- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce factori ar putea perturba echilibrul pietei imobiliare in 2011

04 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Economia locala este extrem de volatila, si orice miscare negativa ar putea sa dea peste cap planurile jucatorilor din real estate. Ce anume ar putea sa perturbe anul acesta piata imobiliara din Romania, facand-o sa devieze din drumul ei catre stabilizarea preconizata?
Ce factori ar putea perturba echilibrul pietei imobiliare in 2011

„Stabilizarea depinde de factorul economic si cel politic. Totusi, din punctul de vedere al intentiei, semnalele din imobiliare sunt pozitive. In imobiliare este clar ca am trecut de la conservare la planuri de dezvoltare”, spune Ion Catutoiu, directorul companiei imobiliare Real Time.

Si Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, spune ca interesul din piata este mai mare. „Ceva, ceva incepe sa functioneze. Vin investitorii, insa ei cauta preturile mici si atunci automat va exista si cineva care va pierde”, spune Ilie.

Sunt insa cativa factori care ar putea sa afecteze evolutia pietei.

„Cel mai mare impact direct in imobiliare il are fiscalitatea, insa la nivel macro, impactul major il are puterea de cumparare”, spune Catutoiu.

Scaderea puterii de cumparare

Unul dintre punctele cheie al stabilitatii pietei imobiliare este revenirea cererii pe unele segmentele de piata, printre care si cel de retail. Cererea pentru inchirieri de spatii depinde insa de revenirea vanzarilor, iar premizele de crestere a vanzarilor de retail nu se anunta prea bune.

Potrivit datelor Eurostat, Romania a inregistrat in decembrie cea mai abrupta scadere din UE la nivelul vanzarilor retail, de 9,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce volumul comertului cu amanuntul s-a redus in Europa cu numai 0,1%.

Si increderea investitorilor imobiliari pe piata locala, acum in crestere, ar putea sa fie bulversata daca Romania nu revine pe crestere economica.

Investitorii se uita la decalajul dintre Romania si alte tari din regiune

Piata imobiliara din Romania ar putea fi afectata si de scaderea interesului din partea investitorilor, deranjati de faptul ca ramanem in urma la capitolul evolutiei economice.

Oficialii UniCredit au declarat saptamana aceasta ca investitorii sunt afectati de decalajul dintre Romania si Europa Centrala si de Est privind revenirea cresterii economice.

Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit, spune ca si in primele doua trimestre din 2011 vom vedea cateva cifre negative in ceea ce priveste cresterea economica, iar acest lucru afecteaza negativ perspectiva investitorilor. Pal a declarat ca investitiile de portofoliu sunt mai sensibile si ca are intalniri cu clienti interesati de vulnerabilitati, de modul in care Guvernul continua reformele structurale, de o noua colaborare cu FMI.

„Prima intrebare cu astfel de clienti este de ce avem un astfel de decalaj. Este foarte important sa intram in detalii si sa explicam ca acest decalaj se inregistreaza ca urmare a restructurarii si reformelor structurale, ceea ce reprezinta un factor pozitiv pe termen lung, pentru o eficientizare a sectorului public si o crestere mai sanatoasa in viitor”, a explicat Pal, citata de Mediafax.

Posibilele probleme in negocierile pentru noul acord cu FMI

Unul dintre factorii care ar putea sa afecteze negativ economia locala si implicit domeniul imobiliar este evolutia negocierilor dintre Guvernul Romaniei si Fondul Monetar International (FMI) pentru noul acord preventiv.

Problema arieratelor si a restructurarii companiilor de stat fac parte din grila de subiecte discutate de autoritatile locale cu Fondul, una dintre solutiile discutate fiind listarea pe bursa a companiilor detinute de stat.

O posibila evolutie problematica sau negativa a discutiilor pentru acest acord preventiv cu FMI sau a neindeplinirii tintelor asumate de Guvern ar putea sa afecteze increderea investitorilor straini in piata locala.