- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Apartamentele noi scoase la inchiriat se inmultesc, tarifele sunt in scadere

09 Dec, 14:48 • cristina.mihai
Numarul apartamentelor noi scoase la inchiriat este in continua crestere, atat ca urmare a finalizarii mai multor proiecte in acest an, cat si ca urmare a deciziei unor dezvoltatori de a scoate la inchiriere unitatile care stau nevandute. Cererea redusa si concurenta cu apartamentele vechi i-au determinat pe unii proprietari sa reduca tarifele astfel incat sa se plaseze foarte putin peste media pietei.
Apartamentele noi scoase la inchiriat se inmultesc, tarifele sunt in scadere

Chiar daca pe portalurile imobiliare se gasesc inca anunturi de inchirieri de apartamente noi la preturi uriase comparativ cu media chiriilor din zona, deja numarul proprietarilor din blocurile noi din cartierele bucurestene care au inceput sa scada preturile a inceput sa fie vizibil, in special atunci cand este vorba de locuinte cu suprafete mici. Astfel, garsonierele noi se gasesc pe portalurile imobiliare la chirii cuprinse intre 200 si 300 euro in cartiere ca Berceni sau Titan, nivel similar cu cel mediu din zona.

Si in zona Unirii se gasesc apartamente in blocuri noi, de 2 sau 3 camere, la chirii cuprinse intre 400 si 550 euro pe luna.

Sigur, pe piata au ramas inca multe oferte al caror pret aminteste de boom-ul pietei si sunt proprietari care scot apartamente de 2 camere la inchiriere pentru 800 de euro pe luna, chiar daca nu sunt amplasate in zone centrale sau exclusiviste.

Desi chiriile cerute sunt de multe ori similare cu cele ale apartamentelor vechi, de cele mai multe ori dezavantajul ofertelor noi este faptul ca locuintele sunt nemobilate. In plus, desi ofertele de inchirieri de locuinte noi s-au inmultit, numarul acestora ramane inca mult redus fata de cele din piata veche.

Cel mai mare numar de apartamente noi de inchiriat este in continuare pe segmentul de lux, unde si dezvoltatorii imobiliari au intrat mai puternic, ca urmare a vanzarilor reduse din aceasta perioada. Astfel, in multe din proiectele rezidentiale exclusiviste, care au dimensiuni reduse, se gasesc apartamente noi de inchiriat.

„Ofertele de inchirieri de apartamente noi din capitala au crescut si pentru ca multi dezvoltatori de imobile de lux au decis sa le scoata la inchiriere”, explica Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta, care a explicat ca in ciuda faptului ca scaderile importante de chirii au avut loc in 2009, preturile cerute s-au mai diminuat si anul acesta cu circa 10%.

O influenta asupra chiriilor apartamentelor noi de lux a avut si faptul ca majoritatea bugetelor pentru locuinte ale expatilor, principalii chiriasi pe acest segment, au fost reduse.

Astfel, pe langa reducerile preturilor standard, proprietarii sunt acum mult mai dispusi sa negocieze. „Spre exemplu, avem acum un apartament de lux de 4 camere in zona Nordului care tocmai a fost eliberat de fostul chirias. Chiria pentru care a fost inchiriat anterior a fost de 4.500 euro, acum este scos in piata la 4.000 euro si probabil la o negociere proprietarul ar fi dispus sa il dea si cu 3.500 euro pe luna”, spune Pricop.