- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce motive are AFI Europe sa demareze proiecte in valoare de 160 mil. euro

21 Feb, 15:15 • cristina.mihai
Costurile de constructie au coborat la un punct minim, concurenta din piata a scazut, bancile se arata mai dispuse sa crediteze, astfel ca AFI Europe a decis sa relanseze anul acesta patru din proiectele pe care le are in portofoliu, insumand investitii totale de aproape 160 mil. euro.
Ce motive are AFI Europe sa demareze proiecte in valoare de 160 mil. euro

Compania intentioneaza sa demareze in 2011 constructia retail park-ului din Arad, a mall-ului de pe fosta platforma Laromet din Bucureti si a unui mall in Ploiesti. De asemenea, va continua construirea primei cladiri de birouri din Cotroceni Park.

De ce acest aflux de noi proiecte? Tal Roma, directorul de dezvoltare al AFI Europe, a explicat pentru DailyBusiness.ro ca „in ultimii doi ani, real estate-ul a lipsit din piata. Acum situatia globala s-a stabilizat, exista mai multa incredere in revenirea SUA, ceea ce influenteaza pozitiv intreaga piata”, spune Roma.

Despre piata locala, Roma spune ca pentru proiectele pe care vrea sa le lanseze exista un feed-back bun din partea chiriasilor. Pana in prezent, compania nu a semnat contract, dar se afla in negocieri cu marile hipermarket-uri pentru inchirierea de spatii.

„Hipermarket-ul este principalul generator de trafic dintr-un centru comercial. Este o schimbare pe piata locala. La inceput nu se faceau mall-uri cu hipermarket-uri, acum este un must”, spune Roma. El a precizat ca una dintre principalele modificari aduse de companie proiectului din Laromet este legata de dimensiunea hipermarket-ului.

„Initial, hipermarket-ul din Laromet trebuia sa aiba 6.000 metri patrati, acum ne gandim la o suprafata de 12.000-14.000 mp, ceea ce va creste si suprafata totala a mall-ului pana la circa 30.000 mp inchiriabili”, a explicat Roma.
[quote=Tal Roma] Este clar ca Bucurestiul nu mai are loc pentru inca un Cotroceni Park, dar mai suporta 3-4 mall-uri de proximitate[/quote]
Cea mai mare modificare realizata de companie este cea a proiectului din Arad, unde in loc de mall va fi construit un retail park. Celelalte proiecte vor suferi modificari usoare, spre exemplu vor fi micsorate parcarile subterane, ceea ce va reduce din costurile investitiilor.

AFI Europe negociaza vanzarea unei bucati din terenul Laromet pentru un pret in jur de 16 milioane euro. Dezvoltarea de pe acest teren va fi separata de centrul comercial. Firma nu are in plan sa vanda si alte terenuri. „Preturile terenurilor sunt foarte scazute in prezent, ca sa castigi dintr-o vanzare trebuie mai intai sa dezvolti proiectul si apoi sa vinzi”, a mentionat Roma.

Firma ia in calcul achizitii de terenuri, dar pentru prima jumatate din 2011, se va concentra pe partea de dezvoltare.

Roma estimeaza ca scaderea costurilor de constructie, care in opinia sa sunt acum la un punct minim, va duce la o reducere de circa 30% a investitiilor in proiectele pe care vor sa le relanseze pe piata.

„Aceste costuri au fost un imbold pentru a dori sa demaram proiectele in 2011, alaturi de situatia comerciala. Spre exemplu, in Bucuresti nu sunt alte mall-uri in constructie acum, asa ca putem incepe constructia Laromet”, a precizat oficialul companiei

In Capitala exista peste 10 proiecte moderne de retail, atat retail park-uri, cat si mall-uri. Mai e loc pe piata?

„Este clar ca in Bucuresti nu se mai poate construi inca un mall de anvergura Cotroceni Park (proiect cu aproape 80.000 metri patrati inchiriabili-n.r.), insa mai pot fi construite inca 3-4 centre comerciale de proximitate, de 20.000-25.000 mp”, considera directorul de dezvoltare al AFI.

Si pe piata de birouri concurenta este redusa in acest moment. „Consider ca dupa ce vom ridica prima cladire de birouri din Cotroceni Park, vor mai fi lansate inca 4-5 proiecte pe piata. Este nevoie de putina incredere”, a spus Tal Roma.

Acesta previzioneaza ca in urmatorii patru ani dezvoltarea imobiliara se va concentra in zona de retail si cea de birouri. „In Bucuresti s-ar putea ca segmentul de birouri sa fie mai activ decat cel de retail”, spune AFI.

Bancile sunt in prezent mai dispuse decat in trecut sa acorde finantari. Potrivit lui Roma, in prezent bancile cer un grad de preinchiriere de 30-40% pentru proiectele pe care le finanteaza. Inainte, ele solicitau un nivel de peste 50%.

Ce are AFI in plan pentru 2011

Afi Europe intentioneaza sa demareze in urmatoarele luni lucrarile pentru construirea unui retail park in Arad, care include in prima faza un magazin do-it-yourself, un hipermarket, o galerie comerciala si mai multe magazine de mari dimensiuni, totalizand circa 12.000 mp.

Proiectul este inca in faza de avize, iar compania se afla inca in negocieri cu retailerii si bancile.

A doua faza a proiectului din Arad prevede construirea unor spatii de birouri, cu o suprafata de 10.000 mp.

Intregul proiect prevede o investitie de circa 35 milioane de euro.

Tot in acest an, dezvoltatorul imobiliar intentioneaza sa demareze lucrarile pentru un mall in Ploiesti si pentru proiectul Laromet, din Bucuresti.

Proiectul din Ploiesti presupune o investitie de 35 milioane de euro si implica un mall clasic, structurat pe doua etaje, care va include printre altele un cinematograf si un hypermarket, totalizand 29.000 mp inchiriabili. Compania lucreaza in prezent la obtinerea planului urbanistic zonal (PUZ).

Tot anul acesta ar urma sa inceapa si proiectul de la Laromet, aflat tot in faza de avize, si care valoreaza 60 milioane de euro.

In luna decembrie a anului trecut, AFI Europe a demarat lucrarile de constructie pentru prima cladire de birouri din AFI Business Park Cotroceni, proiect care vizeaza construirea a cinci astfel de cladiri cu o investitie totala de 25 milioane de euro.

Africa Israel Investments este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Europa. Momentan pe piata locala, compania are un singur proiect finalizat, mall-ul Cotroceni Park din Capitala.