- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum va fi anul 2010 pentru dezvoltatorul singurului retail park inchis de criza

08 Mar, 19:05 • cristina.mihai
2010 va aduce un pic mai multa stabilitate pe piata imobiliara, insa trebuie sa ne asteptam si la bine si la rau in acest an.Vor fi miscari in ambele sensuri, spune Christian Hiver, directorul comercial al dezvoltatorului imobiliar Red Management Capital. Cum ar putea arata bilantul de final de 2010?
Cum va fi anul 2010 pentru dezvoltatorul singurului retail park inchis de criza

Pe lista dezvoltatorului se afla deschiderea unui mini mall in Husi, demararea constructiei unui alt mall de dimensiuni mici in Marghita, Bihor, si schimbarea conceptului parcului comercial Armonia Satu Mare. Armonia Braila, singurul parc comercial inchis pana acum din cauza crizei, va ramane inchis in cursul acestui an.

Red Management Capital, cu un portofoliu de proiecte realizate si in plan de circa 1 miliard de euro, va demara in acest an constructia unui singur proiect, mini mall-ul Cadran in Marghita. Planurile de a demara constructia retail park-ului Armonia in Satu Mare sunt conditionate de atingerea unui grad de preinchirieri de 50% si de finalizarea procesului de schimbare a conceptului.

In ceea ce priveste finalizarile de centre comerciale, in 2010 este prevazuta o singura deschidere, cea a mall-ului Cadran din Husi. Centrul comercial Armonia Braila, care s-a inchis temporar anul trecut pentru a fi repozitionat, nu va fi redeschis anul acesta, procesul de repozitionare fiind mai indelungat ca urmare a negocierilor cu retailerii.

„Nu cred ca vom redeschide proiectul in acest an”, spune Christian Hiver, directorul comercial al Red. „Planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ. Suntem in negocieri cu cativa retaileri mari si negocierile sunt de durata”.

In momentul inchiderii proiectului din Braila pentru a-l repozitiona spre zona discount, Red a anuntat ca va schimba si conceptul retail park-ului Armonia din Satu Mare.

„In Satu Mare inca lucram la schimbarea conceptului. In opinia mea, s-a incheiat epoca dezvoltarilor de galerii comerciale mari la iesirea din oras, pentru ca acestea sunt concurate de mall-urile din interiorul oraselor. La iesirea din oras trebuie sa se construiasca big-box-uri (magazine de sine statatoare si de dimensiuni mari – n.r.) cu o galerie comerciala, dar de 1.000 mp, nu 10.000″, considera Hiver.

„Acum schimbam proiectul in Satu Mare si vrem sa atragem retaileri care sa deschida magazine cu suprafete mari. Dupa ce vom finaliza noul plan al proiectului si vom avansa cu preinchirierile pana la 50% din suprafata, vom incepe constructia”, spune Hiver.

Mai sigura este demararea mini mall-ului Cadran din Marghita, unde dezvoltatorul este in negocieri avansate pentru obtinerea finantarii. „Probabil constructia va incepe in a doua parte a anului”, spune Hiver.

La inceputul acestui an, firma Red a obtinut o finantare de la Immorent pentru finalizarea Cadran Husi si a anuntat ca este in negocieri si pentru finantarea proiectului din Marghita.

„Am negociat 6 luni pentru a obtine finantarea pentru Husi. Marea diferenta in obtinerea unei creditari este ca oamenii se uita mai atent la argumentele care stau la baza proiectelor. Se uita cu mai multa atentie la realitatea economica a proiectului, la dezvoltator si la concept. Inca exista cerere in Romania, sunt multe zone care nu sunt acoperite si unde exista cerere si unde trebuie sa raspunzi cu o oferta adaptata acestei cereri. De fapt acolo este piata”, spune Christian Hiver, directorul comercial al firmei.

Mall-ul din Husi va fi finalizat in vara, iar pana in prezent preinchirierile au ajuns la circa 70%, fata de 50% la inceputul anului.

Red are in plan sa construiasca o retea de mini mall-uri in orasele mici din Romania. Printre orasele vizate se numara si Miercurea Ciuc si Slobozia.

Anul acesta, potrivit declaratiilor initiale, pe piata ar mai fi trebuit sa fie un alt proiect al Red, prima faza din World Trade Center Constanta avand ca termen de finalizare, initial, finalul lui 2009.

Totusi, proiectul este in prezent in faza incipienta de constructie, iar finalizarea a fost reprogramata pentru 2012.

„Am decis sa construim ambele faze ale proiectului simultan si am alocat un anumit timp pentru adaptarea proiectului la o constructie dintr-o faza. In plus, tinand cont de calitatea retailerilor si a proiectului, 2010 nu era un an oportun de lansare, din punct de vedere al veniturilor pe care retailerii le-ar fi putut obtine. Proiectul este preinchiriat in proportie de circa 35%”, mai spune Hiver.