- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Studiu: In SUA, Facebook atrage din ce in ce mai multe persoane de varsta a treia. Cum este in Romania?

27 Sep, 11:26 • emanuel.ceciu
O pleiada de cuvinte ce pot intimida pe multi - wall, news feed, tags, defriend - social media poate intimida pe cei foarte mici dar si persoane de varsta a treia care au trait, confortabil, intr-o lume mai putin tehnologizata. Se pare ca acest lucru nu mai este adevarat.
Studiu: In SUA, Facebook atrage din ce in ce mai multe persoane de varsta a treia. Cum este in Romania?

Utilizatorii de social media cu varste de peste 50 de ani reprezinta segmentul cu cea mai rapida crestere pe diferite grupe de varste, rezulta dintr-un studiu al Pew Research.

In ultimul an, numarul de internauti cu varste de peste 50 de ani care acceseaza retelele sociale aproape s-a dublat. Daca in urma cu doi ani doar 25% dintre acestia accesau aceste site-uri (in special Facebook), in prezent numarul acestora a crescut la 47%. In randul internautilor cu varste intre 18-29 ani, cresterea a fost de 10 puncte procentuale. 86% dintre acestia sunt prezenti pe retele sociale.

In SUA, exista deja firme specializate care ii invata pe cei de peste 50 de ani cum sa foloseasca retelele sociale. „Daca cei in varsta vor sa afle ce se mai intampla in viata nepotilor, nu trebuie decat sa se logheze pe Facebook”, a spus Bob Treharne, managerul The Troy Senior Computer Learning Center, firma specializata.

Persoanele de varsta a treia apreciaza faptul ca, intr-un fel, se pot intoarce in timp si reintalni colegi sau colege din liceu. Pe de alta parte, acestia se arata ingrijorati de transparenta prea mare a informatiilor trecute pe Facebook, precum si de modificarile destul de dese de functionalitati si design, care ii pot debusola, scrie presa internationala.

In Romania, numarul utilizatorilor de peste 50 de ani de Facebook creste incet. Daca in iulie pe reteaua sociala erau inscrisi circa 53.000 de useri 50+, in prezent numarul acestora este de 55.000 – evolutie de aproape 4%, conform datelor Facebook. Ramane de vazut daca numarul acestora va creste in urmatoarea perioada, si cu ce viteza. Majoritatea utilizatorilor Facebook sunt din segmentul 20 – 35 ani, peste 1 mil. romani.

In august, numarul de romani prezenti pe Facebook era de circa 1,65 milioane.