- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cele mai importante proiecte imobiliare care ar trebui finalizate in 2011

06 Feb, 22:01 • cristina.mihai
Segmentul de retail va avea cel mai mare stoc de spatii noi livrate pe piata in acest an, peste 230.000 metri patrati, urmat de zona de birouri, unde se asteapta un stoc mai mic decat anul trecut, dar totusi ridicat, potrivit estimarilor companiilor de consultanta din domeniu.
Cele mai importante proiecte imobiliare care ar trebui finalizate in 2011

Centre comerciale

Anul acesta pe piata s-ar putea livra in jur de 230.000 de spatii comerciale noi, conform datelor Colliers International. Numarul spatiilor comerciale anuntate pentru 2011 este chiar mai ridicat de atat, insa analistii companiei au luat in calcul doar proiectele in care se lucreaza activ pe santiere.

European Retail Park Craiova este probabil cea mai rapida dezvoltare de centru comercial de pe piata. Constructia a demarat recent si urmeaza sa fie finalizata pana la finalul anului. Proiectul va fi finalizat atat de repede pentru ca nu va fi construit de la zero, ci presupune o modernizare a fostelor hale industriale de pe platforma Electroputere.

Viitorul complex reprezinta o dezvoltare comuna a Auchan si companiei de dezvoltare imobiliara Belrom. Potrivit oficialilor Belrom, gradul de ocupare al proiectului de 57.000 metri patrati inchiriabili este in prezent de 85%, incluzand ancorele. Practic, toate firmele membre ale grupului Auchan vor deschide magazine in acest proiect.

Maritimo Constanta va fi finalizat in ultima parte a anului si va avea o suprafata inchiriabila de 51.000 mp. Auchan este de asemenea ancora in acest proiect.

Mall-ul a fost preluat integral anul trecut de catre fondul de investitii austriac Immofinaz.

Palas Iasi este a treia mare dezvoltare de retail care ar urma sa fie livrata pe piata in 2011. Componenta de retail a ansamblului Palas din Iasi este de peste 54.000 mp, intrucat
aceasta cuprinde, pe langa shopping mall (Palas Shopping Mall) si o strada comerciala (Palas Shopping Street).

Colosseum Bucuresti va livra in acest an zona de retail park din cadrul dezvoltarii cu o suprafata de 34.000 mp. Toate spatiile din proiect sunt contractate, iar printre chiriasi se numara Leroy Merlin, Carrefour si Altex.

Pe piata ar urma sa fie livrate in acest an si mall-ul Galleria Arad, fostul Tiago Oradea, dar si o extensie a Baneasa Shopping City.

Cladiri de birouri

In cazul proiectelor de birouri, multe din proiectele care se vor livra in acest an sunt amanari din 2010, ca urmare a gradului mic de precontractare. Potrivit celui mai recent studiu al CB Richard Ellis, in ultimele doua trimestre ale anului trecut, pe piata din Bucuresti nu a fost incheiat niciun precontract pentru spatii de birouri.

In 2011, pe piata ar urma sa fie livrati peste 130.000 mp de birouri, jumatate fata de 2010.

Platinum Business&Convention Center va aduce inca 44.000 de metri patrati de birouri in nordul Capitalei, zona in care exista si cel mai mare grad de ocupare pe acest segment. Proiectul este dezvoltat de compania Willbrook Management si va fi unul dintre putine cladiri de birouri „verzi” de pe piata locala.

Proiectul Willbrook Platinum va fi finalizat in mai 2011, iar rata de
ocupare este de 27 %, cu discutii foarte avansate pentru intreaga suprafata
de inchiriat din cladire.

Swan Office este un alt proiect de birouri care va fi livrat in acest an in zona Nord-Pipera din Capitala. In acest proiect vor fi livrati 28.000 metri patrati de birouri.

2011 va aduce si 16.200 metri patrati de birouri in zona CBD (central business district) prin livrarea proiectului Crystal Tower. Acesta va fi finalizat la sfarsitul lui martie, iar oficialii dezvoltatorului, compania Search Corporation, se asteapta ca in luna mai cladirea sa fie functionala.

Pana in prezent, gradul de ocupare al cladirii este de 30%, insa dezvoltatorul se afla in negocieri avansate pentru inchirierea integrala a spatiului disponibil.

Pe piata mai sunt asteptate sa fie finalizate si alte proiecte de birouri, insa de dimensiuni mai mici.

In cazul segmentelor logistic si rezidential, livrarile vor fi extrem de reduse. In domeniul spatiilor logistice, marile dezvoltari speculative au fost deja finalizate in 2010, asa ca in prezent noile contructii au loc doar dupa ce dezvoltatorii identifica o cerere concreta din partea companiilor chiriase.

In domeniul rezidential, va fi finalizat in aceasta primavara proiectul Privilegio Brasov, dezvoltat de Volumetric, si sunt asteptate cateva faze ulterioare ale unor proiecte demarate in anii trecuti.