Real Estate

Cum va fi 2012 in imobiliare? „Prudenta, cuvantul cheie”

07 Nov, 00:01 • cristina.mihai
Piata imobiliara din Romania a avut un start promitator in acest an, insa din august-septembrie, gradul de prudenta a crescut, iar acest trend se va mentine si in primele 6 luni din 2012, considera Razvan Iorgu (foto), managing director al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.
Cum va fi 2012 in imobiliare? Prudenta, cuvantul cheie

Razvan Iorgu a fost numit managing director al CBRE Romania incepand cu luna aprilie a acestui an. El l-a inlocuit pe Radu Lucianu.

“Inceputul de an a fost unul pozitiv in real estate-ul local, incepand cu S2, insa, criza datoriilor a adus o mai mare prudenta si o incetinire evidenta”, a declarat Iorgu, pentru DailyBusiness.ro.   Acesta considera ca prudenta va marca piata imobiliara si in prima jumatate din 2012.

Totusi investitorii isi indreapta atentia catre Romania. Printre avantajele pietei locale se numara diferenta de pret la achizitionarea proprietatilor, fata de alte tari din regiune, cum ar fi Polonia. Un alt factor care creste atractivitatea tarii este gradul mult mai mic de indatorare, comparativ cu alte piete. Spre exemplu, in Polonia gradul de indatorare este de peste 53%, in timp ce in Romania se situeaza la 36% din produsul intern brut (PIB). 

Prudenta se observa si dorintele investitorilor, care se orienteaza doar pe proprietari prime, “imobile de birouri clasa A, amplasate in centrul sau in nordul Bucurestiului, care au clienti internationali si contracte de inchiriere pe o perioada de 3-5 ani, din momentul achizitiei”, descrie Razvan Iorgu. 

Sunt insa la vanzare astfel de proprietati? Razvan Iorgu a mentionat ca intr-adevar exista inca diferente si de 100 de puncte procentuale intre ceea ce isi doresc vanzatorii si ceea ce cauta cumparatorii, dar asta “nu inseamna ca nu sunt proprietati prime in piata”.
[quote=Razvan Iorgu, CBRE]Bancile sunt mult mai atente. Dezvoltari vor fi, insa doar ale companiilor puternice care isi pot asigura finantarea[/quote]
Cat ar trebui insa sa fie gradul de precontractare al unui proiect pentru a fi considerat sigur? Iorgu spune ca in cazul spatiilor de retail sau de office gradul de precontractare trebuie sa fie de 50%.

Segmentul  de birouri a fost anul acesta cel mai activ pe piata imobiliara, ca si anul trecut. Totusi, daca in 2010 activitatea se baza mai mult pe relocari sau renegocieri, in acest an, s-a mers mult mai mult pe extinderi de sedii in locatiile existente, categoria de clienti cea mai activa fiind cea de IT&C. 

In ceea ce priveste strategia companiei, Iorgu a spus ca de la inceputul lui 2012, biroul CBRE din Romania va fi activ si pe zona de project mananagement, un tip de activitate care “poate genera si peste 10% din afacerile unei companii puternice de consultanta”.

In ceea ce priveste zona de property management, domeniu in care CBRE Romania avea planuri de extindere mai vechi, Iorgu considera ca primii pasi au fost facuti, compania mama achizitionand in plan regional cateva companii cu activitate in aceasta zona.