- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce risca miliardarul Popoviciu in dosarul Baneasa

26 Mar, 00:01 • cristina.mihai
Probabil cel mai misterios dintre miliardarii romani, Puiu Popoviciu, care a fost retinut in legatura cu un dosar adiacent proiectului sau imobiliar din Baneasa, risca, in cel mai rau caz, reevaluarea financiara a contractului incheiat pentru terenul de 220 de hectare pe care se afla proiectul, conform avocatilor consultati de catre DailyBusiness.ro.
Ce risca miliardarul Popoviciu in dosarul Baneasa

Retinerea omului de afaceri Gabriel Popoviciu pentru 24 de ore, marti seara, in dosarul DNA impotriva sefului DGIPI (Directia Generala de Informatii si Protectie Interna), a readus in vizor un dosar DNA mai vechi in care este investigat omul de afaceri, legat de terenul pe care este amplasat proiectul imobiliar Baneasa.

Potrivit Realitatea.net, in acest dosar, care a ajuns la DNA inca din 2007, procurorii institutiei acuza subevaluarea terenului de peste 220 de hectare, pe care Universitatea de Agronomie l-a pus la dispozitia lui Popoviciu, la circa 10 euro pe mp.

Fostul rector al Universitatii Agronomice, Ioan Alecu, este acuzat de abuz in serviciu, iar omul de afaceri Puiu Popoviciu de complicitate la abuz in serviciu.

Sursele de pe piata de avocatura au analizat mai multe scenarii, in functie de cele doua componente ale dosarului, cea comerciala si cea penala.

Componenta comerciala

Daca acest dosar va fi trimis in instanta, Popoviciu risca o decizie din partea curtii prin care contractul dintre firma lui si Universitatea Agronomica sa fie considerat invalid, ceea ce ar duce la necesitatea renegocierii acestuia.

„Daca acuzatiile impotriva omului de afaceri vor fi dovedite si forma actuala a contractului va fi pusa sub semnul intrebarii se poate cere anularea acestuia in instanta. Ulterior, se poate ajunge la rediscutarea termenilor asocierii de pe urma careia sa se modifice conditiile de profitabilitate pentru asociati – firma, respectiv Universitatea, eventual intr-o proportie mai favorabila Universitatii”, a spus unul dintre avocatii citati.

Avocatii au explicat, insa, ca este exclus ca proiectul in sine sa aiba de suferit.

„Din capul locului insa, este foarte greu de imaginat ca ceea ce s-a construit deja in zona va avea de suferit, pentru ca de regula cei care au ridicat constructii pe terenul vizat de contract si-au luat probabil o serie de precautii juridice prin contractele semnate cu proprietarii terenului/terenurilor”, a spus unul dintre avocati.

Componenta penala

Cat de intemeiate sunt acuzatiile pentru care este investigat omul de afaceri? Unul dintre avocati spune ca informatiile facute publice pana in prezent nu sunt suficiente pentru a intelege cum este construit cazul anchetatorilor.

„Va trebui sa vedem cu ce probe sunt sustinute suspiciunile si in ce masura acestea se vor transforma in acuzatii, respectiv intr-un dosar de trimitere in judecata. Suntem abia la inceput”, spune avocatul.

Un alt avocat chestionat de DailyBusiness.ro a explicat ca omul de afaceri Puiu Popoviciu nu poate fi gasit vinovat de complicitate, ci cel mult de instigare.

In ceea ce priveste retinerea omul de afaceri in dosarul DGIPI, avocatul comenteaza ca aceasta a fost probabil determinata de rafuiala interna din cadrul Ministerului de Interne, care a determinat si caderea unor alte capete.

De asemenea, avocatul, spune ca, in cel mai rau caz, capul care va cadea va fi cel al fostului rector al Universitatii de Agronomie, cel care a decis instrainarea terenului, si in nici un caz al lui Gabriel Popoviciu.

Cum a inceput totul

La inceputul afacerii „Baneasa” a mai existat un „nume greu” interesat de terenul de 220 de hectare al Universitatii de Agronomie, Gigi Becali, a carui oferta pentru teren nu a fost luata in considerare de fostul rector Ioan Alecu.

Prin urmare, Becali a inaintat o plangere la Parchetul General impotriva fostului rector al Universitatii Agronomice, Ioan Alecu, in 2001. Dosarul a ajuns in 2007 la DNA, dupa ce, anterior, s-a hotarat neinceperea urmaririi penale.

„Nu ma mai intereseaza proiectul Baneasa”, a declarat omul de afaceri Gigi Becali, pentru DailyBusiness.ro, fara sa faca alte comentarii vizavi de acest subiect.

Pe 24 martie, DNA l-a retinut in dosarul sefului DGIPI (Directia Generala de Informatii si Protectie Interna), pe Ioan Alecu, fost rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, si pe Gabriel Popoviciu, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

De asemenea, au fost retinuti Cornel Serban, directorul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul MAI, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de favorizare a infractorului si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine de foloase si Petru Pitcovici, seful Diviziei Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MAI, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului, potrivit unui comunicat al institutiei.

Gabriel Popoviciu mai detine, printre altele, hotelul Ramada Plaza si business-urile Pizza Hut si KFC. In 2003, revista Capital a evaluat averea omului de afaceri la 100 mil. de dolari. Aceasta a fost ultima evaluare a averii lui Gabriel Popoviciu.