New Media

Wikipedia, inchisa pentru 24 de ore. Romania, conectata la protestele pentru Internet liber

18 Jan, 12:13 • cristian.lacraru
Enciclopedia online Wikipedia nu va fi disponibila timp de 24 de ore in semn de protest impotriva proiectelor de lege SOPA si PIPA prin care congresul american spera sa opreasca pirateria pe Internet. Miscarea are ecou si in Romania, vizitatorii dexonline.ro fiind intampinati pe fiecare pagina de un mesaj in acest sens.
Wikipedia, inchisa pentru 24 de ore. Romania, conectata la protestele pentru Internet liber

„Pentru mai bine de un deceniu, am petrecut milioane de ore construind cea mai mare enciclopedie din istoria umanitatii. Chiar acum, Congresul SUA vrea sa introduca o lege care ar putea fi fatala Internetului liber si deschis”, spune mesajul cu care sunt intampinati vizitatorii Wikipedia.

Miscarea are ecou si in Romania, insa formele de protest nu sunt atat de radicale. Serviciul Dexonline a ales sa-si intampine vizitatorii cu un mesaj anti-SOPA pe fiecare pagina de pe site.

[img=2463][/img]”DEX online sustine greva anti-SOPA din Statele Unite. SOPA si PIPA sunt legi care vor conferi trusturilor media puteri fara precedent in ingradirea libertatii de exprimare pe Internet. Daca aceste legi trec, ne putem astepta la legi similare si in Uniunea Europeana in viitorul apropiat. Pe 18 ianuarie, DEX online va afisa un mesaj de protest pe fiecare pagina.”, spune mesajul postat pe dexonline.ro.

Chiar si Google se opune proiectului SOPA. Chiar sub casuta de cautare de pe Google.com este postat un link care directioneaza la o pagina anti-SOPA. Aici, Google explica utilizatorilor cum proiectele SOPA si PIPA vor cenzura Internetul si vor incetini cresterea economica a Statelor Unite.

PIPA sau Protect IP (Actul pentru Prevenirea Pericolelor Online Reale la adresa creativitatii Economice si Furtul Proprietatii Intelectuale) este un proiect de lege propus in Senatul Statelor Unite ale Americii care ar da Guvernului SUA si detinatorilor de drepturi de autor puteri fara precedent asupra site-urilor banuite ca incalca aceste drepturi, inclusiv asupra site-urilor aflate in afara SUA.

SOPA (Actul pentru Stoparea Pirateriei Online) este o versiune similara a legii propusa in Camera Reprezentantilor din SUA.

Printre mijloacele prin care site-urile suspecte vor putea fi oprite dupa adoptarea acestor legi se numara, potrivit Dexonline:

  • Obligarea furnizorului de internet sa inceteze gazduirea site-ului;
  • Obligarea motoarelor de c?utare (Google si celelalte) sa ascunda referintele catre site din paginile de rezultate;
  • Obligarea serviciilor de plata, cum ar fi Google AdSense si PayPal, sa inceteze platile catre site;
  • Revocarea inregistrarilor DNS. Astfel, atunci cand cineva tasteaza adresa site-ului, browserul nu va mai sti adresa numerica corespunzatoare pentru a se putea conecta la site.