- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Chiriile \”sub pretul pietei\” la apartamente vor deveni regula in 2009

14 May, 12:16 • cristina.mihai
Oferta de locuinte destinate inchirierii a crescut, bugetele potentialilor chiriasi au scazut, astfel ca preturi de 220-250 euro/luna pentru o garsoniera sau 350 euro/luna pentru doua camere in Bucuresti, astazi cu 15-20% sub media pietei, vor fi la ordinea zilei pana la sfarsitul lui 2009, au spus agentii imobiliari.
Chiriile \sub pretul pietei\ la apartamente vor deveni regula in 2009

In luna martie a avut loc o „explozie” a numarului de apartamente scoase la inchiriat, circa 3.000 de noi oferte aparand pe piata, dublu fata de martie 2007 si cu 60% mai mult decat in aceeasi luna din 2008, potrivit AnunturiParticulari.ro. Ca urmare, chiriile medii au scazut cu 15-25% in functie de tipul de apartament.

„In general, atunci cand oferta este in crestere, teoretic preturile scad. In cazul nostru, si situatia generala a economiei, care diminueaza puterea de cumparare a intregii societati, a exercitat un impact in acest sens”, a declarat Silvia Valceanu, de la AnunturiParticulari.ro.

„Cel mai grav este faptul ca scaderea nivelului de trai sa va manifesta preponderent in randul chiriasilor, care cu greu vor reusi sa-si mai permita actualul nivel al chiriilor”, a adaugat Valceanu.

In prezent, chiria medie a unei garsoniere din Bucuresti depaseste 300 euro lunar, insa analistii spun ca incep sa apara din ce in ce mai multe oferte in zonele semicentrale cu chirii de 220-250 euro pe luna.

„Ma astept in continuare la o scadere a chiriilor, ca urmare a cresterii ofertei, dar si a diminuarii cererii, in conditiile in care numarul locurilor de munca scade”, a spus Gabriel Zamfir, presedintele filialei Bucuresti a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM).

„Nu stiu daca va fi o crestere lenta sau o prabusire si nu pot da un procent, pentru ca la ora actuala este imposibil sa faci previziuni detaliate vizavi de orice subiect”, a adaugat Zamfir.

Chiriile ar putea sa coboare chiar si cu 50% pana la finele anului

„Chiar daca scaderea va fi destul de lenta, ne putem astepta ca pe anumite segmente chiriile sa scada pana la sfarsitul anului chiar si cu 50%”, considera Silvia Valceanu.

Proprietarii sunt nevoiti sa accepte noul trend.

„Ofertele de chirii sub pretul pietei se dau in cateva ore. In zonele in care lucram noi, cum ar fi Dristor, sunt multi proprietari care tin de pret, dar care dupa cateva saptamani, ajung sa scada de la 300, la 250 euro”, a spus Cristian Szegvari, agent imobiliar in cadrul EurotopInvest.

Un astfel de exemplu este si un proprietar care a scos la inchiriere o garsoniera din zona Iancului cu 300 euro, dar pe care in final a inchiriat-o dupa o luna cand a scazut chiria la 250 euro.

Szegvari crede ca preturile nu vor scadea, ca medie, sub 250 euro pentru o garsoniera. El afirma insa ca pana la sfarsitul anului, proprietarii care inca nu si-au revizuit tarifele o vor face, pentru a se intalni cu bugetele clientilor.

„In medie, o garsoniera in zone semicentrale va fi inchiriata cu 250 euro pe luna, iar un apartament cu 2 camere 350 euro”, a spus Szevgari, care a atras atentia insa ca daca piata se va debloca, proprietarii vor incepe din nou sa creasca chiriile.

In ceea ce priveste vanzarile de locuinte, acestea acopera, potrivit specialistilor, circa 20% din numarul celor din perioada similara a anului trecut.

In acest context, aprilie a fost prima luna cu scadere dramatica de la inceputul blocarii pietei, numarul apartamentelor vechi scoase la vanzare fiind cu 45% mai mic fata de aprilie 2008, conform unui studiu efectuat de AnunturiParticulari.ro.