- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dezvoltatorul celui mai mare proiect de retail anuntat in Romania: \”Numai in Grecia am mai intalnit atata birocratie\”

16 Jun, 09:28 • cristina.mihai
Panico Panayi, principalul investitor din cadrul proiectului de retail Colosseum din Bucuresti, demarat recent, a spus ca cea mai mare problema pe care a intampinat-o pe plan local este birocratia, pentru obtinerea tuturor avizelor necesare constructiei proiectului avand nevoie de 4 ani.
Dezvoltatorul celui mai mare proiect de retail anuntat in Romania: \Numai in Grecia am mai intalnit atata birocratie\

„Avem proiecte imobiliare in Anglia, Cipru, Germania si Polonia. In afara de Romania, doar in Grecia mai exista o birocratie atat de mare ca sa poti demara o investitie si sa injectezi bani in economia respectiva”, spune omul de afaceri britanic de origine cipriota, care a mentionat ca proiectul din Romania , care abia acum demareaza, are deja o istorie de 7 ani.

Panayi considera ca problema economiei locala nu este organica, ci determinata de deficientele din sectorul public. „Sunt prea multi angajati, platiti prea bine pentru nivelul de munca. Situatiaa este valabila si pentru alte tari, nu doar pentru Romania. In Anglia guvernul va da afara 7.500 de persoane. Problemele sunt in sectorul public, nu in cel privat”.

Pe langa cei 4 ani necesari pentru a obtine avizele, compania a mai avut nevoie de circa 3 ani pentru a achizitiona terenul si a lucrat inca 3 ani la concept. Cea mai recenta prolema pe care oficialii Nova Imobiliare, firma prin care se dezvolta proiectul au trebuit sa o rezolve pentru a putea da startul constructiei a fost finantarea, care intr-un final a fost obtinuta de la Bank of Cyprus.

Lipsa finantarii a determinat si decalarea termenului de incepere a lucrarilor, initial anuntate pentru 2009. Gradul ridicat de precontracte, tot spatiul din retail parc fiind inchiriat, a usurat drumul catre obtinerea unnei finantari, iar compania si-a permis sa astepte ca sa gaseasca banca cu cele mai bune conditii.

Proiectul Colosseum, localizat pe soseaua Chitilei, va fi dezvoltat pe o suprafata de 620.000 metri patrati. Proiectul, cel mai mare anuntat in Romania, va fi realizat in doua faze, printr-o investitie totala de 400 mil. euro.

Momentan, compania Nova Imobiliare, prin care se dezvolta proiectul, va demara doar constructia parcului de retail din proiect, o investitie de 80-90 mil. euro.

In prima faza se va construi un parc comercial cu o suprafata de 58.000 metri patrati, iar in cea de-a doua etapa,3 maluri, fiecare cu cate o tema, cu o suprafata de 140.000 metri patrati, care urmeaza sa gazduiasca 480 de magazine si 8.500 locuri de parcare.

Panico Panayi avea o avere estimata la 72 milioane de lire sterline. Britanicul de origine cipriota si-a facut averea in mare parte din sali de bingo, afacere pe care a vandut-o acum 5 ani pentru 90 mil. lire sterline. Dupa exitul din zona de bingo, investitorul a inceput sa se focuseze doar pe investitii imobiliare. Pentru proiectul din Bucuresti, Panayi lucreaza cu firma Modus Properties.