intensiva a comenzilor electronice de catre tineri dovedeste adaptabilitatea acestora la nou, insa modalitatea de decontare a comenzii prin „plata ramburs” intr-o proportie majoritara denota neincrederea utilizatorilor in platformele de comenzi online din Romania.

Cel mai comandat tip de produse prin aceasta metoda: echipamentele electronice cu 45%, urmate de carti si produse de ingrijire personala.

In ce priveste gradul de utilizare a dispozitivelor portabile, majoritatea dispun de telefoane mobile (94%), in timp ce 76% dispun de stickuri de memorie. Dintre respondenti, doar 8% dispun de console de jocuri.

APDETIC este o organizatie profesionala non-profit, independenta, ce reuneste cele mai importante companii producatoare si distribuitoare de echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor din Romania.