- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Bilant pe piata constructiilor dupa 1 an de criza: \”Stam bine, avand in vedere ce ar putea urma\”

18 Sep, 00:01 • cristina.mihai
Apogeul crizei economice va fi resimtit de piata de constructii in iarna, cand activitatea este blocata de starea vremii, sunt de parere reprezentantii patronatelor din domeniu. Pentru ei, primele 12 luni de criza nu arata atat de rau, tinand cont de ce s-ar putea intampla pe piata in perioada urmatoare.
Bilant pe piata constructiilor dupa 1 an de criza: \Stam bine, avand in vedere ce ar putea urma\

Activitatea de constructii s-a diminuat cu peste 30% in ultimele 12 luni, iar revenirea economica se va resimti mai tarziu decat in alte domenii, pentru ca nivelul investitiilor care trebuie reluate este mai mare.

„Bilantul la un an de criza poate fi considerat pozitiv, in conditiile in care nu se stie ce o sa se intample maine”, spune Stefan Radeanu, vicepresedintele UGIR (Uniunea generala a Industriasilor din Romania), adaugand ca in opinia sa nu exista nici un fel de sprijin guvernamental pentru sectorul constructiilor in aceasta perioada.

Pe piata nu sunt semne de revenire pentru urmatoarele 9 luni

Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, atrage atentia ca cel mai critic punct al crizei se va resimti in domeniul materialelor de constructii in perioada iernii, cand activitatea de constructii este blocata. De asemenea, Georgescu spune ca nu vede semne de revenire pentru piata materialelor de constructii in urmatoarele 9 luni.

Ion Crangasu, directorul executiv al Patronatului Cimentului, afirma de asemenea ca pentru finalul acestui an si jumatatea lui 2010 nu sunt semne de revigorare pentru piata, unul dintre motive fiind intarzierile mari de plata pe care firmele de constructii le au, dar si intarzierile primirii banilor de la firmele de stat.

Desi industria nu merge bine, iar lucrurile se vor agrava, masurile guvernului sunt mai degraba orientate electoral, decat economic, in opinia celor de la patronate, care sunt nemultumiti de lipsa de reactie a executivului.

Reprezentanii patronatelor sustin ca au propus executivului solutii anti-criza, care nu ar fi implicat cheltuieli de la bugetul de stat, dar care au ramas fara raspuns.

Radeanu a precizat ca organizatia pe care o reprezinta a pus pe hartie si a prezentat premierului Emil Boc 12 solutii anti-criza care pot fi realizate fara a influenta bugetul de stat.

Printre solutiile propuse de asociatie se numara mentinerea programului de investitii in infrastructura, dezvoltarea si extinderea programului Prima Casa prin concentrarea pe constructiile noi, suplimentarea finantarii pentru programul de reabilitare termica a blocurilor vechi sau modificarea codului Fiscal astfel incat plata TVA-ului sa se faca in momentul incasarii banilor si nu a facturarii.

„Din partea guvernului avem asteptari foarte, foarte mici. Semnalele pozitive care vin dinspre Europa occidentala ne fac sa speram ca daca lucrurile vor merge bine acolo, va merge bine si la noi, asa cum perioada de boom a pietei a fost o rasfrangere a situatiei intenationale si nu a fost in niciun fel determinata de actiunile guvernului”, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Adriana Iftimie, presedinta Patronatului Societatilor din Constructii, in cadrul targului Camex, dedicat industriei de profil.

Adriana Iftimie a mentionat ca in ceea ce priveste programul Prima Casa a purtat o discutie in Senat despre posibilitatea orientarii acestuia spre locuinte noi pentru a sprijini sectorul constructiilor, dar a primit doar „promisiuni, fara rezultat”.

Calaie Mandru, reprezentantul Asociatiei Romane a Producatorilor de Metal, considera ca in Programul Prima Casa ar fi trebuit sa se impuna sa se achizitioneze doar locuinte cu finalizare anul acesta sau cel mult finalizate anul trecut.

[quote=Adriana Iftimie, presedinte PSC]Prima Casa este un stimulator zero pentru industrie[/quote]
Radescu mai adauga ca la Prima Casa mai exista si o problema de ordin tehnic, la fondul de garantare neexistand suficient personal.

Programul de izolare termica a blocurilor vechi este un alt demers al guvernului care ii nemultumeste pe cei din domeniul constructiilor.

„Izolarea blocului este ultima interventie care ar trebui sa aiba loc intr-un proces de reabilitare termica, pentru ca se va ajuge la situatia in care o sa avem o gramada de bani investiti in anveloparea blocului si de fapt tot o sa platim mult pentru consumul de energie, ca urmare a pierderilor din retea. Asa, nu ne-am atins scopul”, spune Iftimie.

Iftimie a adaugat ca, spre exemplu, pentru germani rebilitarea termica si economia de energie inseamna intreg traseul agentului termic dintre centrala si bloc, nu doar blocul, ca in Romania.

Presedinta Patronatului Societatilor din Constructii a precizat ca organizatia pe care o reprezinta, impreuna cu PPTT (Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta), va pune luna viitoare pe masa guvernului un document cu privire la programul de reabilitare termica.

„Nimeni nu este multumit in prezent de felul in care se deruleaza programul. Am stat de vorba cu ambasade si camere de comert din mai multe tari europene despre cum merge acest program la ei, pentru ca acesta este un program european. UE si-a propus ca pana in 2020 sa reduca costurile energetice cu 20%”, spune Adriana Iftimie.

Jucatorii de pe piata de tamplarie termoizolanta, care s-au confruntat anul acesta cu o scadere a cererii de 40-45%, s-au bazat pe programul de reabilitare termica, insa planurile acestora nu s-au potrivit cu realitatea.

„In prezent toata lumea vrea un pret cat mai mic si nu realizeaza ca asta poate insemna si calitate proasta”, spune Vladescu.