- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum se justifica investitiile rezidentiale de peste 300 mil. euro anuntate acum in Bucuresti?

20 Apr, 12:30 • cristina.mihai
Mai multi investitori straini, dar si romani, au anuntat ca vor incepe pana in toamna mai multe proiecte rezidentiale in Capitala, investitii evaluate la peste 300 mil. euro. Ce anume i-a determinat sa isi faca planuri ambitioase in unul dintre cele mai dificile momente din istoria pietei locale?
Cum se justifica investitiile rezidentiale de peste 300 mil. euro anuntate acum in Bucuresti?

1

: Un oarecare optimism indus de faptul ca inceputul primaverii a adus o usoara dezmortire a pietei rezidentiale, numarul de tranzactii in cazul a multe proiecte noi crescand fata de inceputul anului, desi se situeaza cu mult sub nivelul de la finalul anului trecut.

Desi aceasta dezmortire mentine piata pe linia de plutire pentru moment, situatia economica nu poate oferi certitudini in ceea ce priveste evolutia tranzactiilor, nici macar de la luna la luna.

Asa ca aceasta dezmortire nu inseamna neaparat ca piata va incepe sa creasca usor din acest moment, totul depinzand de intalnirea pretului de cerere cu cel de oferta, capitol la care in prezent exista inca un decalaj important.

De altfel, fratii Negoita au anuntat ca proiectul pe care vor sa-l construiasca langa Capitala va demara doar in conditiile in care piata va incepe sa-si revina, pana in toamna, un termen considerat de multi analistii ca fiind inceputul revenirii.

Exista si analisti care considera ca aceasta criza va fi mai indelungata, urmand sa se finalizeze cel mai devreme in 2010.

2: Reprezentantii unuia dintre dezvoltatorii care au anuntat ca anul acesta vor incepe constructia unui proiect rezidential cu cateva sute de unitati locative in Capitala, israelienii de la Gindi, si-au motivat planurile spunand ca „orice moment de criza economica reprezinta si o oportunitate pentru investitii”.

Scaderea costurilor de constructie, dar si a preturilor de oferta a terenurilor, sunt tentante pentru investitorii care au cash, printre care si firma israeliana, care a anuntat deja ca va finanta din fonduri proprii cel putin o parte din investitia in acest proiect si ca in prezent cauta un teren in Brasov pentru un alt proiect.

Ce proiecte au fost anuntate

Dezvoltatorul elen Panhol a anuntat ca isi mentine planurile de a dezvolta 800 de locuinte la Cernica printr-o investitie de 70 mil. euro.

Israelienii de la Rosebud au anuntat saptamana trecuta ca au obtinut autorizatia de constructie pentru un proiect imobiliar mixt in Capitala.

Fratii Negoita au anuntat ca au in plan o investitie de 160 mil. euro intr-un proiect cu 3.500 de locuinte langa Capitala.

Grupul spaniol Peyber a anuntat ca va demara constructia unui bloc cu 110 locuinte, iar israelienii de la Gindi vor investi intr-un proiect cu peste 300 de unitati locative.

Nici unul dintre proiectele anuntate nu a obtinut inca autorizatia de constructie, insa majoritatea sunt in curs de obtinere.