- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Twitter, noua \”Mecca\” pentru spammeri?

19 Aug, 14:11 • emanuel.ceciu
Circa 7% din cei peste 10.000 de utilizatori romani inscrisi pe reteaua de microblogging Twitter fac spam, provocand pagube materiale de milioane de dolari in fiecare luna, au spus pentru DailyBusiness.ro oficiali ai producatorului autohton de solutii de securitate BitDefender.
Twitter, noua \Mecca\ pentru spammeri?

La nivel global, 21% din totalul de mesaje trimise pe Twitter reprezinta mesaje spam.

Cum se realizeaza spam-ul pe Twitter?

Oficialii BitDefender sustin ca se pot identifica doua tipuri de spam pe aceasta retea sociala – status spam, prin transmiterea de tweet-uri (mesaje scurte, tipice retelei de microblogging – n.r.) cu un continut similar cu cel al mesajelor spam primite prin e-mail si follow spam, prin care o retea bot (automata – n.r.) se adauga ca urmaritor al profilelor de utilizatori reali.

„Daca motivul primului tip de spam este evident, cel de-al doilea porneste de la presupunerea ca utilizatorii de Twitter vor incerca la randul lor sa urmareasca respectiva retea bot”, spun oficialii BitDefender.

Initiatorul unui mesaj spam incepe prin a adauga foarte multe persoane la following. O mare parte dintre acestia incep sa il urmareasca. Atunci cand numarul de profile care urmaresc acest cont este suficient de mare, contul incepe sa emita spam (vezi foto).

„Pentru ca Twitter este un serviciu cu limita de cuvinte si deci este necesara folosirea diverselor prescurtari, utilizatorii nu sunt intotdeauna atenti la toate linkurile pe care le acceseaza. Unele infectii se pot evita cu usurinta daca utilizatorul identifica adevaratul URL inainte de a accesa un link”, a declarat Alexandru Catalin Cosoi, senior researcher Laboratorul Antispam, BitDefender. „In plus, trebuie luat in considerare faptul ca motoarele de cautare – gen Google – indexeaza profilele de Twitter astfel incat paginile malitoase promovate agresiv prin tactici de social engineering se pot regasi printre primele rezultate ale cautarii”, a mai spus Catalin Cosoi.

BitDefender este cel mai mare producator de software de securitate din Romania, cu o cota de circa 40% din piata, estimata la nivelul lui 2009 la 10-12 mil. euro. Compania autohtona este prezenta si pe plan international, atat in Europa cat si in SUA sau Canada.