- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cele mai importante tendinte imobiliare din 2010

13 Dec, 00:01 • cristina.mihai
Al doilea an de criza din imobiliarele romanesti a fost unul al contrastelor. Pe de o parte, bancile au dat in sfarsit startul executarilor silite ale proiectelor importante si, pe de alta parte, dezvoltatorii au inceput sa aiba din nou apetit pentru dezvoltari de proiecte. Ambele directii arata ca piata se apropie de acel punct minim mult asteptat, dupa care ar urma revenirea.
Cele mai importante tendinte imobiliare din 2010

DailyBusiness.ro a realizat o scurta trecere in revista a celor mai importante evenimente din piata imobiliara a anului 2010.

S-a dat startul falimentelor mari din imobiliare

Dupa un 2009 in care bancile s-au ferit sa aiba o atitudine agresiva chiar si fata de proiectele care nu o duceau deloc bine, situatia economica si mai grea din 2010 le-a facut sa ia atitudine si astfel au aparut primele mari falimente din domeniul dezvoltarilor imobiliare.

Chiar daca pana in prezent falimentele imobiliare raman cazuri izolate, cei mai multi analisti imobiliari se asteapta ca numarul insolventelor din imobiliare sa se inmulteasca, pe masura ce piata isi continua panta descendenta.

Falimentul Tiago Oradea, centrul comercial dezvoltat de irlandezii de la Mivan, care a fost vandut firme Shopping Center Holding pentru putin peste 30 mil. euro, si intrarea in faliment a City Mall de luna trecuta au tinut capul de afis al acestui segment de piata in 2010.

Si segmentul rezidential a avut parte de falimente sonore, cele mai cunoscute fiind cel al Cortina Residence si Blue Tower, ambele din Capitala.

Numarul din ce in ce mai mare al insolventelor in acest an ar putea sa duca si la alte cazuri similare in 2011.

Jucatorii puternicii au pus piciorul in prag si au inceput sa isi dezvolte singuri proiectele

Unul dintre cei mai puternici investitori in imobiliarele romanesti, fondul austriac de investitii Immofinanz, a ales sa isi faca curat in portofoliul local si a preluat integral in acest an 4 centre comerciale inca nefinalizate, renuntand la colaborarea cu dezvoltatorii respectivi. Cel mai probabil, va continua sa achizitioneze.

Austriecii au preluat integral mai multe proiecte imobiliare blocate de criza: West Gate Craiova, EuroMall Galati, Polus Center Constanta si Radius Baia Mare. In plus, sunt in curs de preluare si pentru ultimele 20 de procente pe care nu le detin deja din mall-ul Gold Plaza din Baia Mare, finalizat luna trecuta. De asemenea, potrivit oficialilor dezvoltatorului rezidential Adama, Immofinanz este in discutii si pentru preluarea acestei companii.

Pana in prezent, Immofinaz are in constructie pe piata locala doar Polus Constanta, proiect redenumit Maritimo dupa ce a fost preluat integral de austrieci.

O alta tranzactie intre parteneri este si achizitia unei parti din mall-ul Atrium Arad, de catre constructorul proiectului, firma Arcadom.

Hipermarket-urile fac legea in zona de retail

Daca in urma cu un an, hipermarket-urile sau magazinele de tip do-it- yourself dominau doar piata terenurilor, in 2010 acestea si-au extins cautarile de terenuri pentru noi investitii chiar in curtile dezvoltatorilor.

Auchan si celelalte companii controlate de familia Mulliez au dat tonul celor mai multe proiecte de centre comerciale anuntate in 2010, fie cumparand terenurile de la dezvoltatori, fie, in cazuri mai rare, inchiriind spatiile. Unul dintre cele mai recente contracte de achizitie ale Auchan este in Craiova, in mall-ul din incinta uzinei Electroputere, unde pana la finalul lui 2011 va fi amenajat un nou centru comercial.

Nu doar Auchan a fost factor determinant de noi investitii in centre comerciale in acest an, ci si Cora. Prezenta hipermarket-ului Cora a fost un factor determinant in reluarea mall-ul Galleria Arad, spre exemplu. Mai mult, insa, lantul de hipermarket-uri isi face propriul centru comercial in Constanta printr-o investitie de 100 mil. euro.

Importanta hipermarket-urilor in economia unui centru comercial din Romania ramane inca uriasa. Astfel, daca in unele tari din regiune dezvoltatorii inlocuiesc hipermarketurile cu firme din alte domenii de activitate (fashion, spre exemplu), in Romania acesta ramane cel mai important tip retailer al momentului pentru orice centru comercial.

Tranzactii surpriza cu terenuri si birouri

Centrele comerciale au mai pierdut din avantul luat pe o piata de investitii subnutrita. Astfel, doua dintre cele mai mari doua tranzactii imobiliare din acest an au vizat birourile si terenurile. Fondul de investitii Nepi a cumparat Floreasca Business Center intr-o tranzactie in valoare totala de aproape 100 mil. euro (incluzand datoriile firmei preluate-n.r.), iar fondul de investitii al Ikea a cumparat platforma Timpuri Noi pentru 35 mil. euro.

2011 ar putea aduce noi tranzactii importante cu terenuri, potentiali cumparatori aratandu-se interesati si de fosta platforma industriala Republica din Capitala.

Centrele medicale -chirias important in birourile si mall-urile Capitalei

Scaderea activitatii de inchirieri a facut loc pe piata centrelor medicale private, care au preluat cladiri intregi de birouri si au ajuns sa fie prezente si in mall-uri.

Una dintre cele mai mari tranzactii de birouri din acest an este inchirierea unei cladiri de 15.000 mp, de catre Sanador de la Castrum Corporation, pentru deschiderea unui spital privat.

Clinica Medas a inchiriat 2.500 mp de la Unirea Shopping Center pentru deschiderea unei unitati in cadrul centrului comercial, o noutate pe piata mall-urilor din Capitala.