- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Chiriile birourilor premium din Bucuresti raman stabile. Chiriasii se bucura inca de „gratuitati”

31 Mar, 00:01 • cristina.mihai
Chiriile prime au ramas stabile in primul trimestru al anului, si chiar daca in unele zone, ratele de neocupare sunt in usoara scadere, proprietarii ofera inca pachete atractive de "gratuitati", chiar in zona centrala de afaceri (CBD), spun specialisti imobiliari.
Chiriile birourilor premium din Bucuresti raman stabile. Chiriasii se bucura inca de gratuitati

„Chiria prima a ramas stabila, la 19,5 euro pe metru patrat pe luna, dar chiriasii pot inca dispune de o serie de pachete atractive de gratuitati in zona centrala de afaceri (Central Business District – CBD) in conditiile in care rata de neocupare din aceasta zona este in usoara descrestere”, spune Catalina Jigman, directoarea departamentului de birouri al CB Richard Ellis Romania.

Chiria prima este cea pentru birouri de clasa A situate in zone centrale.

Printre „gratuitati” se numara amenajarea spatiului de catre proprietar, locuri de parcare, sau chiar chirie zero pentru o perioada scurta de timp.

Desi chiriile prime sunt de aproape 20 euro/mp, proprietatile de acest tip se inchiriaza la preturi mult reduse in alte zone.

„Intre sub-zonele principale exista o variatie substantiala, astfel ca diferenta intre nivelul chiriilor intre CBD si zonele de Sud sau Est poate ajunge si la 45%”, a spus Jigman.

„Trebuie avut in vedere ca aceste diferente nu provin doar ca urmare a cererii scazute, ci tipului de cladire, finisaje, accesul catre cladire prin mijloace de transport in comun”, a adaugat reprezentanta CBRE.

Madalina Cojocaru de la DTZ sustine de asemenea ca primul trimestru nu a adus cresteri de chirii, chiar daca in primul trimestru din 2011 s-au finalizat un numar mai mare de tranzactii. „Principalul motiv a fost ca discutiile se purtau de mult timp si se ajunsese la oferte comerciale avantajoase, mai putin faptul ca s-ar fi dorit securizarea unor spatii de teama de a nu creste chiria”, a comentat reprezentanta DTZ.

Cea mai importanta tranzactie din primul trimestru este inchirierea a 8.000 mp in Nusco Tower de catre Volksbank.

Studiile companiilor de consultanta imobiliara arata ca in Bucuresti sunt premise de crestere a chiriilor prime in acest an, ca urmare a scaderii gradului de neocupare.

Compania Cushman&Wakefield anticipa pentru 2011, intr-un studiu publicat la inceputului anului, o crestere a activitatii, deoarece chiriasii isi reevalueaza nevoia de spatii. De asemenea, multe contracte incepute inaintea recesiunii sunt acum aproape de expirare, cu toate ca activitatea de concentrare a spatiilor de birouri ramane in continuare un factor prioritar pentru companii. In plus, compania arata ca nivelul chirieri in spatiile de birouri premium a atins minimul.

Spatiile de birouri care vor fi livrate pana la sfarsitul anului vor insuma putin peste 150.000 de metri patrati, ceea ce inseamna o scadere cu 25% fata de 2010, potrivit unei evaluari a companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, care estimeaza si o crestere a preturilor incepand cu semestrul al doilea.