- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce tipuri de tranzactii imobiliare vor marca anul 2011

02 Feb, 13:45 • cristina.mihai
Anul 2011 va fi marcat de o crestere a tranzactiilor de proiecte de birouri, segment abandonat de investitori pana la finalul lui 2010, insa o sursa de tranzactii vor fi si activele imobiliare aflate in insolventa si faliment, au spus oficialii CB Richard Ellis Romania.
Ce tipuri de tranzactii imobiliare vor marca anul 2011

Acestia considera ca vanzarea Floreasca Business Park la finalul anului trecut, catre fondul de investitii NEPI, a reintrodus increderea in acest segment, unde tranzactiile mari au lipsit timp de doi ani, iar numarul achizitiilor va fi in crestere in 2011.

Totusi, Laura Bencze, directorul departamentului de research al companiei de consultanta imobiliara, atrage atentia ca perioada crizei a crescut considerabil diferentele dintre spatiile prime si cele secundare. Astfel, cumparatorii sunt in continuare interesati de proprietati cu un nivel inalt garantat al venitului anual si obligatii contractuale pe lunga durata.

Vanzarile vor continua sa fie in crestere si pe segmentul terenurilor destinate dezvoltarilor big-box, domeniu care a acoperit majoritatea tranzactiilor din 2010. Cresteri se prevad si pentru achizitiile de proiecte industriale sau de productie.

„Printre sursele pietei de investitii se vor numara si activele imobiliare aflate in insolventa si faliment„, a spus Radu Lucianu, managing director CBRE Romania. El a exemplificat aratand ca sunt cumparatori interesati de preluarea City Mall, centru comercial intrat in faliment la finalul lui 2010.

Oficialii companiei spun ca anul acesta exista premise pentru cresterea volumului de investitii in achizitii de proiecte imobiliare (fara terenuri), dupa ce in 2010 nivelul a urcat cu 45%, pana la aproape 330 milioane euro.

Cum a mers piata de investitii in 2010

In cel de-al doilea semestru al anului trecut s-a inregistrat o activitate mai scazuta pe piata de investitii, comparativ cu prima jumatate a anului. Semestrul al doilea a avut un minus de 55% fata de primul, insa a marcat prima mare tranzactie cu un proiect office, Floreasca Business Park.

Cele mai cerute produse investitionale au fost cele comerciale (parcuri de retail, centre comerciale sau de tip big-box) si cladirile de birouri. Numarul si volumul tranzactiilor institutionale rezidentiale nu depasesc 6% din total. Nu s-au inregistrat tranzactii investionale pe domeniul industrial, mixed-use sau hotelier. In total s-au inregistrat 14 tranzactii, cu o valoare medie de 23,4 milioane euro.

Scaderea randamentelor investitionale a fost inregistrata numai la finalul lui 2010, indicii aratand reduceri pentru toate sectoarele imobiliare. Intarirea ratei randamentului a fost confirmata pentru proprietatile de top si mult mai putin pentru proprietatile din zonele secundare.

Diferenta mare dintre proprietatile de top si cele secundare este de asteptat sa se mentina pentru o perioada mai lunga de timp.

Cine au fost principalii cumparatori de proiecte imobiliare

Cu toate ca in semestrul al doilea nu au existat achizitii de centre comerciale, acest segment a reprezentat mai bine de 60% din totalul tranzactiilor de anul trecut.

Astfel, in 2010, piata spatiilor comerciale a totalizat 196,9 milioane euro. Printre cele mai importante achizitii s-au regasit Auchan si Bricostore in Pitesti, proprietati detinute de Avrig 35 si vandute catre NEPI. De asemenea, 50% din actiunile Atrium Center Arad au fost cumparate cu 35,5 milioane de euro de Arcadom, compania de constructii parte a grupului TriGranit.

La randul sau, Immofinanz a finalizat tranzactii pentru proprietati in dezvoltare precum: Polus Center Constanta, West Gate Craiova si Euromall Galati.

In a doua parte a anului 2010 a avut loc prima mare tranzactie de birouri incheiata dupa mai mult de 26 de luni: Floreasca Business Park vanduta de Portland Trust catre NEPI. Aceasta tranzactie, insumand 101,2 milioane euro, se situeaza in top 3 tranzactii de birouri din Bucharest, intrecuta ca valoare doar de America House si S-Park.

In total, fondul de investitii sud-african NEPI, care are in plan sa se listeze la Bursa din Bucuresti, a investit mai mult de 270 milioane euro in Romania, in ultimii 4 ani.

Dupa un 2009 foarte slab pentru piata de terenuri, 2010 a adus o revenire pentru acest sector imobiliar. Un numar de terenuri, in special destinate dezvoltarilor de centre comerciale, au fost tranzactionate in ultimul an.

Printre cei mai importanti cumparatori se numara Cora, care a cumparat terenuri in Brasov si Bacau (ambele foste fabrici), Dedeman, care a achizitionat in Cluj Napoca, dar si operatorii de magazine cu preturi mici, Lidl/Plus Discount, Kaufland, Penny Market, care si-au consolidat prezenta in toate regiunile tarii.

O tranzactie a tinut capul de afis: achizitia a 5,2 hectare ce a apartinut fabricii Timpuri Noi de catre Inter Prime.