- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Chinul vanzarilor de locuinte de lux: \”Piata e inexistenta. Ma apuc sa vand locuinte ieftine, de Prima Casa\”

23 Aug, 00:02 • cristina.mihai
Piata vilelor de lux, cu preturi de milioane sau chiar zeci de milioane de euro, se sustine exclusiv din inchirieri, tranzactiile lipsind cu totul in acest an. Potrivit specialistilor, situatia este determinata de faptul ca in Romania nu exista generatii de familii bogate, care sa isi etaleze prestigiul prin intermediul locuintei, dar si de faptul ca nu exista o traditie a luxului.
Chinul vanzarilor de locuinte de lux: \Piata e inexistenta. Ma apuc sa vand locuinte ieftine, de Prima Casa\

Ce fac vanzatorii axati exlusiv pe acest segment? „Am sa incep sa ofer consultanta pe apartamente care sa intre in programul Prima Casa, insa in nume propriu, nu sub umbrela companiei”, aceasta fiind specializata pe zona de lux, spune Bogdan Voica, care conduce firma Prestige Domus, singurul reprezentant local al John Taylor, una dintre cele mai mari companii imobiliare internationale de pe acest segment.

„Romania este o piata pentru locuinte Prima Casa si birouri. Pe partea de vanzari de proprietati de lux nu exista piata”, adauga Voica.

„Pe piata rezidentiala este un haos total si singurul segment care functioneaza este cel al locuintelor destinate persoanelor cu venituri medii”, mai spune Voica, care adauga „din nefericire ma gandesc din ce in ce mai serios daca Romania este o piata pentru o companie ca John Taylor. Oficialii companiei-mama inteleg situatia, dar am colegi in Franta care lunar raporteaza vanzari de proprietati, chiar si de 30 mil. euro. Eu nu raportez nimic in aceasta linie de business, doar inchirierile mai merg”, mai spune Voica.

Intrebat daca are in plan sa inchida biroul John Taylor din Capitala, Voica raspunde ca „orice birou se poate inchide. Eu ca om de afaceri ma gandesc ca am niste obiective financiare si incep sa cred din ce in ce mai tare ca Romania nu este o piata pentru aceasta companie”, spune omul de afaceri.

„Sunt oameni care au bani in Romania, dar nu se tranzactioneaza. Tranzactiile mari din anii trecuti erau de multe ori vanzari la pachet cu un business, fie intre firme, fie intre persoane fizice”, mai spune Voica.

Omul de afaceri spune ca romanii cu bani tin in conturile locale doar banii pentru cheltuielile de zi cu zi, eventual cei necesari pentru a-si mai achizitiona cate o masina.

„Banii adevarati sunt in conturi in Elvetia sau daca sunt inca in bancile din Romania sunt blocati. In schimb, la Londra, spre exemplu, clientii vin la birourile noastre si spun: Am X bani in cont, vreau sa cumpar o proprietate de 10% din suma”, mai spune Voica, care adauga ca in Bucuresti nici nu exista generatii de oameni bogati, care sa creeze o traditie intr-un anumit cartier. „In Milano exista un cartier al unor familii de prestigiu, unde in momentul in care este o casa de vanzare, potentialii cumparatori fac coada sa o ia”, adauga el.

Cat despre Romania, interesul nu este foarte mare pentru utilizarea acestor proprietati ca locuinte personale, asa ca vilele de prestigiu sunt fie sedii de firma, fie locuinte inchiriate de multinationale pentru managerii expati.

Paradoxul este ca pe segmentul vilelor de lux nu se gasesc chilipiruri, iar cumparatorii asteapta preturi foarte mici.

„Vanzatorii nu lasa la pret, iar cumparatorii vor doar chilipiruri. S-a creat o discrepanta mare intre cerere si oferta pe acest segment”, spune Voica.

Opinia lui este impartasita si de Mihaela Pana, directoarea departamentului rezidential al DTZ.

„Analizand ofertele disponibile pentru vanzare, putem observa ca, in comparatie cu 2009 acestea nu s-au modificat semnificativ; acest lucru se poate traduce prin faptul ca proprietarii din segmentul rezidential de lux si-au stabilit anumite baremuri sub care nu sunt dispusi sa negocieze. Pe de alta parte cumparatorii considera inca preturile neatractive, ei preferand sa stea in asteptarea ofertelor irezistibile din punct de vedere al pretului”, spune Pana.

Chiar daca piata vilelor este blocata, apartamentele de lux s-au mai ieftinit, insa, in criza, asa ca pe acest segment s-au mai realizat tranzactii. Spre exemplu, DTZ a intermediat tranzactii cuprinse intre 650.000 si 750.000 euro pentru apartamente de 4 camere in zona de nord a Capitalei.

Structura actionariatului John Taylor Romania este formata din trei companii – John Taylor Milano, John Taylor Barcelona si Prestige Domus (unde Bogdan Voica este unic administrator), fiecare avand cote egale. Prestige Domus s-a infiintat in octombrie 2008.

Bogdan Voica are experienta in banking & advisory (lucrand pentru Banc Post si Deloitte). De asemenea Voica a lucrat pe partea de project management in construction & development pentru mai multe companii internationale. Printre fostii angajatori ai lui Voica se numara si fima de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

DTZ este una dintre cele mai importante companii internationale de consultanta imobiliara, cu peste 10.000 de specialisti in 148 de orase din 43 de tari din intreaga lume.