- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Credeam ca ramanem fara mall-uri si intr-o singura zi s-au anuntat proiecte de 500 mil. euro

17 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Dezvoltatorii mall-urilor par sa isi fi rezolvat problemele cu finantarea si cererea de inchirieri, astfel ca de-a lungul anului trecut au tot aparut proiecte pe piata, iar saptamana aceasta, intr-o singura zi au fost anuntate investitii de 500 mil. euro, dupa ce la sfarsitul lui 2009 existau doar cateva unitati in constructie si nimic nou anuntat pentru 2010.
Credeam ca ramanem fara mall-uri si intr-o singura zi s-au anuntat proiecte de 500 mil. euro

Oficialii Cora au spus, miercuri, ca pe langa proiectul din Constanta, unde vor investi 100 milioane euro, vor sa inceapa sa dezvolte cat mai repede, acum fiind in faze de avize, inca doua mall-uri, in Bacau si Brasov, prin investitii similare.

In aceeasi zi, oficialii Caelum Investment au anuntat ca incep la vara constructia unui proiect blocat de criza, ParkLake Plaza, investitie de 250 milioane euro, care se adauga celor aproape 300 milioane euro ale Cora.

Aceste investitii noi, care au ca termen de finalizare anii urmatori, se adauga celor 500 milioane de euro, investitii in proiecte cu finalizare in acest an si altor cateva sute de milioane de euro, in mall-uri cu termen de predare in 2012-2013. De unde acest avant al proiectelor de retail, un segment care parea letargic in urma cu doi ani?

Preturile mai mici ale terenurilor au adus jucatori noi pe piata

Un prim factor care a determinat cresterea investitiilor din domeniu sunt lanturile de hipermarketuri care au intrat in zona de dezvoltare. Oficialii Cora, construiesc mai multe centre comerciale in Europa, au explicat ca au inceput abia acum sa dezvolte pe piata locala pentru ca inainte, preturile terenurilor erau prea ridicate.

Un alt lant de hipermarketuri care a intrat in zona de dezvoltare de centre comerciale este Auchan. Acesta va investi, in parteneriat cu dezvoltatorul imobiliar belgian BelRom, un parc de retail in Craiova, pe un teren din platforma industriala Electroputere, cumparat in 2010.

Planurile de extindere ale unor retaileri

Cererea de spatii de inchiriat este foarte buna in prezent, a spus Luiza Moraru, directoarea departamentului de retail al agentiei imobiliare CB Richard Ellis. Aceasta se asteapta ca pana la finalizarea a mall-ului Cora din Constanta, in a doua parte a lui 2012 , spatiile sa fie inchiriate.

Proprietarii centrelor comerciale confirma aceasta tendinta.

„In privinta proiectului nostru, a existat un mare interes din partea retailerilor locali si internationali si este pozitiv sa vedem retaileri renumiti precum Cora, Leroy Merlin si H&M extinzandu-se in Romania”, spune David Sharkey, presedintele grupului Caelum Development.

In total, toate planurile de investitii pentru proiecte de retail cu finalizare in urmatorii 2-3 ani ar totaliza investitii de circa 1,5 miliarde de euro, insa analistii sunt sceptici cu privire la numarul celor care se vor concretiza efectiv, avand in vedere ca in multe din aceste cazuri constructiile nu au inceput si finantarea nu a fost obtinuta.

Acestor proiecte ar putea insa sa li se alature si alte investitii, care in prezent inca nu au demarat, dar unde dezvoltatorii lucreaza intens la cresterea gradului de preinchiriere. Printre acestea, Adorra Mall Craiova, detinut de Sonae Sierra, care a atras doua noi chiriasi de la inceputul anului si a dus gradul de precontractare la circa 40%. De asemenea, GTC a declarat anterior pentru DailyBusiness.ro ca este in negocieri cu chiriasi in cadrul mall-ul din Galati, pe care ar vrea sa il demareze in acest an.

Cele mai importante proiecte de retail anuntate

Maritimo Constanta, Electroputere Park Craiova si prima faza a Colosseum Bucuresti sunt cele mai importante proiecte imobiliare care vor fi finalizate in acest an, investitiile cumulate depasind 300 milioane euro.

Acestor proiecte li se adauga si investitiile in Galleria Arad, zona comerciala din Palas Iasi sau fostul Tiago Oradea.

De asemenea in acest an ar urma sa inceapa constructia ParkLake Plaza, un proiect de 250 milioane euro si sa continue lucrarile la mall-ul Corall, proiectul Cora din Constanta, investitie de 100 milioane euro, care se va finaliza in 2012.

In 2012 ar urma sa fie finalizata si prima faza a mall-ului Prima Shopping Center a Oasis Development, investitie de 50 milioane euro.

In acest an ar urma sa inceapa si constructia Pallady Shopping Center, un proiect al Avrig care era initial programat pentru 2010, dar pe care oficialii companiei sustin ca il vor demara in acest an.

Afi Europe a anuntat de asemenea ca intentioneaza sa demareze in urmatoarele luni lucrarile pentru construirea unui retail park in Arad, care include in prima faza un magazin do-it-yourself, un hipermarket, o galerie comerciala si mai multe magazine de mari dimensiuni, totalizand circa 12.000 metri patrati.

A doua faza a proiectului din Arad prevede construirea unor spatii de birouri, cu o suprafata de 10.000 mp.

Intregul proiect prevede o investitie de circa 35 milioane de euro.

Tot in acest an, dezvoltatorul imobiliar intentioneaza sa demareze lucrarile pentru un mall in Ploiesti si pentru proiectul Laromet, din Bucuresti, ambele proiecte insumand o investitie de 95 milioane de euro.

De asemenea, Plaza Centers si-a manifestat dorinta de a demara in acest an un mall de 75 milioane euro in Timisoara.