- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce orase mari din Romania au fost lasate de criza fara mall-urile promise

12 Apr, 00:01 • cristina.mihai
Craiova si Ploiesti, orasele care au printre cele mai mari densitati de spatii comerciale in proiect la mia de locuitori, raman si in acest an fara vreun proiect comercial modern deschis, criza inghetand planurile dezvoltatorilor, care acum 2 ani erau pusi pe fapte mari. Situatia e valabila si in alte orase mari.
Ce orase mari din Romania au fost lasate de criza fara mall-urile promise

In Craiova ar fi urmat sa se finalizeze in acest an proiectul West Gate Center. Oficial, termenul de finalizare al proiectului nu a fost devansat si a ramas pentru finalul lui 2010, insa constructia este momentan blocata, iar cel mai probabil proiectul detinut de Immoeast nu va fi finalizat in acest an.

West Gate Center va avea o suprafata bruta de 74.000 metri patrati si va dispune de o suprafata de inchiriat de circa 39.000 metri patrati.

Lipsa de finantare a oprit si constructia Adora Mall dezvoltat de Sonae Sierra in Craiova, inca din 2009. Dezvoltatorul a anuntat in nenumarate randuri ca va reincepe constructia imediat ce va obtine finantarea. Pana atunci, dezvoltatorul continua procesul de preinchirieri. Recent, lantul international de hipermarketuri Cora a semnat un contract de inchiriere de peste 12.000 mp in Adora Mall din Craiova.

Adora Mall are o suprafata totala inchirabila de 59.000 mp, 190 de magazine si 1.800 de locuri de parcare, iar peste 60% din suprafata totala inchiriabila este inchiriata sau pre-inchiriata.

Un alt centru comercial care ar fi urmat sa se construiasca in Craiova, dar a ramas in aer, din lipsa de investitori, este Oltenia Mall, proiect care se afla in apropiere de uzina Ford si ar fi avut o suprafata de 20 de hectare.

Situatia din Ploiesti este similara. In oras, exista cateva centre comerciale, dar care nu au fost construite de la zero, ci doar reamenajate de proprietari. In oras s-au anuntat multe alte proiecte noi, care insa au ramas in stand-by.

Sonae Sierra nici nu a inceput constructia mall-ului din Ploiesti, iar in ierarhizarea proiectelor din portofoliu, acesta este ultimul, fiind intr-un stadiu incipient.

De asemenea, in Ploiesti detine si AFI Europe un teren, unde era in plan constructia unui proiect mixt, care ar fi urmat sa cuprinda si un mall. Constructia nu a inceput.

Mivan a bifat si Ploiestiul pe lista oraselor unde planuia sa construiasca mall-urile Tiago. Pana in prezent, doar constructia din Oradea a inceput, dar nu a fost nici aceasta finalizata, constructorul intrand in insolventa.

Mall-ul Zenith a ramas de asemenea in stadiul de proiect, pana in prezent, insa de la lansarea pe piata si pana acum s-a schimbat totusi ceva: proprietarul.

In oras ar fi urmat sa construiasca si grupul ILDC un mall 7 Stars. Tot pe piata ploiesteana ar fi urmat sa construiasca un centru comercial si Euromall.

Situatia in Galati este ceva mai deosebita, pentru ca in oras a fost finalizat un proiect mic, care insa a rezista pe piata numai 2 ani.

Dezvoltatorul Euromall ar fi urmat sa deschida un centru comercial aici in 2009, insa constructia a fost blocata, iar noul termen este 2011. De asemenea, centrul comercial Galleria, al GTC, a ramas doar in faza de proiect.

Nici in orasele in care exista un parc de retail sau un mall, deja deschis, lucrurile nu merg prea bine pentru dezvoltatorii care au pierdut startul. Astfel, aradenii in loc de 8 proiecte de retail noi, cate au fost anuntate, au ramas doar cu doua, dintre care Atrium Arad s-a deschis recent.

In Baia Mare urmeaza sa se deschisa la finalul anului primul centru comercial, mall-ul Gold Plaza. Celelalte proiecte din oras sunt in stand-by.

In Oradea exista in prezent doar prima faza din parcul de retail Era, dar reprezentantii dezvoltatorului sustin ca vor finaliza si cea de-a doua faza in acest an. De asemenea, oficialii Mivan spera sa finalizeze in acest an si mall-ul Tiago, care ar fi trebuit sa fie deschis inca de anul trecut.

Orasul cu cele mai multe mall-uri este Bucurestiul, iar cel mai aglomerat oras in ceea ce priveste raportul spatiilor de retail la mia de locuitori este Suceava, unde sunt deschise 3 mall-uri: Bucovina Shopping City, Galleria si Iulius Mall.