- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum a evoluat specula din rezidential: In loc de profituri uriase, vanzari chinuite \”la oferta\”

19 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Micii investitori de pe piata imobiliara, cei care in urma cu cativa ani achizitionau apartamente pentru a le revinde la preturi mult mai mari, scot pe piata tot mai multe locuinte noi, iar unii dintre ei au inceput sa opereze si scaderi dramatice de preturi, pentru a scapa macar de o parte din imobilele cumparate in perioada de exuberanta.
Cum a evoluat specula din rezidential: In loc de profituri uriase, vanzari chinuite \la oferta\

In aceasta situatie este un investitor care a cumparat aproape jumatate dintr-un bloc din zona Lacul Morii si care acum a scos la vanzare o parte din apartamente la preturi cu pana la 40% mai mici decat cele initiale, pentru a da un imbold vanzarilor.

Preturile cerute sunt printre cele mai mici de pe piata bucuresteana, o garsoniera costand in jur de 40.000 euro cu TVA inclus, iar un apartament de 2 camere 60.000 euro cu TVA inclus. „Au mai scazut preturile, anul trecut un apartament de 2 camere era 97.000 euro plus TVA”, spune Alexandra Tudor, consultant imobiliar in cadrul agentiei imobiliare ImoPlaza, care se ocupa de revanzarea apartamentelor.

Cei care sunt dispusi sa faca astfel de scaderi de preturi sunt insa destul de rari in piata si au de obicei in portofoliu un numar mai mare de apartamente cumparate prin credite, asa ca prefera sa vanda o parte la preturi mai mici, uneori chiar in pierdere, pentru a face rost de bani.

„Sunt cativa investitori care au vandut in pierdere anul trecut o parte din apartamentele cumparate, pentru a-si asigura cash-flow”, a declarat Valentin Ilie, directorul executiv al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.

Despre tendinta de a reduce preturile in cazul acestor unitati, Ilie spune ca majoritatea investitorilor solicita in prima instanta un pret mai mare si abia cand vad ca nu apar cumparatori, mai lasa la pret.

Pe piata bucuresteana exista cateva sute de anunturi de vanzari sau inchirieri publicate de micii investitori, dar numarul proprietatilor scoase la revanzare este mult mai mare daca luam in calcul si fondurile de investitii mari, ca Romania Invest, care are in portofoliu peste 700 de unitati locative in mai multe proiecte rezidentiale.

Chiar daca numarul apartamentelor noi scoase la revanzare este destul de ridicat, majoritatea proprietarilor doar testeaza terenul si daca nu primesc preturile cerute se reorienteaza spre inchirieri, ca urmare a incetinirii pietei de vanzari.

„Avem 6 investitori in proiectul de la Lacul Morii. Doar 2 au mers pe vanzari, restul scotand la inchiriere”, a spus Alexandra Tudor de la ImoPlaza. Ea a adaugat ca tot pe inchirieri mizeaza si investitorii din proiectele Edenia Titan si Metropolis.

Si Gabriela Theodorescu, directoarea agentiei imobiliare AlphaInvest din Capitala, afirma ca majoritatea investitorilor scot la inchiriere proprietatile. „Inchirierile de apartamente noi merg mai prost decat cele vechi, si totusi tranzactii se realizeaza. Clientii sunt in general expati, care prefera sa dea cateva zeci de euro in plus pentru a sta intr-o casa noua”, mai spune Theodorescu.

Aceasta a mentionat ca exista si apartamente la revanzare, doar ca tranzactiile se lasa asteptate, din cauza preturilor inca prea ridicate.

„Ar vrea sa vanda, doar ca nu pot si asa ca le scot la inchiriere, proces care de asemenea merge incet”, sustine si Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker. El precizeaza ca multi investitori nu pot scadea prea mult preturile, pentru ca au cumparat suprafete foarte mari, cand piata era „la varf” (cu preturi ridicate), iar astfel de suprafete nu se mai cauta in prezent.