- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Chiriile de lux din Bucuresti au scazut cu 15-20% de la inceputul anului

09 Mar, 13:40 • cristina.mihai
Chiriile apartamentelor de lux din Bucuresti au coborat cu 15-20% de la inceputul anului, deoarece clientii corporatisti au redus bugetele, pe fondul crizei, au declarat specialistii din piata.
Chiriile de lux din Bucuresti au scazut cu 15-20% de la inceputul anului

Majoritatea apartamentelor de lux din Capitala sunt inchiriate ca locuinte de serviciu, in mare proportie de expati.

„Chiriasii de lux sunt in general persoane de cetatenie straina, angajati in multinationale sau ambasade, care prefera sa locuiasca numai in zonele ultracentrale si de nord. Atunci cand aleg locuinta, decizia le apartine, insa trebuie sa se incadreze in bugetul acordat de companie, de obicei destul de generos (2.000-7.000 euro/luna)”, au spus reprezentantii EuroMetropola.

Aceasta perioada de dezechilibru financiar a creat conditii propice negocierii pe toate segmentele pietei imobiliare, iar inchirierile nu fac exceptie. In general, marja de negociere a preturilor s-a situat intre 20-25%, iar reducerile de chirii s-au incadrat in multe cazuri intre 15 si 20%, spun reprezentantii EuroMetropola.

Perceptia generala, atat la nivelul proprietarilor cat si la nivelul chiriasilor, este ca la inceputul acestui an chiriile au inregistrat o scadere de 15-20% fata de luna decembrie 2008, spune si Oana Faca, corporate senior consultant in cadrul diviziei de inchirieri rezidentiale al Esop.

In ceea ce priveste cererea de pe acest segment, analistii imobiliari nu au sesizat fluctuatii la inceputul lui 2009, desi au existat mai multe informatii despre retragerea mai multor expati la nivelul pietei. „Am avut si situatii de reajustari de bugete, in sensul micsorarii lor. In aceste cazuri, multi expati au optat pentru gasirea unor locuinte conform noilor bugete”, a adaugat Oana Faca.

Cererea ramane constanta, insa bugetele alocate au fost recalculate. In consecinta, pentru acelasi tip de locatie se ofera preturi mai mici decat in urma cu cateva luni, a spus la randul sau Raluca Plavita, consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Firmele cheltuiesc mai putin pentru „acomodarea expatilor”

Exista posibilitatea ca dificultatile de pe piata muncii sa aiba efecte si pe acest segment, in sensul ca unele companii sa faca mai putine angajari sau sa restranga bugetele alocate pentru acomodarea noilor angajati.

Totusi, valorile chiriilor pe segmentul de lux nu vor scadea dramatic, investitiile intr-o astfel de locuinta fiind foarte mari, considera consultantii EuroMetropola.

„Evolutia cererii in cadrul acestei piete va depinde de gradul in care companiile multinationale vor fi afectate de criza, de politica de reducere a costurilor pe care aceste companii o vor aplica mai departe. Cu siguranta se va incerca in continuare o eficientizare, o reducere a cheltuielilor care tin de chirie si de acomodarea expatilor in general”, a spus Oana Faca de la Esop.

Proprietarii au devenit mai flexibili. Pentru contractele de inchiriere pe termen mai lung, acestia ofera discounturi sau le propun chiriasilor modalitati avantajoase de achitare a chiriei. In general, chiria se fixeaza in euro si se achita in lei la cursul zilei de plata, iar proprietarii mai binevoitori agreeaza cu chiriasul un curs maxim la care se va face plata. Astfel, chiriasul este protejat de cursul fluctuant al euro si chiar daca euro a atins intr-o luna 4,3 lei, chiria se calculeaza la un curs de 3,8 lei, cat a convenit prin contract, au explicat reprezentantii EuroMetropola.

Daca la nivel de cerere, inceputul lui 2009 nu a adus modificari fata de 2008, la nivel de oferta s-au inregistrat cresteri pe piata inca din ultima parte a anului trecut, potrivit reprezentantilor DTZ Echinox.

Pe acest segment, se poate discuta despre segmente diferite de proprietati. In primul rand, sunt cele achizitionate initial in vederea unei investitii, deci pentru a fi inchiriate ulterior. Pe langa acestea, mai exista si categoria celor targetate special pentru vanzare si care, avand in vedere situatia pietei, au fost reorientate si catre inchiriere, a specificat Raluca Plavita de la DTZ.

Numarul solicitarilor pe acest segment s-a mentinut, diferenta s-a observat in ceea ce priveste numarul ofertelor aparute in piata. O parte dintre proprietarii de locuinte de lux care isi propusesera sa vanda, dar nu au reusit sa obtina pretul dorit, au schimbat strategia si au scos aceste locuinte pe piata inchirierilor pana cand vor gasi un cumparator care sa le ofere un pret satisfacator. Diversificarea ofertei ii impulsioneaza pe proprietari sa devina foarte competitivi, sa faca discounturi, sa accepte sa mai faca imbuntatatiri in locuinta, au spus analistii EuroMetropola.

Plavita de la DTZ a mai aratat ca posibilii cumparatori de proprietati de lux nu se reorienteaza spre inchiriere, pentru ca tarifele de inchiriere sunt aproape de nivelul ratei unui credit ipotecar.

Ce caracteristici au locuintele de lux

Potrivit reprezentantilor Esop, locuintele de lux sunt amplasate in zone de prestigiu, ca Aviatorilor, Dorobanti, Primaverii sau Herestrau, in proximitatea parcurilor, au o suprafata utila de minim 90 metri patrati pentru apartamente cu un singur dormitor, respectiv 400 mp in cazul vilelor, si finisaje cum ar fi parchetul de esenta rara, marmura sau piatra naturala.

Daca vorbim despre un apartament in bloc, cele foarte luxoase sunt de obicei dispuse cate unul, maximum doua pe nivel, au o priveliste frumoasa, spre lac, parc sau un alt obiectiv placut privirii. Vederea nu trebuie sa fie obturata de o alta constructie. Apartamentele de tip penthouse, ce pot masura chiar si 700 mp, beneficiaza de terase foarte spatioase, de peste 200 mp, au aratat consultantii EuroMetropola.

De asemenea, pe segmentul de lux, foarte populare sunt acum sistemele de „casa inteligenta”, au afirmat acestia.