- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Centrele comerciale din Romania, cea mai slaba performanta din intreg portofoliul gigantului Immofinanz

20 Dec, 12:06 • cristina.mihai
Centrele comerciale detinute de austriecii de la Immofinanz in Romania au cea mai slaba performanta din punct de vedere al randamentelor din intreg portofoliul de retail al gigantului imobiliar, potrivit raportului financiar al grupului pe primul semestru fiscal, incheiat pe 30 septembrie.
Centrele comerciale din Romania, cea mai slaba performanta din intreg portofoliul gigantului Immofinanz

Immofinanz este cel mai mare fond de investitii imobiliare prezent pe piata locala. La nivel de grup, austriecii au un portofoliu de 1.600 de proprietati, cu o valoare totala de 8,4 mld. euro. In Romania, valoarea portofoliului curent este de circa 600 mil. euro, insa incluzand si proiectele anuntate dar inca neincepute, se apropie de 1 mld. euro.

Potrivit raportului financiar al Immofinanz, publicat ieri, cele 3 centre comerciale deschise in Romania pana la incheierea primului semestru fiscal (ulterior a fost deschis si al patrulea, Gold Plaza din Baia Mare-n.r.) inregistreaza un randament de 5,3%, cel mai mic din portofoliul companiei. Cele mai mari randamente le au centrele comerciale din Germania, de 9,3%.

Immofinanz avea deschise in Romania pana la finalul primului semestru fiscal mall-ul Polus Center Cluj Napoca, Euromall Pitesti si Armonia Center Arad.

Cele trei centre comerciale au avut venituri din chirii de 5,8 mil. euro in primul semestru fiscal, la un grad cumulat de ocupare de 91,4%. In raportului financiar al grupului se observa un usor optimism, precizandu-se ca nivelul chiriilor s-a stabilizat si chiar este usor mai ridicat. Mai mult, austriecii se asteapta ca in urmatoarele luni sa se observe o crestere atat a cererii, cat si a chiriilor.

Cele mai mari venituri din chirii sunt obtinute de grup pe segmentul de office. Aici incasarile din S1 fiscal au fost de 15, 4 mil. euro, la un grad de ocupare de 90,8%. Cele 9 proprietati din acest segment aduc fondului de investitii un randament de 9,2%. In raportul grupului se mentioneaza ca suprafata nou inchiriata in primele 9 luni ale anului a crescut cu 150%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, ceea ce determinat o scadere usoara a gradului de neocupare.

Per total, grupul a incasat in primul semestru 22,8 mil. euro din chirii pe piata locala si un randament de 7,9%. Immofinanz a inregistrat venituri de 1,2 mil. euro din segmentul industrial din Romania in primul semestru.

Noi achizitii pe plan local

Pe langa centrele comerciale preluate integral in acest an, West Gate Craiova, Euromall Galati, Polus Center Constanta si Radius Baia Mare, austriecii au mai preluat integral si un teren destinat dezvoltarii logistice, amplasat in zona de nord-est a Capitalei, langa parcul logistic Pantelimon Logistic Park.

Immofinanz a mai preluat circa 10% si din firma bucuresteana Ventilatorul Real Estate din Capitala, detinand acum 90,18% din actiuni.

In raportul financiar al companiei se mai precizeaza si faptul ca a fost vanduta Harborside Hotel SRL, companie implicata in dezvoltarea mall-ul Trident Plaza din Constanta. Vanzarea este datorata insa unei fuziuni intre cele doua firme din proiect, Harborside Hotel fiind inglobata in Harboreside Imobiliare. Participatia Immofinanz in proiectul din Constanta ramane aceeasi, 75%.

Cresteri usoare ale veniturilor, dar profit in scadere

Intreg grupul Immofinanz a inregistrat o crestere usoara a veniturilor in primul semestru fiscal, pana la 364,3 mil. euro, fata de 352,5 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

EBITDA a scazut de la aproape 217 mil. euro, la 181,4 mil. euro, iar profitul net a fost de 108,3 mil. euro, fata de 207,4 mil. euro in primul semestru din anul fiscal 2009-2010.