- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

De ce investeste o firma de logistica in propriul parc de depozitare: Dezvoltatorii iti dau lampa gratis si apoi iti vand petrolul

12 May, 00:01 • cristina.mihai
Compania FM Logistic a demarat constructia unui parc logistic de 120.000 metri patrati in judetul Dambovita. De ce a preferat firma sa aloce 10-20 mil. euro acum cand clientii isi restrang activitatea, in loc sa inchirieze din spatiile dezvoltatorilor, deja existente pe piata, a explicat pentru DailyBusiness.ro Catalin Olteanu-Heel, directorul general al FM Logistic.
De ce investeste o firma de logistica in propriul parc de depozitare: Dezvoltatorii iti dau lampa gratis si apoi iti vand petrolul

„Din punct de vedere al administrarii, un spatiu inchiriat este de 2-3 ori mai scump decat unul propriu”, spune el. Compania are pana in prezent 20.000 de mp de spatii de depozitare proprii, dar opereaza si 40.000-50.000 mp de spatii logistice inchiriate de la dezvoltatori.

Ce anume creste costurile intr-un spatiu inchiriat pentru compania de logistica? In primul rand dezvoltatorii au spatii standard, care nu pot fi personalizate decat intr-o oarecare masura dupa cerintele chiriasilor. „Este normal pentru ca nu pot sa construiasca spatiul dupa nevoile noastre, si dupa 2 ani noi sa plecam si sa nu mai aiba ce sa faca cu el”, spune Olteanu.

„Rockefeller iti dadea gratis lampa si apoi iti vindea petrolul, asa sunt si dezvoltatorii imobiliari, care mai castiga si din mentenanta, nu doar din chirii”, spune Olteanu.

De asemenea, reprezentantii companiei au spus si de ce au preferat sa construiasca parcul logistic in afara Bucurestiului (la circa 70 de kilometri distanta, in zona Autostrazii Bucuresti-Pitesti), desi zona limitrofa a Capitalei a fost si ea luata in calcul pentru investitie.

„Am evitat astfel dificultatile pe care le-am fi intampinat in Bucuresti cu forta de munca si accesul dificil”, spune Claude Faure, presedintele companiei FM Logistic.

El considera ca momentan dezvoltatorii imobiliari au luat-o putin inaintea pietei de logistica, pentru ca spatiile disponibile depasesc cererea.

Prima faza a proiectului va cuprinde 3 cladiri cu o suprafata totala de depozitare de 20.000 mp. Prima cladire va fi finalizata in ianuarie 2011, iar celelalte doua in primavara anului viitor.

In total, proiectul va contine 20 de cladiri si va avea o suprafata de 120.000 de metri patrati. Prima faza va atrage investitii de 10-20 mil. euro, insa pentru intreg proiectul compania nu a facut estimari in privinta sumei totale ce va fi necesara.

La sfarsitul ultimului trimestru din 2009, stocul spatiilor logistice din Bucuresti, era de 950.000 mp, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang La Salle.

La nivelul intregului an 2009, au fost inchiriati 65.000 mp de spatii de birouri, cele mai importante tranzactii fiind facute de distribuitorul de produse din hartie Antalis, care a inchiriat 10.000 mp in Bucharest West Park, compania de servicii de sanatate Fresenius (3.200 mp in NordEst Logistic Park) si companiile de transport rutier Geodis Calberson (8.400 mp in ProLogis Park Bucharest A1) si Lagermax (2.230 mp in Equest Logistic Centre).

Valorile chiriilor pentru spatiile logistice variaza intre 4-4,5 euro/mp/luna.