- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum arata singurul mall in constructie din Romania (GALERIE FOTO)

19 Aug, 00:02 • cristina.mihai
Gold Plaza Baia Mare este singurul mall aflat in constructie pe piata locala, alte zeci de proiecte anuntate fiind oprite de criza. Aproape finalizat, mall-ul simbolizeaza incheierea etapei fericite a pietei imobiliare si in acelasi timp prevesteste o perioada viitoare in care noile inaugurari vor fi doar cazuri izolate.
Cum arata singurul mall in constructie din Romania (GALERIE FOTO)

Programat sa fie deschis la sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie 2010, mall-ul Gold Plaza Baia Mare este aproape gata, in prezent lucrandu-se la finisaje. Acesta este singurul mall de pe piata care are o data de inaugurare concreta, restul investitiilor de pe acest segment pe piata fiind in prezent in asteptare.
[gallery:133]
In plus, singurele centre comerciale care ar putea fi construite in perioada urmatoare sunt fazele de retail park ale unor proiecte mari cum ar fi Coresi Brasov sau Pallady Shopping Center, segment unde cererile de inchiriere sunt inca numeroase. Mall-urile din aceste proiecte sunt investitii care nu vor demara mai devreme de 2012.

Chiar daca cu o usoara intarziere fata de data de inaugurare anuntata anul trecut, oficialii Futureal, dezvoltatorul proiectului Gold Plaza, sunt in grafic cu lucrarile de constructii. Totusi, nici acest proiect nu a fost ocolit de amanari ale termenelor de livrare. Programat initial sa demareze in 2007 si sa fie finalizat in 2008, mall-ul a suferit din start o intarziere de un an, contructia fiind inceputa de fapt in 2008. Ulterior finalizarea proiectului a fost amanata pentru finalul lui 2009, iar apoi din nou pentru toamna lui 2010.

Precontractele de inchiriere au fost semnate preponderent inainte de criza, insa compania a continuat sa mai atraga chiriasi, chiar daca intr-un ritm mai lent, si in 2009 si 2010. In prezent, mall-ul din Baia Mare este precontractat in proportie de 80%.

Cei mai importanti chiriasi sunt hypermarketul Cora si retailerii de fashion C&A, New Yorker, LC Waikiki, House of Art, San Francisco, Leonardo, Deichmann si Takko.

Proiectul, cu o suprafata de 30.000 mp inchiriabili, este detinut de fondul de investitii Immofinanz, iar finantarea vine de la MKB Bank.

Fondul de investitii Immoeast, care a fuzionat anul acesta cu Immofinanz, a cumparat in 2007 un procent de 80% din mall-ul Gold Plaza, restul de 20% urmand sa fie achizitionat la finalizarea proiectului.

In total, investitia alocata constructiei mall-ului se ridica la 97 mil. euro.

O data cu venirea crizei, majoritatea proiectelor de retail anuntate pe piata locala au fost amanate, putinii dezvoltatori care au continuat sa dezvolte fiind nevoiti sa aleaga aceasta varianta ca urmare a constructiei avansate.

Mall-urile incepute in boom si finalizate in criza

In Bucuresti au fost livrate in 2009 un numar de 3 centre comerciale noi – Militari Shopping Center, Grand Arena si Cotroceni Park – si o extensie a mall-ului Plaza Romania. Acestea au adaugat in total 157.500 metri patrati stocului existent. Aceste finalizari reprezinta circa 60% din suprafata initial anuntata.

In tara au fost finalizate centrele comerciale dezvoltate de GTC in Suceava si Piatra Neamt, sub brandul Galleria, Era Oradea si extensiile ERP Focsani si Iulius Timisoara, care au adaugat un total de aproximativ 70.000 mp la stocul existent. Aceasta reprezinta mai putin de 15% din suprafata anuntata.

In 2010, pe piata bucuresteana s-a livrat mall-ul Sun Plaza, iar in provincie s-a deschis centrul comercial Atrium din Arad.