- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Chiriile apartamentelor din Bucuresti, la rascruce: Ar putea sa mai scada cu inca 5-10% pana la finalul anului

03 Nov, 00:01 • cristina.mihai
Chiriile apartamentelor din Bucuresti au scazut in octombrie cu 4-5%, iar pentru urmatoarele 2 luni reprezentantii serviciului de anunturi imobiliare Casefaraintermediari.ro se mai asteapta la scaderi de 5-10%, fata de finalul lui octombrie, avand in vedere estimarile analistilor financiari legate de deprecierea leului fata de euro, dar si de scaderea salariilor si cresterea ratei somajului.
Chiriile apartamentelor din Bucuresti, la rascruce: Ar putea sa mai scada cu inca 5-10% pana la finalul anului

Reprezentantii serviciului de tranzactii imobiliare fara intermediari atrag atentia ca nivelul chiriilor este influentat atat de cursul leu-euro, de salariile in scadere, cresterea preturilor utilitatilor din 2010, cat si de migrarea anumitor firme catre spatii mai reduse.

Chiar daca factorii care ar putea sa determine noi scaderi de chirii persista, reprezentantii serviciului de anunturi imobiliare direct de la proprietari MagazinulDeCase.ro nu se asteapta la oscilatii mari ale chiriilor in urmatoarea perioada. Pe o stagnare mizeaza si Gabriel Zamfir, presedintele filialei din Bucuresti a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, care considera ca cererea pentru chirii este in crestere, asa ca acestea nu vor mai scadea semnificativ.

„In urmatoarele luni, vor fi oscilatii nesemnificative ale chiriilor, in medie de +/- 3%. In general va exista o oarecare stabilizare in ceea ce priveste chiriile medii”, considera reprezentantii MagazinulDeCase.ro.

La randul sau, Gabriela Enescu, managing director al portalului CaseFaraIntermediari.ro, spune ca in cazul in care vor fi semne de revenire economica anul viitor, chiriile vor inregistra cresteri de 5-8%, acesta fiind un comportament tipic in randul proprietarilor romani.

Tinand cont de bugetele chiriasilor, insa, mai este destul loc pentru scaderi. „Potentialii chiriasi cauta in principiu chirii intre 100 si 300 euro pe luna”, spune Gabriela Enescu. Acesta este si motivul pentru care garsonierele si apartamentele de 2 camere sunt cele mai cautate proprietati.

Prin urmare, proprietarii care au chirii mari si nu gasesc clienti in cateva saptamani reduc preturile cu circa 10% o data la 1-2 luni, potrivit reprezentantilor MagazinulDeCase.ro.

Daca traiectoria chiriilor nu este certa, proprietarii de apartamente mari, pentru care cererea nu este atat de mare, au inceput din ce in ce mai mult sa ia incalcul inchirierea acestora pe camere. „Am intalnit in aceasta perioada proprietari care au preferat sa inchirieze imobilele detinute, in mod fragmentat, in loc sa astepte inchirierea catre o singura persoana. Optiunea acestora o consideram inspirata tinand cont ca a scazut simtitor numarul celor care inchiriaza suprafete mari”, spune Gabriela Enescu.

Chiria medie a unei garsoniere din Bucuresti a scazut de la 306 euro (septembrie) la 286 euro (octombrie), potrivit unei analize a site-ului MagazinulDeCase.ro

Pentru locuintele de doua, respectiv de trei camere, s-au inregistrat scaderi ale chiriilor medii atat in perioada august-septembrie, cat si in perioada septembrie-octombrie. Astfel, pentru imobilele de doua camere, chiria medie s-a redus in septembrie (415 euro), fata de august (422 euro) cu 1,6%. In perioada septembrie-octombrie, scaderea a fost de 1,2%, de la 415 euro la 410 euro, pentru acelasi tip de imobile.

In cazul apartamentelor de trei camere, reducerea a fost mai mare. Comparativ cu august, chiria medie in septembrie a scazut cu 5,8%, de la 637 euro (august) la 600 euro (septembrie), iar in intervalul septembrie-octombrie reducerea a fost de 3%, de la 600 euro (septembrie) la 581 euro (octombrie).