- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Contractul preferential fidelizeaza cumparatorii de locuinte noi

08 May, 00:01 • cristina.mihai
Contractele personalizate pentru achizitia de locuinte noi in Capitala se folosesc rar si doar pentru anumiti clienti. Analistii imobiliari au explicat, pentru DailyBusiness, cum arata profilul clientilor pentru care dezvoltatorii accepta aceste contracte, care permit esalonarea preferentiala a platilor.
Contractul preferential fidelizeaza cumparatorii de locuinte noi

Contractul personalizat pentru achizitia unei locuintei presupune plierea modalitatilor de plata, modificarea numarului ratelor si chiar anumite decalaje de plata in functie de nevoile clientului. In unele situatii, dezvoltatorii accepta plata intregii sume la predarea locuintei, renuntand chiar la taxa de rezervare si la avans.

„Acest tip de contracte reprezinta o alternativa, nu sunt foarte frecvente sau majoritare, insa datorita numarului mare de proiecte similare, dezvoltatorii cauta in permanenta modalitati de plata flexibile, precum si contracte accesibile”, a spus Anda Marin, directorul departamentului rezidential al companiei imobiliare Coldwell Banker.

Fenomenul se afla inca intr-o faza de inceput.

„Contractele personalizate pentru achizitia unei locuinte nu reprezinta o practica frecventa in Bucuresti. Ele se folosesc doar foarte rar: pentru clientii vechi ai dezvoltatorului sau pentru clientii cu care exista perspective viitoare de colaborare”, a afirmat Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al CBRE-Eurisko.

„De asemenea, se folosesc pentru clientii cu care dezvoltatorul are o relatie mai apropiata, fie in alte business-uri, fie de prietenie”, a adaugat Bordei.

Sorin Lacusta, directorul pe proiecte rezidentiale al agentiei imobiliare Regatta, a spus ca de obicei, o locuinta se achita integral in momentul finalizarii sau mai devreme, fiind foarte rare contractele personalizate care permit plata la o anumita perioada dupa finalizare.

„Acest tip de contracte se folosesc de obicei la proiectele mai mici, in care aportul propriu financiar al dezvoltatorului e mai mare si al bancii mai mic”, a precizat Bordei.

Astfel de contracte apar mai ales in cadrul proiectelor mici si pentru ca sunt mai usor de gestionat, spune Lacusta.

Unul din dezavantaje pentru dezvoltatori este, evident, ca nu au atat de mult cash-flow la inceput si incaseaza mai mult spre final, spune Anda Marin de la Coldwell Banker.

„Dezavantajele ar fi ca o parte din profit vine mai tarziu, insa avantajele sunt reprezentate de pastrarea unei bune relatii de business sau prietenie si de fidelizare a unor clienti”, apreciaza Ionut Bordei de la CBRE-Eurisko.

Un alt avantaj: dezvoltatorii ofera un contract care atrage clientii si arata ca investitorul nu are nimic de ascuns, considera Sorin Lacusta, reprezentantul Regatta.

Circa 1% din contractele incheiate pe piata bucuresteana sunt contracte personalizate, potrivit reprezentantilor CBRE-Eurisko.

Reprezentantii Regatta au precizat ca este greu de cuantificat ponderea acestor contracte, insa au specificat ca aceasta este cu siguranta sub 10% din totalul tranzactiilor.

Pe piata bucuresteana, modalitatile de plata in transe se diferentiaza prin sumele sau procentele achitate in diferite momente ale constructiei. Modelul general este format din comision de rezervare, rate pe parcursul constructiei si ultima rata la livrare.

Comisioanele de rezervare a unei locuinte noi variaza intre 3.000 si 10.000 de euro in functie de proiect, iar avansul oscileaza intre 10 si 30% din pretul total. Restul sumei poate fi platit ori in rate trimestriale, ori in anumite momente ale constructiei, la finalizare urmand sa fie achitat restul sumei.