- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cele 3 momente cheie ale pietei rezidentiale in 2008

23 Dec, 00:01 • cristina.mihai
Piata rezidentiala bucuresteana a avut o evolutie oscilanta pe parcursul acestui an, cu 3 momente cheie care au stabilit coordonatele de pe acest segment imobiliar.
Cele 3 momente cheie ale pietei rezidentiale in 2008

1) Semnalul pentru scaderea preturilor locuintelor vechi, in februarie

Pe segmentul locuintelor vechi, unde cererea nu a fost atat de dinamica precum in cazul locuintelor noi, in februarie preturile au coborat pentru prima data in ultimii ani, cu circa 10%.

Acest recul a venit dupa ce in ianuarie, proprietarii de locuinte vechi au incercat sa urmeze trendul din 2007, si au crescut preturile cu 7-10%. Corectia a aparut imediat, iar din acel moment, desi au existat si cateva momente de crestere, preturile locuintelor vechi au fost in continua scadere.

Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, a declarat recent intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro ca scaderea preturilor locuintelor vechi a fost unul dintre primele semne ale blocajului locuintelor noi, pentru ca 80% dintre cumparatorii finali de locuinte noi isi vindeau apartamentele vechi pentru a-si finanta achizitia unui apartament nou.

Aceasta scadere a fost primul semn al faptului ca preturile de pe piata rezidentiala sunt prea mari pentru utilizatorii finali, cea mai mare cerere de locuinte, de circa 70%, fiind acoperita de clasa medie.

2) Declaratiile lui Dinu Patriciu despre evolutia negativa a pietei rezidentiale

Ultimele luni ale primaverii au adus o injumatatire a mediei de locuinte noi vandute lunar in Capitala, la o medie de circa 300 de unitati. Scaderea cererii a fost determinata de plecarea investitorilor si lipsa ofertei de locuinte cu preturi sub 100.000 euro, pentru care se inregistreaza cea mai mare cerere.

De asemenea, situatia economica internationala si impactul crizei asupra pietelor imobiliare din afara tarii, alaturi de unele declaratii care prevedeau o evolutie negativa pentru piata romaneasca, au dus la o stare de asteptare in randul cumparatorilor.

Aceasta stare a fost „hranita” si prin declaratiile referitoare la prabusirea pietei imobiliare romanesti ale lui Dinu Patriciu.

Totusi, preturile de lista ale apartamentelor noi nu au inregistrat pe parcursul verii scaderi.

3) Noile norme de creditare

In toamna, noile conditii de creditare au blocat aproape integral piata rezidentiala.

„Toamna aceasta, cand toata lumea credea ca piata se va revigora, impactul crizei din SUA si tot contextul international nefast au provocat o continuare a starii de asteptare, care a culminat cu noile regelementari BNR prin care s-a limitat drastic creditarea, asta fiind bomboana de pe coliva pentru piata rezidentiala din Romania”, a declarat Irina Petrescu, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Esop.

Prabusirile spectaculoase din sistemul bancar american nu au ramas fara ecou in Romania.

„Cel mai important este anuntul falimentului Lehman Brothers, faliment care a avut implicatii la nivel mondial si dupa luna octombrie s-a simtit si in Romania, in sensul in care finantarile au devenit mult mai scumpe si foarte dificil de accesat”, a spus Ionut Bordei, Head of Residential Department CB Richard Ellis – Eurisko.

„In al doilea rand au fost noile norme BNR care au avut efect direct catre end-useri (consumatorii finali) pentru care a devenit mult mai greu sa se imprumute si in conditiile actuale de piata prefera sa mai astepte”, a adaugat Bordei.

Accesul tot mai greu la credite reprezinta unul dintre efectele crizei financiare.

„In conditiile in care 80% din tranzactiile imobiliare, in special cele cu apartamente, se produceau prin credit bancar, marea majoritate a clientilor pentru acest tip de achizitie este inactiva in prezent”, a aratat Andrei Sandu, director execitiv al companiei imobiliare MediaCity.

Toamna s-a dovedit a fi si momentul in care constructia catorva mii de locuinte a fost oprita sau amanata, in care preturile de lista incep sa scada usor, iar in unele cazuri chiar cu procente de peste 20%.

In prezent, amanarile si opririle de proiecte sunt la fel de dese ca si lansarile de proiecte din 2007. Dezvoltatorii inca nu se „aventureaza” spre scaderi de pret majore, dar isi extind ofertele promotionale si includ in pretul final de vanzare tot mai multe facilitati.