- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

AFI Europe: „Am analizat o posibila preluare a City Mall. Nu e pentru noi”

18 Jul, 00:01 • cristian.lacraru
Compania de dezvoltare imobiliara AFI Europe ar fi dispusa sa cumpere proiecte care se afla intr-o situatie proasta ("failing projects"). Oficialii societatii au analizat chiar si cumpararea City Mall, insa au ajuns la concluzia ca "nu este pentru noi".
AFI Europe: Am analizat o posibila preluare a City Mall. Nu e pentru noi

Desi criza este departe de a fi gata, bancile sunt mult mai dispuse sa finanteze proiecte imobiliare decat erau in urma cu sase luni sau un an, crede David Hay, CEO AFI Europe Romania.  

„Bancile coopereaza mult mai bine de data aceasta, si-au schimbat atitudinea. Comparand situatia cu cea de acum o jumatate de an sau un an, e mult mai buna, bancile sunt mai pozitive”, a declarat Hay pentru DailyBusiness.ro.  

Potrivit acestuia, obtinerea finantarii pentru un proiect imobiliar depinde numai de dezvoltator. Daca un dezvoltator este credibil si are un background bun, iar proiectul pe care il propune este bun, atunci bancile sunt dispuse sa il finanteze. Hay spune ca firma pe care o conduce lucreaza indeaproape cu Raiffeisen si Unicredit.   

In opinia sa insa, criza este departe de a fi gata.  

„La nivel global, vedem ce se intampla in Europa, in Grecia, in Italia. Nu e usor si nu am crezut niciun minut ca s-a terminat criza”, spune Hay, adaugand ca „in acest moment, criza din zona euro nu afecteaza business-ul imobiliar”.  

CEO-ul AFI considera ca in Bucuresti si in Romania mai este foarte mult loc, atat pentru noi cladiri de birouri de clasa A, cat si pentru mall-uri. In ceea ce priveste nivelul chiriilor, Hay se asteapta ca acesta sa creasca in perioada urmatoare. El spune ca gradul de neocupare in zona de centru-vest a Bucurestiului, in care activeaza si AFI, este de numai 7%, ceea ce practic „este aproape zero”.  

Dezvoltatorul imobiliar AFI a inceput constructia primei cladiri de birouri din AFI Business Park, situata langa mall-ul AFI din cotroceni. Cladirea este prima din cinci de acelasi fel, si este programata sa fie finalizata pana in iulie 2012. Pana la acea data, compania spera sa sa inceapa constructia celei de-a doua cladiri de birouri, iar apoi sa inceapa cate o cladire pe an.

Imobilul ofera 11.000 metri patrati inchiriabili, pretul fiind de aproximativ 15 euro pe metru patrat. Potrivit lui David Hay, compania nu a semnat pana acum nici un contract de inchiriere pentru aceasta cladire, insa este in discutii cu mai multi potentiali clienti.  

AFI intentioneaza sa dezvolte mai multe proiecte in Romania. La finele acestui an sau la inceputul anului viitor, compania va incepe constructia primului mall din Ploiesti, in centrul orasului, care va fi gata pana in trimestrul al treilea al anului 2013.

Totodata, compania va dezvolta un mall in Bucurestii Noi, a carui constructie va incepe in 2012 si care va fi finalizat in 2014, si un retail park in Arad, din care cel putin o pate va fi finalizata in 2014.

AFI detine un teren in zona Palatului Parlamentului, unde intentioneaza sa construiasca un business park cu o suprafata inchiriabila intre 60.000 si 70.000 de metri patrati. Constructia acestuia va incepe la finele anului viitor.