- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum a redesenat criza planurile dezvoltatorului parcurilor de retail Era

17 Mar, 00:02 • cristina.mihai
Grupul Omilos, dezvoltatorul proiectelor Era Shopping Park Oradea si Iasi, ar fi trebuit sa deschida in cursul primaverii cele doua mall-uri din aceste proiecte. Socoteala de acasa nu se potriveste insa cu cea din criza, asa ca cele doua constructii vor fi finalizate abia in toamna, respectiv anul viitor, dupa ce au trecut printr-un proces de adaptare la noile conditii de piata.
Cum a redesenat criza planurile dezvoltatorului parcurilor de retail Era

Una dintre schimbari apare dinspre retaileri, care au semnat deja contracte de preinchiriere si care renegociaza termenii initiali, ca urmare a unor previziuni de scadere a consumului in urmatoarele 12-18 luni. Nu doar aceste contracte sunt intr-un proces de renegociere, ci si conceptele proiectelor au fost regandite astfel incat sa se plieze pe noile conditii de piata.

Mall-ul din Oradea ar fi urmat sa fie deschis la inceputul acestui an, insa noul termen este in toamna. „Am reinceput de curand unele lucrari, cum ar fi finalizarea structurii mall-ului si vom deschide o mica extindere de 2.000 mp la finalul primaverii. Tintim sa finalizam si sa deschidem mall-ul in aceasta toamna”, spune Graham Kilbane (foto), general manager Omilos Group.

Graham Kilbane este membru Key People

Principalul chirias al mall-ului este Mobexpert, iar restul suprafetei este preinchiriata in proportie de circa 50%.

„Bineinteles ca termenii pe care s-au semnat contractele initiale sunt renegociati de chiriasi, care anticipeaza o scadere a consumului in urmatoarele 12-18 luni”, spune Graham Kilbane, care adauga ca se afla in negocieri cu cateva magazine mari de fashion pentru spatii comerciale in acest proiect.

Anul trecut, potrivit lui Kilbane, doar cativa mici retaileri si-au inchis magazinele in Iasi. In plus, compania a atras noi retaileri in Oradea, Bamboo si Cere Bello, urmand sa deschida inainte de Paste. „In plus, unii dintre retailerii care au inchis in Iasi vor redeschide magazinele”, spune Kilbane.

Criza nu a amanat doar finalizarea mall-ului din Oradea, ci si proiectul constructiei unui mall in proiectul de retail din Iasi.

Acest proiect este acum in proces de redesign, iar constructia va demara la sfarsitul primaverii si cei 28.000 mp de spatiu comercial vor fi livrati in 2011.

Compania a obtinut, in februarie, autorizatia de constructie pentru constructia unui magazin de articole sportive de 3.000 mp.

Oficialii companiei nu au mentionat numele retailerului, insa potrivit informatiilor anterioare, Decathlon a cumparat un teren in proiect pentru constructia unui magazin.

De asemenea, oficialii Omilos au mentionat ca retailerul de articole sportiva va cumpara magazinul pe care il va dezvolta si va deschide unitatea inainte de Craciun.

In 2009, prima faza a Era Iasi a fost vizitata de circa 3 milioane de persoane, iar in Oradea au fost inregistrati in 2009, 1,5 mil. vizitatori.

In 2010, proprietarului retail parcurilor a inregistrat o crestere a numarului lunar de vizitatori de circa 8% in fiecare din cele doua proiecte, ca urmare a promotiilor si evenimentelor organizate in acestea, cum ar fi stand-up comedy.

Prima faza a proiectului de retail din Oradea cuprinde un magazin Bricostore de 10.500 metri patrati, un magazin Carrefour de 15.300 mp, din care 9.000 mp – suprafata de vanzare si galeriile comerciale Era, de 4.200 mp.

A doua faza a proiectului va cuprinde un mall de 21.500 mp, cinema si un magazin Mobexpert de peste 7.800 mp.

In septembrie 2008, grupul Omilos a inaugurat si prima faza din Era Shopping Park Iasi, cuprinzand galerii comerciale, un Carrefour si un Altex. De asemenea, la 1 august 2009 a devenit operational magazinul Praktiker din cadrul proiectului.