- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Adama: „Vanzarile rezidentiale din provincie sunt foarte slabe. Romanii din strainatate nu mai trimit bani „

15 Apr, 07:01 • cristina.mihai
Vanzarile de locuinte ale Adama, unul dintre cei mai mari dezvoltatori rezidentiali de pe piata, au fost usor mai mici in primele trei luni din 2011, fata de perioada similara a anului tercut, in special ca urmare a vanzarilor mici din provincie.
Adama: Vanzarile rezidentiale din provincie sunt foarte slabe. Romanii din strainatate nu mai trimit bani

Asher Lax, directorul de vanzari al companiei, a explicat ca situatia este determinata de faptul ca in orase ca Brasov sau Ploiesti compania avea multi clienti plecati la munca in strainatate si care nu mai au aceleasi venituri ca in trecut.

„Ori s-au intors definitiv acasa ca nu mai au loc de munca in afara, ori inca lucreaza, dar nu mai au bani suficienti cat sa trimita si acasa”,spune Lax.

Oficialul Adama spune ca firma a vandut in primele 3 luni ale anului 30 de unitati locative, ceva mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut, in pentru intreg anul se asteapta cel putin la aceleasi vanzari ca si in 2010.

Pe intreg anul 2010, compania a vandut 192 de apartamente.

Cererea mica de locuinte din provincie a determinat compania sa nu mai demareze faze ulterioare ale proiectelor din alte orase din Romania in afara de Bucuresti. Mai mult compania a oprit constructia unuia din proiectele din Ploiesti pentru a-l recompartimenta.

Pentru piata din Bucuresti, Adama intentioneaza sa mai construiasca doua blocuri de locuinte in doua proiecte rezidentiale deja demarate din Titan.

Dezvoltatorul imobiliar Adama a inregistrat in provincie vanzari medii lunare de pana la 12 ori mai mici fata de cele din Bucuresti in 2010. De altfel, Ploiestiul este cea mai slaba piata pentru Adama cu un apartament vandut pe luna. Inainte de criza, dezvoltatorul imobiliar a mizat peste 100 de milioane de euro pe piata rezidentiala ploiesteana, unde a demarat doua proiecte care ar fi urmat sa aiba peste 1.000 de unitati locative.

Cea mai dinamica piata din provincie este cea din Bacau, unde dezvoltatorul vinde 3-4 apartamente pe luna, urmata de cea din Brasov cu o medie a tranzactiilor de 2 apartamente pe luna.

In prezent, dintr-un total de 1.500 de apartamente compania mai are de vandut inca 600 de unitati, dintre care jumatate in Capitala si restul in cele patru orase din provincie.

Reprezentantii Adama spera ca aceste unitati se vor vinde in urmatorii trei ani.

Adama activeaza pe pietele imobiliare din Romania, Moldova, Ucraina si Turcia si dezvolta in prezent peste 45 de proiecte rezidentiale si comerciale. In Romania, compania are un portofoliu de aproximativ 1.500 de apartamente in Bucuresti, Brasov, Ploiesti, Iasi si Bacau.

Pe segmentul rezidential mai sunt activi in aceasta perioada Conarg Real Estate, Impact si fratii Negoita.