- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

2009, anul birourilor goale: In Pipera, o treime din spatii sunt neocupate

14 Oct, 18:31 • cristina.mihai
Cererea de spatii de birouri a scazut cu peste 50% anul acesta, iar in cazul suprafatelor de peste 800 mp, scaderea este de 70-75%, una dintre cele mai afectate zone din Capitala fiind Pipera, a spus Mirela Raicu, senior consultant in cadrul agentiei imobiliare Esop.
2009, anul birourilor goale: In Pipera, o treime din spatii sunt neocupate

Analistii imobiliari din piata estimeaza ca gradul de neocupare din zona Pipera depaseste 30%, in conditiile in care media pe Bucuresti se ridica la 15-20%.

„Pipera, o zona cu aces dificil, are cel mai mare grad de neocupare din Capitala”, a declarat Mirela Raicu, mentionand ca in aceasta zona, birourile erau ocupate peste 90% in anii trecuti.

„Rata de neocupare este intre 10 si 20%, binenteles mult mai mica in centru si mai mare in zona Pipera-Tunari”, a adaugat Horatiu Florescu, presedintele si directorul executiv al firmei The Advisers.

De asemenea, chiriile din Pipera au inregistrat cele mai mari scaderi in acest an, de peste 30%, fata de toamna lui 2008.
[img=395]Chriile spatiilor de birouri pe zona. Sursa: Esop[/img]

„Nu credem ca preturile vor mai inregistra scaderi generalizate la nivelul pietei, ci doar scaderi punctuale in cazul imobilelor care si-au mentinut acelasi nivel al chiriei, sau au operat reduceri simbolice. Astfel de imobile vor trebui sa se ralieze la noul nivel mediu al pietei ce incepe a se contura, deoarece chiriasii au deja suficiente alternative, si vor lua din ce in ce mai putin in calcul imobilele care nu sunt in piata”, spun reprezentantii Esop.
[quote=Mirela Raicu, Esop]Relocarile firmelor medii au tinut piata pe linia de plutire[/quote]
„Cererea a venit in special de la firme mici si medii din domeniul serviciilor care au dorit sa se relocheze in spatii mai ieftine”, a precizat Mirela Raicu, adaugand ca pana si in cladirile de birouri din centrul Capitalei sunt cateva spatii disponibile, desi in acesta zona „era coada in anii trecuti, cand se auzea ca un spatiu este disponibil”.

Cu toate ca si in centru au aparut spatii goale, acesta zona sta cel mai bine ca grad de ocupare si cerere.

„Clientii au fost in expectativa anul acesta”, a spus Mirela Raicu. In ultimele doua luni a reaparut pe piata un tip de client, care in ultimul an disparuse – companiile noi, start-up-urile. „Sunt fie filiale ale unor firme straine, fie investitii locale. Daca acest trend se va mentine, atunci poate fi considerat un semnal pozitiv pentru piata”, a mentionat Raicu.

Cererea a fost foarte mica acesta, iar suprafata de spatii de birouri livrata in primul semestru a depasit-o pe cea livrata pe intreaga perioada a lui 2008. Pentru 2009 se anunta insa mai putine finalizari de spatii de birouri, asa ca este de asteptat ca gradul de neocupare sa scada.

In prima jumatate a acestui an s-au livrat pe piata din Capitala 245.000 mp de spatii de birouri, cu 25% mai mult decat pe intreg anul 2008, stocul total de astfel de spatii depasind 1 milion mp la finalul lunii iunie.

Pentru al doilea semestru din 2009 se estimeaza livrarea a inca 190.000 mp de birouri, dintre care 90.000 mp au fost preinchiriati din 2008.

Totusi, spatiile vacante nu vor ramane libere mult timp, acestea urmand sa fie absorbite in 2010, cand pe piata sunt anuntate spre livrare foarte putine proiecte, doar 135.000 mp inchiriabili.