- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Consultanta imobiliara la 6 luni: Au scazut la jumatate numarul angajatilor, al agentiilor si valoarea pietei

06 Aug, 00:01 • cristina.mihai
Bilantul la sase luni al crizei din imobiliare arata injumatatiri pe linie: inchiderea sau suspendarea activitatii pentru mai mult de jumatate dintre agentiile imobiliare mici si medii, scadere de 25% pana la 50% a pietei de consultanta, precum si injumatatirea numarului de consultanti, spun reprezentantii companiilor de profil.
Consultanta imobiliara la 6 luni: Au scazut la jumatate numarul angajatilor, al agentiilor si valoarea pietei

„Din datele existente putem estima ca circa 75% dintre agentiile mici si mijlocii si-au suspendat sau incetat activitatea in primele sase luni”, a declarat Gabriel Alexandru, vicepresedintele retelei de agentii imobiliare Century 21.

El a precizat ca odata cu inchiderea agentiilor mici si mijlocii (cu pana la 6 angajati), al caror numar este estimat la cateva mii, s-a redus la jumatate si numarul agentilor imobiliari.

[quote=Florin Nine, Regatta]Daca nu se incheie tranzactii, companiile nu pot sa sustina salariile o perioada prea lunga de timp[/quote]
Cu estimari similare, Valentin Ilie, directorul executiv al companiei americane de consultanta imobiliara Coldwell Banker, spune ca numarul agentiilor medii si mici s-a injumatatit in prima jumatate a anului, iar in ceea ce priveste consultanti imobiliari, apreciaza ca peste 50% dintre ei nu mai sunt activi.

Injumatatirea numarului de agenti imobiliari se explica prin faptul ca o componenta importanta a veniturilor acestora este reprezentata de comisionul din tranzactii.

„Daca nu se incheie tranzactii, companiile nu pot sa sustina salariile o perioada prea lunga de timp”, a explicat Florin Nine, directorul departamentului de investitii si proiecte al agentiei imobiliare Regatta.

Altfel stau insa lucrurile intr-o agentie imobiliara mare, care „are departamente pentru fiecare segment de piata, iar numarul brokerilor din departamentele active nu a scazut, chiar daca poate veniturile acestor brokeri nu mai sunt cele de anul trecut”, a mai spus Nine.

Rezidentialul, cel mai afectat segment

„Scaderea variaza in functie de sectorul de activitate, insa cele mai mari reduceri de personal de vanzari au fost inregistrate in cadrul sectorului rezidential”, a declarat Oana Iliescu, joint managing director al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Pentru agentiile care s-au concentrat pe segmentul rezidential mediu si pe tranzactiile cu terenuri, scaderea din primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost drastica si s-a concretizat uneori chiar prin desfiintarea departamentului, a mai spus reprezentantul DTZ, precizand ca agentiile care aveau un raport echilibrat intre departamente resimt efectele mai moderat.

[quote=Valentin Ilie, Coldwell Banker]Scaderea pietei de consultanta a depasit 50% in primul semestru[/quote]
Aceeasi tendinta s-a putut observa insa si la jucatorii internationali. „Acestia fie au redus substantial echipele care actionau pe segmentul rezidential mediu, fie au desfiintat departamentul”, spune Iliescu.

Solutii numai pentru companiile mari

In cazul companiilor de consultanta imobiliara mari, care au mai multe departamente, alternativa la reducerea numarului angajatilor poate fi mutarea acestora in cadrul altor departamente.

Aceasta este de exemplu solutia aplicata de Regatta. „Eficientizarea costurilor nu este o problema doar pe perioada de criza. Numarul de angajati variaza in functie de ariile care functioneaza mai bine pe piata. De aceea Regatta nu si-a inchis niciun departament, ci transfera angajatii intre departamente in functie de limitarile pietei – expansiune si restrangere”, a explicat Nine.

Valoarea pietei de consultanta scade cu 25%-50%

„Scaderea pietei de consultanta a depasit 50% in primul semestru. Afacerile noastre au fost similare cu cele din aceeasi perioada a anului trecut, dar ne trage in sus rezidentialul, unde am castigat cota de piata „, a spus reprezentantul Coldwell Banker.

Gabriel Alexandru de la Century 21 este insa de parere ca piata a scazut cu 25% in primele sase luni comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

„Este dificil de estimat, inca daca luam in considerare scaderea numarului de proprietati tranzactionate, dar si a comisioanelor care au scazut in multe cazuri de la 3% la 2% sau chiar 1% putem discuta de o scadere de 25%”, a spus Alexandru.

Acesta a precizat ca reteaua de agentii pe care o conduce a inregistrat o scadere a veniturilor de 14% in aceasta perioada, in timp ce pe segmentul rezidential a existat o depreciere de doar 10 procente.

Alti jucatori se feresc insa de estimari si se limiteaza la a descrie situatia din piata in termeni de „scadere substantiala”.

„Piata de consultanta imobiliara a scazut semnificativ in primul semestru fata de aceeasi perioada de anul trecut. O mare parte din veniturile de anul trecut au fost date de consultanta pentru investitii imobiliare, care anul acesta sunt mult reduse pe fondul crizei financiare mondiale”, a spus reprezentantul Regatta.

Serviciile profesionale, mai putin afectate de criza

„Din punctul nostru de vedere, domeniile afectate intr-o masura mai mica au fost serviciile profesionale cum ar fi evaluarile, care au pastrat un volum si un ritm constant de activitate, si propery management, unde s-au inregistrat si cresteri”, spune Oana Iliescu de la DTZ.

Spre deosebire de anul trecut, cand veniturile companiilor imobiliare erau generate in principal de vanzari rezidentiale si de terenuri, pentru 2009 sursa acestora va fi reprezentata de activitatiile de inchirieri, renegocieri si evaluari, a conchis Florin Nine, de la Regatta.